src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ποιος εν ο εγκληματίας πολέμου;


Είδα σήμερα μιαν είδηση και επήρα τα πολλά. Κατ’ αρχήν, ούλλοι ξέρουμε φαντάζουμαι τι γίνεται στο Γκουαντάναμο. Εκάμναν «ψώνια» υπόπτων οι Αμερικανοί που το Αφγανιστάν και επαίρναν τους σε μια βάση στην Κούβα για να ομολογήσουν. Τι να ομολογήσουν δηλαδή οι ανθρώποι, αφού οι παραπάνω εν είχαν ιδέα γιατί εσυλληφθήκαν καν. Έναν επιάσαν τον γιατί εφόρεν ρολόι Casio και τη συγκεκριμένη μάρκα εχρησιμοποίαν την η Αλ Κάιντα για να κάμνει ωρολογιακές βόμβες. Ένας άλλος εφόρεν στα χωράφκια παντελόνι παραλλαγή. Ύποπτο! Πέτε μου εσείς ποιος Κυπραίος γεωργός εν εφόρησε ποτέ του παραλλαγή στα χωράφκια; Τον άλλον επιάσαν τον γιατί ήβραν σπίτι του ένα αυτόματο όπλο. Του άνθρωπου εχρέωσεν του το ο στρατός τον καιρό που εκάμναν εισβολή οι Σοβιετικοί. Για έτσι καταστάσεις μιλούμε. Ορισμένοι ομολογήσαν. Ναι, ναι, ομολογήσαν. Ο ένας ομολόγησε ότι «εγνώριζεν τον Μπιν Λάτεν». Επήραν τον δικαστήριο στες ΗΠΑ τούτον και ακούτε τι βιντεοσκοπημένα στοιχεία εδείξαν οι γαδάροι. Την ώρα που του εκάμναν εικονικό πνιγμό επαραδέχτηκε ότι είδε τον Μπιν Λάτεν πέντε φορές: τρεις φορές που το Αλ Τζαζίρα και θκυο φορές που ένα τηλεοπτικό κανάλι της Υεμένης. Σημειώστε ότι οι παραπάνω «τρομοκράτες» εδηλώσαν ότι τους επροτείναν να κατασκοπεύσουν για τες ΗΠΑ και να τους διαγραφούν τα «εγκλήματα» τους. Έτσι, έτσι, εκάμναν «ψώνια» για κατάσκοπους του κοπέλια.

Ένας που τους «τρομοκράτες», ο Ομάρ Χαντρ, ήταν τότε 15 χρονών. Κατηγορούν τον για τρομοκρατική επίθεση σε ένα τζιπ του στρατού και δολοφονία στρατιωτών. Λαλούν ότι έσυρε χειροβομβίδα. Μετά την επίθεση οι επιζώντες άνοιξαν πυρ στους «ύποπτους». Ο Ομάρ ετραυματίστηκε και εμαζέψαν τον. Το πιο πιθανόν εν ότι που τους Αφγανούς που επερνούσαν εβουρούσεν πιο αργά. Οι στρατιώτες εμπορούσαν είτε να πουν ότι οι τρομοκράτες εφύαν και οι ίδιοι επυροβολήσαν έναν έφηβο, είτε να τον συλλάβουν ως τρομοκράτη. Ανακρίναν τον θκυο φορές. Την πρώτη, όπως επαραδέχτηκαν στο δικαστήριο στρατιώτες, ήταν μετά που μια σειρά σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων λόγω των πυροβολισμών που εδέχτηκε και ήταν ακόμα υπό την επήρεια αναισθητικών φαρμάκων. Τη δεύτερη, λαλούν ομολόγησε και έχουν χαρτί που υπόγραψε. Ο ανακριτής επαραδέχτηκε ότι απείλησε ότι θα τον εβίαζε αν δεν υπόγραφε.
Σήμερα ο Ομάρ εν 23 χρονών και οι ΗΠΑ αρνούντε ακόμα να τον απελευθερώσουν. Αν και απελευθερώσαν αρκετούς, τον Ομάρ εν τον αφήνουν. Που τον εσυλλάβαν ήταν ανήλικος. Αν παραδεχτούν τι μαλακία εκάμαν θα έχουν προβλήματα με ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι μουσουλμάνοι θα τον κάμουν σύμβολο της αμερικανικής αδικίας. Η βάση του Γκουαντάναμο (την οποίαν υποσχέθηκε ο Ομπάμα προεκλογικά ότι θα έκλεινε τον περασμένο Γενάρη) ίσως αναγκάζετουν να κλείσει. Έτσι, τωρά, αντί να απελευθερώσουν τον φτωχόν το μιτσή που έζησε τα καλλύτερα του χρόνια σε στρατιωτική φυλακή, προσπαθούν να τον κατηγορήσουν για εγκλήματα πολέμου. Για να παρακάμψουν το ομοσπονδιακό δικαστήριο και να παν κατευθείαν στρατοδικείο. Καταλαβαίνετε έγινε της π.....ας. Τα ψηφίσματα της Χάγης απαγορεύουν ξεκάθαρα την καταδίκη κάποιου για εγκλήματα πολέμου που τη στιγμή που ήταν ανήλικος όταν τα διέπραξε.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν τωρά να σώσουν την κατάσταση, αλλά εξακολουθούν να αρνούντε να τον αφήκουν ελεύθερο. Εκάμαν του πρόταση να ομολογήσει την τρομοκρατική επίθεση και ως αντάλλαγμα να καταδικαστεί σε φυλάκιση τριάντα χρόνων και να εκτίσει μόνο τα πέντε. Ο ίδιος αρνείται. «Δεν θα δεχτώ καμία προσφορά, διότι αυτό θα δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που με βασάνισε και με κακοποίησε όταν ήμουν παιδί», είπε.
 

 

11 σχόλια:

  1. Η συμπεριφορά της Αμερικής είναι συμπεριφορά αυτοκρατορίας που βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάλυση. Το θέμα είναι αν η Ινδία και η Κίνα θα αποδειχτουν χειρότερες(χλωμό για την Ινδία, η Κίνα έχει όλα τα φόντα)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και αυτά στη φυλακή που γνωρίζουμε. στις υπόλοιπες που είναι κρυφοί πόσοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν, πόσα βασανιστήρια έγιναν, πόσα δικαιώματα καταπατήθηκαν και καταπατούνται ακόμη.
    οι υπόλοιποι τι κάμνουμε στο μεταξύ; απλά σιωπούμε.

    @ Κτηνό
    Η Κίνα σε βαναυσότητα βάλλει κάτω την Αμερική εκατό φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ktino
    Πράγματι, πάει για διάλυση. Εκτός που Κίνα παίζει ξανά η Ρωσία, η Βραζιλία και η ΕΕ -αν οργανωθεί ποττέ. Πάντα μια νέα αυτοκρατορία ώσπου να εδραιωθεί γίνεται πιο ακραία. Τούτα τα χρόνια εμείς βλέπουμε την "ηπιότητα" μιας Αμερικής που ενίκησε τον Ψυχρό Πόλεμο.

    @Mana
    Εν καλά που λαλείς. Εκτός που Γκουαντάναμο και Άμπου Γκράιμπ εν και έγινε γνωστό τίποτε άλλο. Στες κρυφές πρέπει να γίνουνται αίσχοι. Αλλά η βαναυσότητα του "άλλου" έννεν δικαιολογία για κανέναν. Ειδικά για μια χώρα που θέλει να παραδίδει μαθήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και να το παίζει υπασπιστής των ελευθεριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. The land of the free....
    Μαλακίες αμερικάνικες! Αν επιάναμεν να γράφουμεν τα αίσχη που εκάμαν ως τωρά, θα εχρειαζούμαστιν μέρες. Μόνον τα πιο πρόσφατα (Αφχανιστάν, Σερβία, Ιράν κλπ) κάμνουν μας ν' ανατρισιάζουμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά είναι τρομερά αυτά που ακούμε και βλέπουμε για το Γκουαντάναμο! Εκεί πέρα είναι οι άνθρωποι πραγματικά κάτω από το έλεος του κάθε σαδαστή ανακριτή. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, εκεί πέρα δεν ισχύουν κανόνες, ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και εκπροσώπηση δικηγόρων τις παραπάνω φοές... Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ευχαριστούμε που υπέδειξε ςτην ειδήση φίλε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης σκέφτομαι... δεν είναι από τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν τούτα τα πράματα έκαμνεν τα άλλη χώρα θα εγίνετουν χαμός. Τωρά όμως επαρακάμαν το. Προσπαθούν να παραβιάσουν τα ψηφίσματα της Χάγης, τα οποία επικαλεστήκαν οι ίδιοι πολλές φορές. Μπορεί να επηρεάσει τες δίκες για τη Γιουγκοσλαβία, Σιέρα Λεόνε, Κογκό, Λιβερία, ακόμα και να δημιουργηθούν δίκες για ανήλικους τότε Ναζί επί καιρό Χίτλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγίναν αμέτρητες διαδηλώσεις και παρακλήσεις για το θέμα, αλλά τίποτε ποτέ εν γίνεται. Φαντάσου απελπισία που νοιώθουν τζείνοι οι άνθρωποι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατι τέθκια οργίζουν με.
    νευρι'αζω που εν μπορούμεν να κάμουμεν τίποτε.
    Σιέσε μέσα Πολυχρόνη.
    Οπότε μου στείλει η αμνηστία καρτούες στέλνω τες αλλα κατα βάθος ξερω ότι τίποτε έννενει.
    Για το περιβάλλον, μποτω να κάμς κάτι τζιαι κάμνω το, τζιαι δια μου πολλη χαρά το ότι μορώ να προσφέρω. Αλλα για κατι τέθκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακριβώς και εγώ γι'αυτό έκαμα το ποστ, εξέσπασα. Νευριάζω με την αδικία και νευριάζω που εν μπορώ να κάμω κάτι. Ελπίζω μόνο ο μιτσής να τους γα...ει στα δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή