src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Καληνύχτα...



Ότι και να πω για τους Rage Against The Machine εν λλίο. Οι άνθρωποι επιάσαν τον ρυθμό της Funk, εσύραν στοίχους rap με πολιτικές βόμβες, εμπλουτίσαν το με την κιθάρα του rock και του metal και... εγένετο το rap metal. Εσυνοδέψαν με σε κάθε βήμα της εφηβίας μου. Εν οι άνθρωποι που μου εδώκαν πολιτική συνείδηση και προβληματισμό. Ούτε "προπαγάνδα" των γονιών, ούτε κουβέντες του καφενέ. Η πρώτη μου επαφή με το realpolitik και το σοκ του ότι τα ιδεώδη και τα οράματα εν έχουν θέση στην πολιτική. Υποδείξαν μου άλλες χώρες που εγίναν αδικίες, πολέμοι, προδοσίες, εισβολές. OMG! Έσιει τζιάλλους. Εν ήμαστε η μόνη χώρα που την έφαεν.
Την ώρα που άλλοι καλλιτέχνες εκαταφέρναν να μπουν στα top10 των charts, οι Rage Against The Machine εμπαίναν στη λίστα της CIA (Criminals In Action, όπως τους αποκαλούν) ως ύποπτοι εξέγερσης. Ο τραγουδιστής, ο Zack de la Rocha, έφκαινεν στη σκηνή και έκαμνε κηρύγματα: εναντίον της κοινωνικής αδικίας, του ρατσισμού, των διακρίσεων, του δικομματισμού, των πολέμων, της αστυνομικής βίας, της εκμετάλλευσης μεταναστών... Κάθε συναυλία τους ήταν όπως τη διαδήλωση. Και οι Αρχές επιάναν τα ανάλογα μέτρα.
Στην αρκή η αστυνομία εξεκίνησεν ήπια. Το 1999 στη Μασσαχουσέτη έξω που τη συναυλία επήαν 300 αστυνομικοί να διαμαρτηρηθούν με πολιτικά επειδή η κυβέρνηση αφήνει ένα συγκρότημα να "δηλητηριάζει" το μυαλό των νέων. Που πάνω στη σκηνή, ο Zack έπιασε τηλέφωνο και εκανόνισε να τους ξεφορτώσουν μπορστά τους ένα φορτηγό ντόνατς...
Μετά εγίναν πιο πιεστικοί. Εφέρναν δυνάμεις καταστολής. Το 2000, κατά την προεκλογική εκστρατεία, αποφασίσαν να κάμουν συναυλία διαμαρτυρίας κατά του δικομματισμού την ώρα που εγίνετουν το συνέδριο των Δημοκρατικών. Μόλις εξεκίνησε η συναυλία, εφτάσαν έξω 2.000 αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής με θωρακισμένα οχήματα, μοτόρες και ελικόπτερα για να τους σταματήσουν. "Αδελφοί και αδελφές μου, η δημοκρατία μας δέχτηκε πειρατεία", είπε ο Zack, και εξεκίνησεν μια πολύωρη σύγκρουση. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατακρίναν την αστυνομία, η αστυνομία έφταιξεν τον τραγουδιστή ότι προωθεί τη βία, ο Zack είπε ότι εν αδιανόητο να τον κατηγορεί ότι προωθεί τη βία ένα σώμα που ήρτε να διαλύσει με το ζόρι μια συναυλία και εκουβαλούσε όπλα, ρόπαλα και ασπίδες.
Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ επροωθούσαν εκστρατεία στη Μ. Ανατολή (οι βάσεις για 2001 Αφγανιστάν, 2003 Ιράκ). Για να διαμαρτυρηθούν, αποφασήσαν να... γυρίσουν ένα βίντεο κλιπ για το τραγούδι "Sleep Now In The Fire". Σκηνοθέτης του, ο γνωστός αντιαμερινανός Αμερικανός Michael Moore. Ιδιαιτερότητα του; Θα εγυρίζετουν έξω που το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Φαντάζεστε έγινε χαμός. Το χρηματιστήριο αναγκάστηκε να κλείσει και επενέβη η αστυνομία. Τελικά εσυλληφθήκαν ούλλοι πριν ολοκληρωθεί το βίντεο. Για να συμπληρωθεί επροσθέσαν σκηνές που ένα φανταστικό τηλεπαιχνίδι που λέγεται "Who Wants to Be Filthy Fucking Rich", βασισμένο στο γνωστό "Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος". Στο βίντεο που ήβρα (εν αδύνατο να έβρω το original στο youtube για κάποιο λόγο) εν έσιει τες απαντήσεις στες ερωτήσεις του παιχνιδιού. Μόλις το έβρω θα το αλλάξω.
Ναι, ξέρω το, έπρησα σας τα. Να σας αφήκω με τους στοίχους του "Sleep Now in The Fire". Enjoy.

The world is my expense
The cost of my desire
Jesus blessed me with its future
And I protect it with fire
So raise your fists
And march around
Just don't take what you need
I'll jail and bury those committed
And smother the rest in greed
Crawl with me into tomorrow
Or I'll drag you to your grave
I'm deep inside your children
They'll betray you in my name

Hey, hey
Sleep now in the fire

Hey, hey
Sleep now in the fire

The lie is my expense
The scope of my desire
The party blessed me with its future
And I protect it with fire
I am the Nina The Pinta The Santa Maria
The noose and the rapist
The fields overseer
The agent of orange
The priests of Hiroshima
The cost of my desire
Sleep now in the fire

Hey, hey
Sleep now in the fire

Hey, hey
Sleep now in the fire

For it's the end of history
It's caged and frozen still
There is no other pill to take
So swallow the one
That made you ill
The Nina The Pinta The Santa Maria
The noose and the rapist
The fields overseer
The agent of orange
The priests of Hiroshima
The cost of my desire
To Sleep now in the fire

23 σχόλια:

  1. έτο τζιαι έναν άθρωπο που ξέρει τον Zack τζιαι την κουβέντα με τα ντόνατς, ελάλουν το κάποιου παρέα τζιαι έφκαλε με πελλό!
    Πολλά ωραίο, εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :) Να'σαι καλά και περαστικά του μωρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχα αρέσκει μου που χορεύκουν μιτά τους οι χρηματιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χεχε, οι χρηματιστές πάντως εν το ήβραν αστείο για κάποιο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου και εσένα. Κάμνε μας κανένα update για τη μητσιά στο μπλογκ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις, έχω ξανακούσει το όνομα του συγκροτήματος αλλά δεν ξέρω τίποτα παραπάνω. Πρότεινε μου κανένα δίσκο τους να ακούσω αν θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλωσόρισες φίλε/η Σκουλουκούιν. Προτείνω σου το πρώτο τους, ομώνυμο "Rage Against The Machine" για αρκή. Έσιει πολλύ πάθος και νεύρο. Αν σου άρεσε το βίντεο πιο πάνω μπορείς να δοκιμάσεις το πιο "ψημένο" "The Battle of Los Angeles" ή αν σου αρέσκει πιο funky κατάσταση το "Renegades".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χα! ήμουν στο στρατό όταν κυκλοφόρησε το rage against the machine...μπορείς να φανταστείς με τις κασσετούες μου στη σκοπιά πόσες φορές το άκουσα. τα υπόλοιπα στέκουν μια χαρά. μου άρεσε η ιστορία με το ομώνυμο τραγούδι και το αγγλικό x-factor τα περασμένα χριστούγεννα και ίσως ετοιμάσω ανάρτηση αφιέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. emena areskei mou pano ap ola to Killing in the name. En iparxei to tragoudi. Kai enomiza eimai o monadikos kiprios pou akouei Rammstein

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πιο πάνω αναφέρομαι στο killing in the name Που έγινε νούμερο ένα κόντρα στο κατεστημένο του αγγλικού x-factor να βγάζει νούμερο ένα κάθε χριστούγεννα τον νικητή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τραγουδάρα και το killing in the name, καθαρή πρόκληση. Περιμένω την ανάρτηση. Ramstein τελικά ακούει πολλής κόσμος. Εν το επερίμενα που ένα γερμανόφωνο συγκρότημα να έσιει έτσι ανταπόκριση στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαίρε defiance!
    Τους Bad Brain τους γνωρίζεις; Ελαμψαν στην punk era.
    Προπάτορες των rage against the machine.
    RastaPunk.
    Σε περίπτωση που δεν, αποστέλλω δυο δείγματα.
    Στο πρώτο μην κολλήσεις στην εισαγωγή και τους πάρεις για metal.

    Bad Brains "I Against I"

    Bad Brains - "House Of Suffering"

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άψογοι φίλε μου. Θα ψάξω κανένα άλμπουμ τους να "μελετήσω". Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία αυτά που γράφεις... θα τα ψάξω κι εγώ να δούμε αν μου μιλήσει το ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλωσόρισες. Ελπίζω να σου αρέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. no money was harmed λέει στο τέλος!!!!
    :-)))

    ούτε κι εγώ τους ξέρω ιδιαίτερα, θα ψάξω τα σιντί που λες πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πρέπει παραπάνω κόσμος να αρκέψει να ακούει έτσι μουσικές, γιατί εβουτυρέψαμεν ούλλοι μες σε τούτην την χώρα, ούλλη μέρα μες τα φέισμπουκ τζε μες τα καφέ τζιε να μεν ασχολούμαστε με το τι γίνεται μες τον κόσμο. Έν τζαιρός να ξυπνήσουμε λλίο τζαι να επαναστατήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Apsogoi oi RATM.
    Ena alo sygrotima pou protino einai oi SYSTEM OF A DOWN
    http://www.youtube.com/watch?v=lfBqeXc6am8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Pellameni έσιεις δίκιο. Πέρα που τη διασκέδαση, η μουσική εν ένας τρόπος να μάθει κάποιος και πέντε πράματα και να δει μιαν άλλην άποψη. Εβουτυρέψαμε και εν βλέπουμε πέρα που την καλοπέραση μας. Πρέπει να έρτουν τα κακά έξω που την πόρτα μας για να ξυπνήσουμε.

    Maria επρόλαβες με! Ήταν να κάμω ανάρτηση για τους System την επόμενη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή