src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Η αυτοκρατορία ακρωτηριάζεται



Η κάθε αυτοκρατορία, η κάθε υπερδύναμη, μέχρι σήμερα ακολουθούσε μια συγκεκριμένη μορφή εξέλιξης. Εξαπλώνετουν στες γειτονικές περιοχές, μετά ούλλο και πιο μακρυά, ώσπου και εξαπλώνετουν τόσο πολλά και άννοιε τόσα πολλά μέτωπα που τελικά εκατέρρεεν υπό το ίδιο της το μέγεθος. Άλλες εκάμναν τούτην την εξέλιξη πιο αργά και σταθερά (ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική) και αργοσβήναν. Άλλες εβιάζουνταν, εκάμναν μιαν έκρηξη (ελληνομακεδονική, μογγολική, ναζιστική). Αλλά η ποινή τους μια ήταν. Εδιαλύουνταν. Οι ΗΠΑ εν ένα παράξενο πείραμα. Μετά το τέλος του 'Β Παγκόσμιου Πόλεμου, που ήρτεν και το τέλος της παλιάς αποικιοκρατείας, οι μοντέρνοι αποικιοκράτες εν επιάναν τον έλεγχο στρατιωτικά σε μια περιοχή για να την ενσωματώσουν. Κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλή στρατό και χρήμα. Έτσι, εβρήσκαν συνήθως έναν ηγέτη-μαριονέτα και εφκάλλαν τον σε κάθε χώρα που εθέλαν. Άλλες φορές, εξαθλιώναν μια χώρα οικονομικά, εκάμναν της δάνειο και ελέγχαν την έτσι. Άλλες φορές, εκάμναν μιαν επιχείρηση για την αποκατάσταση της "δημοκρατίας" και εφεύκαν. Άλλες φορές αχρηματοδοτούσαν οργανώσεις να κάμουν τη βρωμοδουλειά τους. Αλλά οι χώρες που εκάμναν πλήρη εισβολή ήταν ελάχιστες σε σχέση με όσες ελέγχουν.

Η πρώτη περιοχή που την έφαεν ήταν η Λατινική Αμερική. Η συτζιά του μαύρου κανονικά. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο τζαμέ "δυο γάιδαροι τσακκώνοντας σε ξένο αχυρώνα". Οι ΗΠΑ εχρηματο- δοτούσαν δικτατορικά καθεστώτα και οι Σοβιετικοί άντάρτες. Οι Σοβιετικοί πάντα αρνούνταν κάθε ανάμιξη. Το "ποιος, εγώ;" ήταν η κύρια απάντηση σε κάθε κατηγορία εναντίον τους. Που την άλλη, οι ΗΠΑ πάντα εθέλαν να έχουν τη στήριξη του κόσμου σε κάθε κίνηση τους και εβαφτίζαν την κάθε μιλιταριστική κίνηση τους με άλλο όνομα. Όπως τωρά ο πόλεμος για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής εβαφτίστηκε "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας", έτσι και τότε ο πόλεμος για τον έλεγχο της Λατινικής Αμερικής εβαφτίστηκε "πόλεμος κατά των ναρκωτικών". Ο "τατάς" του πολέμου ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1969 και είσιε διπλό στόχο. Εκτός που τον έλεγχο της περιοχής, με τη μείωση της εισροής ναρκωτικών που τη Λ. Αμερική (κυρίως μαριχουάνα και κοκαΐνη), αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηρωΐνης που την Κίνα και ενδυναμώθηκαν τζαμέ οι «Τριάδες». Στην ουσία ήταν κινέζικες μαφίες που εσυνεργάζουνταν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επροκαλούσαν αποσταθεροποίηση στην Κίνα. Αρχικά οι ΗΠΑ εχρηματοδοτούσαν στη Λατινηκή Αμερική δικτατορικά καθεστώτα και εξοπλίζαν τα ως τα δόντια. Μόλις η Σοβιτεική Ένωση εξεκίνησε να καταρρέει και να περιορίζεται, εξεκινήσαν απροκάλυπτα στρατιωτικές επεμβάσεις, με αρκή το 1989 που ο Τζορτζ Χ. Μπους έστειλε 25.000 στρατιώτες στον Παναμά να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, και αφού με τον τζαιρό ελέγξαν την περιοχή, εστραφήκαν αλλού. Μέση Ανατολή. Στα πετρέλαια. Το σχέδιο ήταν απλό. Πιάνουμε Κουβέιτ, μετά Αφγανιστάν, μπαίνουμεν μεσ'το Ιράκ, περικυκλώνουμεν το Ιράν και μπαίνουμε μέσα. Τα σχέδια εχαλάσαν στο δεύτερο βήμα, αφού επήαν στο τρίτο βήμα χωρίς να πιάσουν τον έλεγχο εξολοκλήρου του Αφγανιστάν. Το Ιράν επρόλαβε να δυναμώσει, έκαμε συμμάχους, για να ελέγξουν το Ιράκ (εν μέρη) ενεκατώσαν τους Κούρδους και εχάσαν τους τούρκους συμμάχους τους που τα εκάμαν πλακάκια με το Ιράν. Έτα ούλλα τζαμέ βουνάρι. Η περιοχή εχρειάστηκε πολλύ προσήλωση. Παραπάνω που όσον υπολογίζαν. Με αποτέλεσμα η Λατινική Αμερική να μείνει ανεξέλεγκτη. Η Κούβα τωρά έννεν το μοναδικό τους πρόβλημα. Που το πουθενά επετάχτηκε στη μέση ένας Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα και ένας Έβο Μοράλες στη Βολιβία και εφέραν τα πάνω κάτω. Τούτοι οι θκυο εκάμαν τον αριστερό Λούλα Ντα Σίλβα της Βραζιλίας να φαίνεται καπιταλιστής και αποκτήσαν οπαδούς σε ούλλην την ήπειρο. Ο Λούλα (που εξεκίνησε ως επαναστάτης αριστερός και μόλις έπιασεν την εξουσία υπέκυψε στους Αμερικανούς για να την κρατήσει), αναγκάζεται να πάει με τα νερά τους βλέπωντας ότι οι ισορροπίες στην περιοχή αλλάσσουν. Το ίδιο εκάμαν και άλλοι ηγέτες. Μέσα σε ανύποπτο χρόνο, η επιρροή των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική επεριορίστηκε στην Κολομβία.

Εναντίον του Τσάβες εγίναν σχεδόν όσες απόπειρες πραξικοπήματος εγίναν και για να ανατραπεί ο Κάστρο. Τζείνος τζαμέ, ατού. Επέταξεν έξω που τη χώρα τες ξένες εταιρείες που εχειρίζουνταν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εκρατικοποίησεν τες, έπιασεν την εξουσία που την πλούσια ελίτ και εψήλωσε το βιοτικό επίπεδο του κόσμου και επροσυλώθηκε σε παιδεία και υγεία. Τα ίδια έκαμε και Μοράλες στη Βολιβία. Τούτος έπιασεν όσα χωράφκια εδωθήκαν που προηγούμενες κυβερνήσεις σε μεγαλογαιοκτήμονες με παράνομο τρόπο, έδωκεν τες στους γεωργούς που ενοικιάζαν χωράφκια και εν είχαν δικά τους και έπιασε τα επιδόματα που εδίνουνταν στους μεγαλογαιοκτήμονες και αγόρασε τράκτα και σπόρους για τους φτωχούς. Καταλαβαίνετε ότι όσον τους αγαπήσαν οι φτωχοί, άλλο τόσο εμισήσαν τους οι πλούσιοι. Εξεκίνησε μια προπαγάνδα εναντίον τους, αλλά εν ήταν αρκετή. Ο Τσάβες μάλιστα μετά που κάθε απόπειρα πραξικοπήματος εχτύπαν πίσω και εφρόντιζεν να δείξει ότι εν έσιει πρόβλημα με τους Αμερικανούς, αλλά με την πολιτική της κυβέρνησης τους. Σε μια φάση εδώρησε πετρέλαιο θέρμανσης στους φτωχούς κάτοικους της Νέας Υόρκης, έτσι, για να τους πει ότι η κυβέρνηση σας γράφει σας.


Οι ΗΠΑ, βλέπωντας την επιρροή τους να χάνεται, επιστρέψαν στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή. Επήαν πέρσι στον Αλβάρο Ουρίμπε, πρόεδρο της Κολομβίας, και εκλείσαν μια συμφωνία που επροκάλεσεν έντονες αντιδράσεις. Η Κολομβία επαραχώρησε στες ΗΠΑ εφτά στρατιωτικές βάσεις για να έρτει αμερικανικός στρατός να τους "βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες της FARC". Η FARC εν μια οργάνωση αριστερών ανταρτών που ήρτεν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση το 1999 για τον έλεγχο των φυτειών κόκας. Για να ελέγξουν την κατάσταση τότε, οι ΗΠΑ (Μπιλ Κλίντον) εοριχωρήσαν στο "Σχέδιο Κολομβία". Εστείλαν την αμερικανική στρατιωτική εταιρεία DynCorp να καθαρίσει και εχρηματοδοτήσαν τη δεξιά παραστρατιωτική οργάνωση ΑUC. Που την κυβέρνηση των ΗΠΑ έπιασεν ένα δισ. δολάρια η ΑUC και 5 δισ. η DynCorp, ενώ τα χωράφκια ενός εκατ. αγροτών που εκδιώχθηκαν που τες συγκρούσεις έπιασεν τα η ΑUC. Η παραγωγή κοκαΐνης που τότε αυξήθηκε κατά 15%, η ΑUC εν ο μεγαλύτερος παραγωγός κόκας της χώρας και η η DynCorp κατηγορείται για λαθρεμπόριο κοκαΐνης, βασανιστήρια και trafficking. Έτσι, που το πουθενά, εξαναθυμηθήκαν οι ΗΠΑ τη FARC και αποφασήσαν να στείλουν στρατό και κατηγορούν τον Τσάβες ότι διά προστασία στους αντάρτες.

Μετά που τούτην τη συμφωνία έγινε χαμός. Οι λατινοαμερικανικές χώρες εκάμαν έκτακτο συνέδριο να δουν τι θα γίνει. Κατά της παραχώρησης βάσεων ετάχθηκαν οι Βενεζουέλα, Κούβα, Ισημερινός, Ουρουγουάη και Βολιβία, ενώ Αργεντινή, Βραζιλία, Περού, Παραγουάη και Χιλή εξέφρασαν ανησυχίες. Ο Κάστρο είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν βάσεις στην περιοχή για να ενορχηστρώνουν πραξικοπήματα γιατί εχάσαν τον έλεγχο. Ο Τσάβες εκάλεσεν την FARC να σταματήσει τη δράση της για να μεν διά δικαιολογία στες ΗΠΑ να νεκατώνουνται και εδιάκοψε τες διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, ενώ η FARC επάγωσεν τες δραστηριότητες της. Που την πλευρά τους, ΗΠΑ και Κολομβία απαντήσαν με λλία λόγια: "Παιθκιά, στ' αρχ...α μας, ότι θέλουμε έννα κάμουμε". Αλλά έσιει κάτι που εν υπολογίσαν. Φέτος έληξε η δεύτερη θητεία του Ουρίμπε και εν εδικαιούτουν να ξαναφκεί πρόεδρος. Ο νέος πρόεδρος, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, επάγωσε τη συμφωνία, απεκατέστησε τες σχέσεις με τη Βενεζουέλα και κάμνει ειρηνευτικές συνομιλίες με την FARC. Οι ΗΠΑ εμείναν χάσκωνταν και είδαν το τελευταίο οχυρό τους στη Λατινική Αμερική να πέφτει, η πίσω αυλή τους να γίνεται ξέφραγο αμπέλι, ενώ ο πόλεμος στο Αφγανιστάν αρκεί πολλά για να τελειώσει και το Ιράν γίνεται μέρα με τη μέρα ούλλο και πιο δυνατό, Που την άλλη, η Ρωσία εξεκίνησε να αποκτά πάλε δύναμη, η Κίνα παρακολουθά που μακρυά και δυναμώνει, ενώ η ΕΕ που τσουρακούι των ΗΠΑ γίνεται ανταγωνιστής τους.

Αφήνω σας με People Of The Sun των Rage Against The Machine, το οποίο μιλά για την απόπειρα του Εμιλιάνο Ζαπάτα να ανατρέψει τη μεξικανική δικτατορία που υποβλήθηκε στη χώρα που τες ΗΠΑ και τα εγκλήματα που εγίνουνταν.

23 σχόλια:

  1. Tiς μακακιες που λες πως εκαναν οι ΗΠΑ...και
    βεβαια δικιο εχεις...Δεν ειναι πρωτοτυπες...
    Ολες οι Αυτοκρατοριες τις εκαναν κατα την τελευταια περιοδο της ισχυος τους...Δες ΠΧ στην αρχαια εποχη της δυναμης της Αθηνας, την καταστροφη της Ροδου...Την εκστρατεια στη Σικελια.....
    Ακου τωρα τη γνωμη μου...
    Η εξουσια οδηγει αναποφευκτα στην...ιδιοκτησια...
    {τιμαριο}
    Η ιδιοκτησια οδηγει στον ιμπεριαλισμο, παλι αναποφευκτα...{θεωρια ζωτικου χωρου...Εξισωση ΤΕΡΑΜΙΝ}
    Ο Ιμπεριαλισμος, αναποφευκτα οδηγει στην διαφθορα
    {εξωτερικη και εσωτερικη} των πολιτων και των αρχοντων στην Αυτοκρατορια....
    Αυτο...αποτελει συνηθως και τη βαση, οπου στηριζεται η δημιουργια της ΕΠΟΜΕΝΗΣ αυτοκρατοριας...
    ΑΡΑ
    Η Εξουσια και η εξ αυτης αρρηκτα συνδεδεμενη ισχυς....Λειτουργει ως...ΕΚΚΡΕΜΕΣ....
    Δεν προχωραει η αθρωποτητα πολιτικα...
    Για να προχωρηση θα πρεπει....
    να απαρνηθει ο ανθρωπος την κινητηρια δυναμη της
    εξουσιας...Που ειναι η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ...
    και να την αντικαταστησει με την ....
    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΡΗΣΗ {ιδιοκτησια επικαρπιας και χρησης εφ ορου ζωης...}
    Μονο τοτε ο καθε πολιτης θα δρεπει μονο τους δικους του κοπους,και δεν θα εξαρταται απο το χρημα...
    Αλλα ολα αυτα σου φαινονται ισως ουτοπικα...
    Δωσε μου ομως τη γνωμη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σωστό θεωρητικά, γιατί πρακτικά αυτό οδήγησε σε Στάλιν και Μάο. Μπορεί να είμαι πεσιμιστής και απαισιόδοξος, αλλά δεν νομίζω να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό όπως δεν άλλαξε και τόσους αιώνες τώρα. Η μια αυτοκρατορία διαδέχεται την άλλη, ο ένας καταπιεστής διαδέχεται τον άλλον. Απλά αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς. Υπάρχει μια μικρή ανάπυλα, μια ανάσα ηρεμίας, μέχρι να έρθει ο επόμενος. Αν έχουν δίκιο οι Άγγλοι (όπως αποδείχτηκε πολλές φορές) για το διαίρει και βασίλευε, αν υπάρχουν περισσότερες από μία υπερδυνάμεις ίσως σκοτώνονται μόνοι τους και ησυχάσουμε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OXI ΦΙΛΕ
    Με παρεξηγησες...
    Δεν εννοω την κρατικη ιδιοκτησια που οπως πολυ σωστα λες οδηγησε σε Σταλιν και Μαο...
    Εγω μιλαω για κατι απλο που δεν εφαρμοστηκε ποτε..
    Ουσιαστικα μιλαω για καταργηση της κληρονομιας,
    και της μεταβιβασης της περιουσιας...
    Κατι σαν τον παλιο Αθηναικο ΚΛΗΡΟ...
    Αυτο λεω...Με την ταυτοχρονη Αμεση δημοκρατια,
    που μπορει να λειτουργησει σημερα...
    Ειναι δυνατον να προωθησει πολιτικα τον κοσμο..
    {μπορει και οχι...}
    Γιατι αλλοιως...Τα πολιτικα συστηματα των αντιπροσωπων....Θα κυβερνουν ερημην μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :) Ποιος θα πάρει όμως την πρωτοβουλία να εφαρμώσει τέτοιο σύστημα; Το πρόβλημα είναι πως με τα σημερινά πολιτεύματα για να γίνει μια αλλαγή πρέπει να έρθει από άτομα σε υψηλές θέσεις. Και συνήθως, ακόμη και οι "επαναστάτες", όταν μπαίνουν σε αυτό το μηχανισμό αντί να αλλάζουν το σύστημα αφομοιώνονται με αυτό. Ωραίο ακούγεται πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε DEFIANCE...
    Δεν ειμαι οπαδος των ...ξεχωριστων... ατομων που θα αλλαξουν τα παντα...Δεν ειμαι οπαδος των...
    Εκλεκτων...
    Ειμαι ομως οπαδος της μια και μονης ΑΛΗΘΕΙΑΣ και
    της σαφους διακρισης του σωστου απο το λαθος...
    Ετσι
    Πιστευω οτι ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΗ να πραξει αλλοιως η πολιτεια...
    Και αφου τα συστηματα των αντιπροσωπων καταρρεουν ηδη...Θα καταληξει λογικα...
    ΔΕΣ Οι οργανισμοι κρατων απεδειχθησαν ακαριαια
    χειροτεροι απο τα κρατη...{ ΕΕ}
    Οι ομοσπονδιες κατηντησαν καρικατουρες { ΗΠΑ }
    Η....Παγκοσμια διακυβερνηση οδευει προς την...
    Δικτατορια του ΜΠΙΓΚ ΜΠΡΑΔΕΡ....
    Δυστυχως...Για τον συγχρωνο πολιτισμο μας....
    Ικανοτερος νομοθετης απο τον ΣΟΛΩΝΑ δεν εμφανιστηκε...
    Ισως γιατι αυτος δεν ηταν...αρχων...
    Ισως γιατι προταθηκε απο...ΠΟΛΙΤΕΣ...Οχι απο αντιπροσωπους...
    Δεν ξερω ...Θα δειξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είναι πολύ ωραία η συζήτησή σας για να σας τη χάλασω.
    πολλά ωραίο ποστ ντιαρεστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mαννα....Χρονια σου πολλα...
    Γιατι να μας χαλασεις;;;Τη γνωμη μας λεμε...
    Αλλα πραγματι ο φιλος ειναι ωραιος τυπος, οπως λες.. Και γεματος...
    Φιλε DEFIANCE οπως κανεις...ψαχνε...
    Θα την βρεις την δικη σου ακρη...
    Και το εικονακι σου...Εμενα μου αρεσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να'σαι καλά Μαχαίρη :)
    Ευχαριστώ σε και εσένα Μάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραιότατη ανάρτηση.

    Το "evil empire" με την Σοβ.Ε. εννά εξοργίσει μερικούς που ελυπηθήκαν που την είαν να καταρρέει! χαχαχαχα Τουλάχιστον το "evil empire" με τες ΗΠΑ μπορεί να τους κατευνάσει τα πνεύματα. χαχαχαχα

    Η γνώμη μου:

    Κάθε χώρα θέλει να γίνει δυνατή αφού εξυπηρετά το εθνικόν συμφέρον.

    Η δύναμις τζαι η εξουσία όμως διαφθείρουν το κράτος, τους πολιτικούς. Η Αμερική αφού ενίκησεν την Σοβ.Ε. εβρέθηκεν με τόσην πολλήν δύναμην σαν η μόνη υπερδύναμη που εκατάφερεν να εδραιώσει την απόλυτην ηγεμονίαν. Εδιάρκησεν μιαν δεκατίαν περίπου.

    Εντούτοις η διαφθορά, η πτώσις της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, το δημόσιον τζαι ιδιωτικόν χρέος, οι λάθος στρατιωτικές αποφάσεις τζαι η άνοδος της Κίνας ειδικά έχουν ιξιλίψει την αμερικάνικην ηγεμονίαν. Οι ΗΠΑ βρίσκουνται εις τον κατήφορον τζαι τον μαρασμόν επειδή αγνοήσασιν τον βασικόττερον κανόναν της επέκτασης/διατήρησης της επιρροής τους.

    "Εν ιμπλέκεσαι εις καταστάσεις με τρόπους από τους οποίους το ώφελος που εννά αποκομίσεις εν μιτσςόττερον του κόστους."

    Την τελευταίαν δεκαετίαν έκαμεν πολλά λάθη η Αμερική.

    Τωρά υπάρχουν μόνον οι σφαίρες επιρροής επειδή 5 δυνάμεις φκαίννουν εις το προσκήνιον τζαι συναγωνίζουνται μεταξύ τους. Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Ρωσσία, η Κίνα τζαι η Βραζιλία. Η νικήτρια εννάν η Κίνα κατά την γνώμην μου.

    Ο κόσμος μπαίννει εις μιαν περίοδον μιάλης πολιτικής τζαι οικονομικής αστάθειας (η παγκόσμια κρίση τωρά αρκεύκει) τζαι μάλλον να προκύψουσιν μιάλοι πολέμοι ώστι να σταθεροποιηθεί το διεθνές σύστημαν.

    Το μέλλον έν ζοφερόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. :)) Μπορεί να νευριάσει μερικούς πράγματι και ας εν οι πρώτοι που έπρεπε να δουν ότι η διαφορά της κουμουνιστικής θεωρίας και των ονείρων του Λένιν με το έκτρωμα που επαράδωσε ο Στάλιν εν που τη γη ως τον ουρανό.
    Ναι, οι Αμερικάνοι εκάμαν τα σκατά. Έτσι ένι, μπορεί να κάμνουν τα δικά τους και να συμπεριφέρουνται στους υπόλοιπους άνθρωπους ως υπάνθρωπους, αλλά κάποια στιγμή θα πιερώσουν για την πλεονεξία τους. Τον κανόνα που είπες πιο πάνω είσιεν τον πει και ο Γούλιαμ Πεν, ιδρυτής της Πενσιλβάνια, "Το να διακινδυνεύεις πολλά για να κερδίσεις πολλά, είναι περισσότερο πλεονεξία παρά σοφία". Και η πλεονεξία πληρώνεται.
    Αμάναμου τζαι αν εν η Κίνα που θα εν η επόμενη υπερδύναμη εκάτσαμεν πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. από τη συνέντευξη του σινολόγου Φρανσουά Ζυλιέν Στο Βήμα και αναφέρεται στην πιθανότητα πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και την Αμερική.
    πόλεμος; αποκλείεται. είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αυτό που κάνει τώρα. αγοράζει τα χρέη των χωρών. υπεισέρχεται παντού με πλάγιο τρόπο ακόμη και σε θέματα υγείας και σε θέματα εκπαίδευσης. τς κοστίζει πολλά αυτός ο αθέατος ιμπεριαλισμός, αλλά κατακτά σιγά σιγά την Αφρική, εκμεταταλλεύεται ορυχεία σε πολλά μέρη του κόσμου, και όλα αυτά με βήμα αργό, προσεκτικό και προοδευτικό. και φτάνουμε να κάνουμε ό,τι η Κίνα θέλει χωρίς να κατακτά εδάφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. υπέροχη συνέντευξη μακάρι να μπορούσα να σας γράψω και άλλα, αλλά θα πάω χιούπεμακετ μετα των κόρων. Η Κίνα δεν θα κατακτήσει τον κόσμο, το έχει ήδη κάνει.

    υγ. και βασιλικό να χτυπήσω κανένα μοχίτο χα χαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εν εντελώς στρατοκρατικό το σύστημα της Κίνας, στο εσωτερικό τουλάχιστον. Θυμίζει άλλες υπερδυνάμεις πριν μισό αιώνα. Άρεσεν μου όταν ετίθετουν θέμα για την κρίση στες ΗΠΑ που εστείλαν αντιπροσωπία του υπουργείου οικονομικών τους να τους κάμει σιέσιμο. Έχουν πολλές επενδύσεις στες ΗΠΑ και αν δεν φέρουν τα μίλια τους θα τες πάρουν αλλού, είπαν με λλία λόγια. Έσιει που τότε, οι Αμερικάνοι επαρετήσαν να φκάλλουν ειδήσεις για την κατάσταση που δημιουργεί η Κίνα στην Αφρική, π.χ. Σουδάν, Νταρφούρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή η ανάλυση που την Μάναν για την Κίναν!

    Το μυστικόν της Κίνας έναι ότι θέλει να εκδικηθεί την Δύσην για τον ευρωαμερικάνικον αυτοκρατορισμόν που εκατέστρεψεν την χώραν τον 19ον τζαι 20ον αιώναν. Γνωρίζει ότι εν μπορεί να το κάμει στρατιωτικά κόμα επειδή εν εις την διαδικασίαν του χτίσματος μιας τεράστιας οικονομίας χωρίς προηγούμενον. Άρα καθώς χτίζει τούντην οικονομίαν τέρας καταχτά τζαι τον κόσμον με την οικονομικήν της επιρροήν τζαι τες μαζικές αγορές μεταλλείων, πετρελαίων κτλ. Πχ. Η Κίνα ελέγχει το 97% των εξορύξημων ποσοτήτων των σπανιόττερων μεταλλευμάτων της γης.

    Τζαι το κερασάκιν εις την τούρταν:
    http://www.guardian.co.uk/business/2010/aug/16/china-overtakes-japan-second-largest-economy1

    Φυσικά η Κίνα για να συνεχίσει τούντην πορείαν πρέπει να σταθεροποιήσει την οικονομίαν της γιατί αντιμετωπίζει αδύνατην εσωτερικήν κατανάλωσην τζαι τεράστια χρεή των "πολιτειών" της (αν τζαι το εθνικόν χρέος έν μικροσκοπικόν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εν έσιει ανάγκη να στέλλει αλλού στρατό. Βλέπει και τους Αμερικάνους που στέλλουν τι εκατάφεραν... Στρατό έσιει στο Θιβέτ και στες περιοχές των μουσουλμάνων Ουϊγούρων, τες οποίες πλέον έκαμεν δικές της. Εκτός συνόρων απλά πουλά όπλα σε Αφρική σε οργανώσεις που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της και στο Βόρεια Κορέα, που τη θεωρεί ανάχωμα για να κρατά τες αμερικάνικες βάσεις σε απόσταση. Πράγματι, σιγά σιγά χτίζει οικονομία τέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. AAAAAAAAAA...Δεν ειστε ενταξει...
    Εγω εφυγα και μετα γραφετε τα ωραια...
    Αλλα ξαναηρθα...
    Λοιπον..Νομιζω οτι η Κινα αν δεν αλλαξει ριζικα..
    Δεν θα καταφερει παρα μονο οικονομικιστικα ωφελη κι αυτα προσκαιρα..Πιστευω οτι οι Αμερικανοι το ξερουν αυτο και γι αυτο το..Αφηνουν να γινεται..
    Ριχνουν και την τιμη του δολλαριου για να το διευκολυνουν...
    Δεν αποκτας πολιτικη εξουσια ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ με τα λεφτα που εχεις, αν στηριζεσαι μονο σε οικονομικα μεγεθη..
    Οι Κινεζοι το εχουν ξανακανει αυτο στο παρελθον με
    φρικτα αποτελεσματα για τους ιδιους...
    Ο μικρος συγχονος και πειθαρχημενος στρατος--
    ανδρεικελλο των γιαπωνεζων εβαλε τελος στα ονειρα τους,και εσπασε σαν γυαλινο βαζο την δηθεν
    αυτοκρατορια των κροισων...
    Αν οι Αμερικανοι δουν οτι το στρατιωτικο καθεστως
    εξανθρωπιζεται, εστω και λιγο, και ο τεραστιος
    αλλα ακινδυνος κινεζικος στρατος{που προσφατα
    ξεφτυλισαν οι Βιετκογκ} αποκτα καποια υποσταση
    Τοτε θα αντιδρασουν...
    Στην αρχη με...πτωχευση η αρνηση πληρωμης των χρεων{Γερμανια του Χιτλερ} ωστε τα ομολογα που αγορασαν οι Κινεζοι να γινουν κ...χαρτα και μετα
    με στρατιωτικη επεμβαση...
    Παιδια..Οι λεφταδες που κυβερνανε στις ΗΠΑ δεν ειναι χαζοι...Ξερουν οτι ειναι στον κατηφορο...
    Στελνουν τη μπαλλα στην..εξεδρα...Προσπαθουν να
    αποκτησουν λαικα..ερεισματα...{εκ δυο κακων το μη χειρον βελτιστον}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μαχαίρη, έβλεπα πριν λίγο καιρό ένα ντοκιμαντέρ (obama deception), το οποίο λέει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ντοκιμαντέρ είχε πει κάτι που με έβαλε σε προβληματισμό. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο, δεν είναι ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι Εβραίοι, ούτε οι Κινέζοι. Είναι οι τραπεζίτες και οι ιδιοκτήτες πολυεθνικών. Είναι η ίδια κάστα ανθρώπων που προκάλεσε την αμερικανική επανάσταση για να αποσχιστεί από τη βρετανική μοναρχία. Δεν έχουν εθνικότητα. Αποκτούν όποια υπηκοότητα τους βολεύει. Αν δουν ότι η Κίνα, η Βραζιλία, η ΕΕ, ή η όποιαδήποτε άλλη χώρα είναι δυνατότερη, τότε απλά θα μετακομίσουν. Θα εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ σαν να ήταν πλοίο που βυθίζεται. Και αν το μελλοντικό τους σπίτι (π.χ. Κίνα) δεν σπαταλά πολεμοφόδια αχρείαστα σε πολέμους, τότε τόσο το καλύτερο. Θα έχουν οπλισμό και στρατό να ξοδέψουν συνεχίζοντας την πολιτική που εφάρμοζαν στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν αρνηθεί την πληρωμήν των χρεών της η Αμερική εννά βυθίσει τον κόσμον εις μιαν οικονομικήν κρίσην του 1930 τζαι το δολλάριον εννά καταστραφεί σγιαν διεθνές νόμισμαν. Νομίζω ένναιν προς το συμφέρον τους να κάμουσιν έτσι πράμαν.

    Παρεπιπτόντως. Η Κίνα επήρεν είδησην τους Αμερικάνους. Διαφοροποιεί το πορτοφόλιον ξένων νομισμάτων που έσςει.
    http://english.peopledaily.com.cn/90001/90778/90862/7099785.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παιδια...
    Χαιρομαι αφανταστα να μιλαω μαζι σας...
    Εχετε φοβερο επιπεδο...Και δεν αναφερομαι μονο στις γνωσεις σας...Αλλα και αυτες σαν επιστεγασμα...
    Ευχαριστω πολυ για την παρεα σας και για τα οσα με μαθατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κυπριακοφωνε..
    Ριξε μια ματια στην Κινεζικη ιστορια στην εποχη
    1000 μεχρι 1400...
    Και μετα...Αργοτερα στην επανασταση των ΜΠΟΕΡΣ νομιζω καπως ετσι λεγοταν...
    Μιλαω για την εποχη που...διαστρευλωνει ιστορικα το περιφημο φιλμ 55 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ...
    Εκει φαινονται οι Κινεζοι σαν κακοι και οι αποικιοκρατες σαν υπερασπιστες του δικαιου...

    DEFIANCE
    Nαι ακριβως αυτο λεω...Αλλα δεν πιστευω οτι αρχισαν την ..μετακομιση ....Μαλλον μου φαινεται
    οτι πανε σε μια συλλογικη κυβερνηση τραπεζιτων..
    με εμφαση σε διεθνη οργανα{ ΟΗΕ } και επιφαση τα
    χρεωκοπημενα εθνικα κρατη...
    Δεν επεσαν εξω θεωρητικα οι κομμουνιστες...
    Στην πραξη...ωθηθηκαν να εχουν προβλημα...
    καθως αναγκαστηκαν να μετασχηματισθουν σε δικτατοριες καταργωντας τα συλλογικα τους οργανα.
    Να το συζητησουμε μια φορα αυτο μαζι...
    Θα βγει καλο ζουμακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πράγματι, συλλογική κυβέρνηση τραπεζιτών. Μου έδωσες ιδέες για άλλο ποστ... ;) Να'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εν τω μεταξύ και η κρίση του 1930 εν υπέρ τους που ήταν. Εστάθηκε η αφορμή για να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς που την κυβέρνηση η Τράπεζα Ομοσπονδιακών Αποθεμάτων (κάτι σαν κρατική κεντρική τράπεζα, αλλά στες ΗΠΑ εν ιδιωτική και αποτελείται που τες μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας). Το 2008 με την νέα κρίση εκατάφερε να καταργήση και τον έλεγχο του κράτους στα έσοδα-έξοδα της με το "σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή