src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Factum Bellum I


Στο 1984, ο Όργουελ είπε μια κουβέντα που έμεινε καρφωμένη στο νου. Με λλία λόγια, με την οικονομική ευημερία μιας χώρας τζαι του συστήματος της, παρουσιάζεται αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Αλλά τούτη η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στερεί που την ελίτ λεφτά που εμπορούσε να καταχραστεί τζαι μειώσεις εξόδων (απολύσεις, πάγωμα μισθών, αφαίρεση οικονομικών δικαιωμάτων όπως 13ος τζαι 14ος) που εμπορούσε να κάμει. Που την άλλη, αν μειώσεις έτσι απλά το βιοτικό επίπεδο, παράλληλα έννα μειωθεί η κατανάλωση προϊόντων τζαι η βιομηχανική παραγωγή. Η λύση που ήβρεν το Εσωτερικό Κόμμα του 1984, ήταν ο πόλεμος. Υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, παράλληλα με την ανάγκη αύξησης της παραγωγής τζαι της φορολογίας. Ο πόλεμος, όμως, έννεν ανάγκη να εν πάντα στρατιωτικός. Κάποτε εν τζαι οικονομικός. Αλλά πάντα, εν κοινωνικός τζαι ταξικός.
Βέβαια, το πολίτευμα που έσιει η Δύση σήμερα, με το πολίτευμα που επέβαλε το Κόμμα στο βιβλίο, έσιει μεγάλη διαφορά. Κατ’ ακρίβειαν, έσιει μεγάλη διαφορά που οποιοδήποτε άλλον πολίτευμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα νήματα κινούνται που την ελίτ, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εν αφανείς χρηματοδότες τζαι επενδυτές. Δηλαδή ο πρόεδρος της νυν υπερδύναμης, μπορεί να χάσει την εξουσία, να μπλεχτεί σε σκάνδαλο, να καταδικαστεί, αλλά μόλις φκει ο επόμενος η χώρα θα κινείται με τους ίδιους ρυθμούς, στα ίδια πρότυπα, ανεξαρτήτως πολιτικής μαριονέτας που φαίνεται. Το ότι οι χειριστές της αυτοκρατορίας εν αφανείς τζαι εν έχουν στην ουσία εθνικότητα, κάμνει δύσκολο το να χάσουν την εξουσία. Ακόμα τζαι αν η αμερικανική αυτοκρατορία καταρρεύσει, το κεφάλαιο απλά θα μετακομίσει σε άλλη χώρα τζαι θα συνεχίσει που τζαμαί που έμεινε. Προς το παρών, τούτη η ελίτ εν στη Γουόλ Στριτ των ΗΠΑ. Η Γουόλ Στριτ έπιασε το όνομα της που έναν τοίχο που εχτίσαν κάποτε για να κρατεί τα γουρούνια εκτός της πόλης. Σήμερα, κρατεί τα εντός.
Κουμάντο στην αμερικανική οικονομία τζαι τα παγκόσμια χρηματιστήρια κάμνουν οι μεγαλοτραπεζίτες. Τα ίδια άτομα που ελέγχουν τζαι την Τράπεζα Ομοσπονδιακών Αποθεμάτων των ΗΠΑ, γνωστή ως Fed. Προσοχή όμως, έννεν Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων, αλλά Τράπεζα Ομοσπονδιακών Αποθεμάτων. Δηλαδή εν ελέγχεται που το κράτος. Τζαι απ’ότι ξέρω, εν η μοναδική χώρα με ιδιωτική κεντρική τράπεζα. Αφορμή για να δημιουργηθεί τούτον το όργανο ήταν η οικονομική κρίση του 1907 (παλιό φρούτο οι κρίσεις). Σε τούτων των πανικό, οι μεγαλοτραπεζίτες επροβάλαν την ανάγκη για ένα όργανο που θα μπορεί να εγγυηθεί τζαι να ξελασπώνει τες τράπεζες για να μπορεί να κινείται η οικονομία. Έτσι, εκάμαν ένα συνασπισμό των 12 μεγαλλύτερων εθνικών (στην αρκή, πολυεθνικών στην πορεία) τραπεζών που λειτουργεί ως κεντρική τράπεζα του κράτους τζαι αναλαμβάνει τη διαχείρηση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Η Fed ιδρύθηκε το 1913 με την έγκριση του πρόεδρου Τόμας Γουίλσον. Ένας που τζείνους που αντιδρούσαν, ήταν ο Τσαρλς Α. Λίντενμπεργκ, μέλος του Κογκρέσου. Αφού επέρασε ο νόμος για δημιουργία της Fed, ο Λίντενμπεργκ εδήλωσε: «Από τώρα και στο εξής, οι οικονομικές κρίσεις θα κατασκευάζονται». Που την πλευρά του, ο πρόεδρος Γουίλσον, μετά τη λήξη της θητείας του απολογήθηκε στο λαό των ΗΠΑ γιατί, όπως είπε, εξεγέλασεν τον μια μια ομάδα τραπεζιτών τζαι η οικονομία έπεσε στα σιέρκα τους.
Αρχικά, υπήρχεν η προϋπόθεση ότι τα μέλη της Fed θα εγκρίνουνται που το κράτος, το οποίο θα ενημερώνεται για το χρήμα που ρέει εντός της. Τούτος ο αρχικός υποτυπώδης κυβερνητικός έλεγχος της Fed, εξαλήφτηκε στην πορεία με κάποιες παρεμβάσεις που ακολουθήσαν κάποια οικονομική κρίση. Μια που τες πιο σημαντικές αλλαγές σε τούτο το σύστημα έγινε το 1929, τζαμαί που το βιοτικό επίπεδο έμοιαζε να έσιει ανοδική πορεία μετά τον `Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, όπως τζαι πριν λλία χρόνια, οι τράπεζες αρκέψαν να κάμνουν δάνεια απλόχερα. Στην πορεία 2-3 τράπεζες εκηρύξαν πτώχευση τζαι οι υπόλοιπες αρκέψαν να κάμνουν κατασχέσεις περιουσιών. Ο κόσμος εφοήθηκε τζαι άρκεψε να τραβά τα λεφτά του που τες τράπεζες τζαι οι επενδύσεις επαγώσαν μαζί με τη ροή της οικονομίας. Οι μεγαλοτραπεζίτες, αρνηθήκαν να χρηματοδοτήσουν το κράτος γιατί επροσέξαν κάποιες «δυσλειτουργίες». Η χρηματοδότηση εξεκίνησε το 1932 μετά που κάποιους όρους που εδέχτηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ: να κοπούν δραστικά ούλλες οι συντάξεις τζαι τα επιδόματα, να μειωθούν οι μισθοί τζαι οι αριθμοί των δημοσίων υπαλλήλων, τζαι τα μέλη της Fed να μεν χρειάζεται να εγκριθούν που την κυβέρνηση. Το βιοτικό επίπεδο έππεσε, ενώ η παραγωγή τζαι οι φορολογίες αυξήθηκε. Πράμα που εξανάγινε λλίο πιο μετά, στο `Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση, ακολούθησε πιστά την ίδια ακριβώς συνταγή που εφαρμόστηκε το 1929. Το ρόλο του καμικάζι ανάλαβε τούτη τη φορά μια μεγάλη τράπεζα, που ήταν σύμβολο της αμερικανικής οικονομίας, έτσι ώστε ο πανικός να εν μεγαλλύτερος. Ο CEO της εξεκίνησε να διά υπέρογκα δάνεια σε μεγάλο αριθμό πελατών. Για να επισπευτεί η κατάρρευση, έδωκεν στους υπαλλήλους αρκετά μπόνους για να περάσει η τράπεζα το όριο της χρεοκοπίας. Οι 10.000 υπαλήλοι της Lehman Brothers στη Νέα Υόρκη έπιασαν συνολικά $2,5 δισ. μπόνους για τους εννιά μήνες εργασίας τους το 2008, μέχρι το Σεπτέμβρη που εχρεοκόπησαν. Μόλις ανακοινώνεται η χρεοκοπία, ο κόσμος αρκεύκει να αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες. Ως το Σεπτέμβρη του 2008, το μοναδικό εμπόδιο για την κρίση ήταν οι επενδυτές. Τζαι τζείνους εφοητσιάσαν τους ως το Δεκέμβρη, με τη σύλληψη του Μπέραρντ Μέντοφ. Ο πρώην τραπεζίτης έστησε κομπίνα, τζαι έφαεν που επενδυτές $65 δισ. τζαι με τη σειρά του έφαεν ποινή 150 ετών φυλάκισης (σε φυλακές πολυτελείας, εννοείται). Ο δικαστής που τον εκαταδίκασε, ο Ντένι Τσιν, εδήλωσε μετά την καταδίκη: «Δεν μας είπε όλα όσα ξέρει. Ξέρω ότι οργάνωσε την απάτη. Αυτό που δεν ξέρω είναι για ποιους δουλεύει». Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες κατά του Μέντοφ εγίνουνταν που το 2000, αλλά οι Αρχές εσυγκινήθηκαν μόνο μετά την κατάρρευση της Lehman.
Οι εργοδότες, που την πλευρά τους, είδαν ευκαιρία να μειώσουν τα έξοδά τους με απολύσεις τζαι μειώσεις μισθών. Ακόμα τζαι να μεν υπήρχε κρίση, ήταν να δημιουργηθεί κάτω που έτσι συνθήκες, αφού ο κόσμος χωρίς δουλειά, λεφτά τζαι ασφάλεια, εσταμάτησε να αγοράζει. Τζαι μόλις οι επενδύσεις στες ΗΠΑ παγώνουν, εν ζήτημα χρόνου να περάσει η κρίση τον Ατλαντικό. Η κυβέρνηση Ομπάμα, σε τζείνη τη φάση επροωθήσαν το «σχέδιο διάσωσης τραπεζών». Εζήτησε $780 δισ. για τη «διάσωση της οικονομίας». Ο πρόεδρος της επιτροπής τραπεζικών θεμάτων του Κογκρέσου, Κρις Ντοτ, εζήτησε εξηγήσεις για το ποσό. Η απάντηση του εκπρόσωπου του θησαυροφυλακίου ήταν ούλλα τα λεφτά: «Το ακριβές ποσό δεν υπολογίστηκε με βάση έρευνες, απλά θέλαμε να καταλήξουμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσό»… Το σχέδιο στην τελική του μορφή ήταν σε 1070 σελίδες τζαι εδώθηκε στα μέλη του Κογκρέσου μιαν ώρα πριν τη ψηφοφορία. Το σχέδιο τελικά εγκρίθηκε, αφού πολλά μέλη του Κογκρέσου (Ρεπουμπλικάνοί τζαι Δημοκρατικοί) εκατάγγειλαν ότι εδέχτηκαν απειλές με την επιβολή στρατιωτικού νόμου αν δεν περάσει. Μέσα σε τούτες τες σελίδες του σχεδίου, ήταν τζαι μια πρόνοια ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί πλέον έλεγχο στο που πηαίνουν τα λεφτά που φεύκουν που τη Fed. Μέσα στους θκυο επόμενους μήνες, το Φεβράρη του 2009, εφύαν που την Fed 9,7 τρισ. δολάρια. Τα 780 δισ. επήαν στες τράπεζες. Τα υπόλοιπα σε «μυστικές επενδύσεις», σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Fed.
To be continued

26 σχόλια:

  1. εν οίγοις δεν μας σώζει τίποτα... στο έλεος των τραπεζών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αρέσκει μου που τα γράφεις έτσι γιατί εν πολλά ενδιαφέρον θέματα και πολλές φορές εν αρκετά complicated να τα παρακολουθάς.

    και άρεσε μου πολλά το 'τωρά κρατά τα γουρούνια εντός'

    αλλά πόσο δίκαιο είχε ο orwell..so ahead of the times και όμως τα βλέπουμε ξανά και ξανά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά ενδιαφέρον τζαι αρέσκει μου πολλά ο τρόπος που γράφεις για να τα καταλαβαίνουμε τζαι εμέις οι άσχετοι που δεν έχουμεν ιδέα που έτσι πράματα. Γουολ στριτ για μενα εν κάτι κουστουμάτοι με ένα τηλέφωνο στο σhερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφόσον γνωρίζω οι πλείστες κεντρικές τράπεζες του κόσμου λειτουργούν ως ιδιωτικές. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πχ. εν ελέγχουν την ΕΚΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Mana
    Ούλλα σώζουνται. Κάποια πιο δύσκολα βέβαια, αλλά ούλλα μπορούν να σωθούν.

    @Rania
    Ευχαριστώ. Συνήθως τούτα τα θέματα απευθύνουνται σε περιορισμένο κοινό γι’αυτό τζαι εν γραμμένα με 1002 οικονομικούς όρους. Κορυφαίος ο Όργουελ, αλλά μάλλον ενέπνευσε κάποιους με πολλά λάθος τρόπο.

    @Prasinada
    Να’ σαι καλά. Έννεν ζήτημα ασχετοσύνης. Απλά κάποια πράματα παρουσιάζουνται πολύπλοκα τζαι πολλά ανιαρά για να τραβήσουν το ενδιαφέρον. Οι κοστουμάτοι που έσιεις στο νου σου εν τα errant boys.

    @Κυπριακόφωνος
    Η ΕΚΤ έννεν κεντρική τράπεζα κράτους. Εν εγίναν ούλλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μια χώρα σε στυλ Ηνωμένες Πολιτείες. Που την άλλην, η κεντρικές τράπεζες (Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας π.χ.) μπορεί να λειτουργούν όπως τες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά βρίσκουνται υπό κυβερνητικό έλεγχο με διορισμένους που την κυβέρνηση επικεφαλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιός ορίζει τον πρόεδρον του Federal Reserve?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προτείνει τον ο πρόεδρος που την ήδη υφιστάμενη εφταμελή επιτροπή, εγκρίνει τον η γερουσία τζαι ανκηρύσσει τον πρόεδρο το συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμάς απλώς τον διορίζει ο πρόεδρος χωρίς την έγκρισην της βουλής; (λιόττερον δημοκρατικά δηλαδή;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εν έσιει να κάμει με το αν εν δημοκρατικό αλλά αν εν ελεγχόμενο. Ακόμα τζαι τούτον, εν ψευτοδημοκρατία. Σκέφτου ότι κάθε μια που τες 12 υπο-Fed έσιει εννιά μέλη. Τα έξι διορίζουνται που τες ιδιωτικές τράπεζες τζαι τα τρία που τον κυβερνήτη της περιοχής. Μιλούμε για 66% πλειοψηφία των ιδιωτικών τραπεζών στην επιλογή του καθενός που τους εφτά του κεντρικού συμβουλίου. Που τους οποίους θα επιλέξει ο πρόεδρος της χώρας ένα για πρόεδρο της Fed. Εν την ψευδαίσθηση της δημοκρατίας που έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμάς ο διοικητής της Κυπρ.Κεντ.Τρ. διορίζεται που τον πρόεδρον μας και τέλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η διαφορά εν ότι εμάς η επιρροή που μπορεί να έσιει η Κεντρική Τράπεζα μας εν περιορισμένη (τζαι στα θετικά τζαι στα αρνητικά). Εν λαλώ ότι εν καλλύτερο το δικό μας σύστημα. Ίσια ίσια, εν μπορούμε να είμαστε παράδειγμα σε κανένα τομέα. Απλά είμαστε το άλλο άκρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Btw τζαι εμάς πρέπει να περάσει που τη βουλή τζαι εν έσιει περιορισμούς η επιλογή (αν ήταν πράγματι ερώτηση που έκαμες τζαι όι για να αποδείξεις κάτι - η γραπτή επικοινωνία καμία φορά υστερεί λλίο :)).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το που το πάω Defiance μου είναι ότι:

    1. Το Federal Reserve System ένναιν ιδιωτική τράπεζα με την έννοιαν που υποψιάζουμαι πως εννοείς (μπορεί να σε επαρεξήγησα). Έν κυβερνητικός οργανισμός αμμά με αυτονομίαν όπως η Αστυνομία (ή τουλάχιστον όπως πρέπει να ναι η αστυνομία σε σοβαρόν κράτος). Αλλά ναι, λειτουργεί *σαν* ιδιωτική εταιρία.

    "The Federal Reserve, like many other central banks, is an independent government agency but also one that is ultimately accountable to the public and the Congress. The Congress established maximum employment and stable prices as the key macroeconomic objectives for the Federal Reserve in its conduct of monetary policy. The Congress also structured the Federal Reserve to ensure that its monetary policy decisions focus on achieving these long-run goals and do not become subject to political pressures that could lead to undesirable outcomes. So, members of the Board of Governors are appointed for staggered 14-year terms and the Chairman of the Board is appointed for a four-year term. Elected officials and members of the Administration are not allowed to serve on the Board.

    The Federal Reserve does not receive funding through the congressional budgetary process. The Fed's income comes primarily from the interest on government securities that it has acquired through open market operations. Other sources of income are the interest on foreign currency investments held by the Federal Reserve System; fees received for services provided to depository institutions, such as check clearing, funds transfers, and automated clearinghouse operations; and interest on loans to depository institutions. After paying its expenses, the Federal Reserve turns the rest of its earnings over to the U.S. Treasury."

    http://www.federalreserve.gov/faqs/about_12799.htm

    2. Αντίθετα με ότι έχω καταλάβει με τζείνα που γράφεις (μπορεί να έχω παρεξηγήσει πάλαι), η κυβέρνηση των ΗΠΑ διορίζει τους επικεφαλείς της κεντρικής τους τράπεζας. Γενικά έσςει αρκετόν έλεγχον για το ποιός διοικά καθώς τζαι τους λοαρκασμούς της.

    "The seven members of the Board of Governors are nominated by the President of the United States and confirmed by the U.S. Senate. By law, the appointments must yield a "fair representation of the financial, agricultural, industrial, and commercial interests and geographical divisions of the country," and no two Governors may come from the same Federal Reserve District."

    http://www.federalreserve.gov/faqs/about_12591.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 3. Ναι, εις τα υποκαταστήματα έσςει έλεγχον η Κεντρική Τράπεζα αλλά τούτη η δομή Κεντρικής Τράπεζας έν η πιο κοινή. Οι μόνες χώρες με Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες δεν είναι αυτόνομες αλλά υπό τον πλήρη έλεγχον του κράτους είναι: Κούβα, Βόρειος Κορέα, Λιβύη, Συρία τζαι Ιράν. (μπορεί να ξιάννω καμιάν).

    4. Τζείνον που εγίνειν το 1913 ήταν να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης του εθνικού νομίσματος (του δολλαρίου) εις άτομα τα οποία εν ελέγχουνται 100% που το κράτος καθώς η Κεντρική Τράπεζα έν αυτόνομη. Δηλαδή η έκδοση, η κυκλοφορία τζαι η ποσότητα του χρήματος εις την αγοράν έγινεν έρμαιον ιδιωτικών τζαι εγωκεντρικών συφφερόντων αντί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής.

    Επίσης το 1913 το νόμισμαν πλέον εν έπρεπεν να έσςει αντίκρισμαν. Πριν το 1913 έναν δολλάριον είσςεν αντίκρισμαν μιαν Χ ποσότηταν χρυσού τζαι έγραψεν το πάστο χαρτονόμισμαν (!!). Δηλαδή αν είσςες δέκα δολλάρια εμπορούσες να πάεις εις την τράπεζαν να τα αλλάξεις για χρυσόν. Έν τούτον που εκαταργήθειν. Τωρά τα νομίσματα εν έχουν αντίκρισμαν, απλώς έν χαρτίν. Την μιαν μέραν έχουν αξίαν, την άλλην όι. Παρόμοιον πράμαν εγίνειν τζαι με την κατάργησην του συστήματος Bretton Woods (Αφορά τες διεθνείς συναλλαγές σε ξένα νομίσματα).

    Κατά την ταπεινήν μου γνώμην, τούτον έν κάθετον με τον καπιταλισμόν όπου ούλλος ο πλούτος σου έσςει αντίκρισμαν. Βλ. Καπιταλιστικές οικονομίες προ μοντέρνας εποχής ειδικά την οικονομίαν του Βυζαντίου.

    Εις την Αμερικήν, υπάρχει Επιχειρηματισμός. Οι επιχειρήσεις κυριαρχούν, όι οι αγορές.

    Τέλος πάντων καρτερώ με ανυπομονησίαν το 2ον μέρος! :)

    Ποσςαιρετώ τζαι αήννω υγείαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όταν σε ένα οργανισμό βασισμένο στην ιεραρχία που οι αποφάσεις λαμβάνουνται κατά πλειοψηφία, οι ιδιωτικές τράπεζες επιλέγουν το 66% των μελών του, τότε εν υπό των έλεγχο των ιδιωτικών τραπεζών. Τζείνοι που έννα εξασφαλύσουν τες ψήφους που χρειάζουνται για να περάσουν στους 7 του κεντρικού συμβουλίου εν όσοι στηρίζουνται που το 66%.
    Τζείνο που έγινε το 1913 ήταν να ανοίξει η κερκόπορτα. "the Federal Reserve System was created by the Federal Reserve Act of 1913, establishing a new central bank intended serve as a formal "lender of last resort" to banks in times of liquidity crisis—panics where depositors tried to withdraw their money faster than a bank could pay it out. The legislation provided for a system that included a number of regional Federal Reserve Banks and a seven-member governing board. All national banks were required to join the system and other banks could join".
    http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_reserve_bank
    Η κρίση του 1907 εξεκίνησε όταν ο κόσμος εξεκίνησε να αποσύρει τες καταθέσεις του τζαι οι τράπεζες εν εμπορούσαν να κάμουν αποπληρωμή. Οι μεγαλοτραπεζίτες της εποχής ο J.D. Rockefeller, o J.P. Morgan, o Paul Warburg, ο Baron Rothschild, εδηλώναν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας αδυνατούσε να έβρει το χρήμα να στηρίξει τες τράπεζες, ο κόσμος επανικοβλήθηκε τζαι η κρίση επιδυνώθηκε. Ο γερουσιαστής Nelson Aldrich έκαμεν έρευνα τζαι εδιαπίστωσε ότι το σύστημα εν προβληματικό τζαι πρέπει να γίνει νέα κεντρική τράπεζα ανεξάρτητη που το κράτος τζαι εκάλεσε τους τραπεζίτες να δημιουργήσουν τη νέα τράπεζα. Οι πιο πάνω τραπεζίτες ήταν οι χρηματοδότες του Γουίλσον στην προεκλογική του εκστρατεία τζαι τζείνος υπέγραψε τη δημιουργία του νέου οργανισμού χωρίς σκέψη (γι'αυτό είπε ότι τον εξεγελάσαν). Ο Aldrich μόλις ετέλειωσε την έρευνα του τζαι εδημιουργήθηκε η Fed έπιασε δουλειά στον Rockefeller.
    Εν μια ελίτ η οποία ανταλλάσσει χρήμα με εξουσία. Επρόλαβε τζαι έπιασεν τον έλεγχο στην κεντρική τράπεζα του κράτους, χρηματοδοτεί προεκλογικές εκστρατείες τζαι ελέγχει ποια κυβέρνηση θα φκει τζαι ποια θα πέσει. Σαν κυβέρνηση, όταν δεν στηρίζεσαι που την κεντρική τράπεζα, εν ζήτημα χρόνου να καταρρεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Defiance και Κυπριακοφωνε ωράια τα σχόλια και η ανάρτηση. Περισσότερο που ενημερωτική μπορώ να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίος φίλε μου. Βασικά το Fed εν η "επιχείρηση-ενασχόληση" τούτων των μεγάλων κεφαλιών, που κανένας δεν τους ξέρει(τάχα μου), έτσι περνούν την ώραν τους τζιαι φκάλλουν λεφτά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολλά διαφωτιστικό είναι και το ντοκιμαντέρ "Money as Debt", βρείτε το που τον εσυσωλήνα.
    ΕΠίσης, το περίεργο με την "ομοσπονδιακή" τράπεζα της ΑΜερικής είναι ότι, παρόλο που χαρτονομίσματα μπορούν να εκδοθούν ΜΟΝΟ που τζείνη, όταν δανείζει, μετά θέλει παραπάνω πίσω. Πράγμα φυσικά αδύνατον. Γιατί, επαναλαμβάνω, ούλλα τα χρήματα εν οι ίδιοι που τα εκδίδουν. Εκτός αν κλέψεις που άλλους που τους εδάνεισεν η τράπεζα. Ή αν κάμεις κερδοφόρο πόλεμο. Ή κερδοφόρες επιχειρήσεις.
    Επίσης, κάτι άλλο:
    "το πολίτευμα που έσιει η Δύση σήμερα, με το πολίτευμα που επέβαλε το Κόμμα στο βιβλίο, έσιει μεγάλη διαφορά."
    αστειεύεσαι, ναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση φίλε, εύγε! Τραγικά ενδιαφέρουσα θα έλεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Ρίτσα
    Thx.

    @Ktino
    Η Fed βασικά εν ο τρόπος να ελέγχουν την κυβέρνηση της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται. Τζαι που την άλλη, τι πιο βοηθητικό στη διατήρηση της εξουσίας που το να έσιεις μια μηχανή να κόφκει λίρες;

    @Eolica
    Έχω το υπόψη μου το "Money as Debt". Βασικά χρεώνουν στο κράτος την αξία του χαρετονομίσματος που τυπώνουν + φόρο. Παραλογία. Την πληροφορία θα την έβαλλα στο δεύτερο μέρος.
    Για το πολίτευμα πραγματικά πιστεύκω το. Στο 1984 είχαν μια μονοκομματική δικτατορική ολογαρχία, ενώ η Δύση σήμερα έσιει δικομματική εκλεγόμενη ολιγαρχία. Πάντως πάμε ολόισια για το πολίτευμα του 1984. Τζαι ο μοναδικός λόγος γιατί εν το έχουμε σήμερα, έννεν γιατί εν το θέλουν, αλλά επειδή εν έχουν ακόμα τη δυνατότητα. Θέλει διαδικασία τζαι ολοκληρωτικό έλεγχο της ζώνης επιρροής, που εν τον έσιει ακόμα η ελιτοκρατία.

    @Invictus
    Ευχαριστώ. Τραγικό idd.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εγώ έχω πάρα πολλές απορίες
    αλλά περιμένω τη συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. wow...polla enimerotiko kai xestravotiko to post sou defiance mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Neerie
    Τζαι εγώ τες απορίες :)

    @She demon
    Cheers :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μα ακριβώς το ίδιον πράμαν λαλώ. Το κράτος έχασεν τον έλεγχον του χρήματος! :) Τούτος έν επιχειρηματισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το κράτος έχασεν τον έλεγχον του χρήματος τζαι το χρήμα μαζί με την ελίτ που το διαχειρίζεται έπιασεν τον έλεγχον του κράτους.
    Έκαμεν μου εντύπωση τζείνο που είπες για τα κράτη που έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κεντρικής τους τράπεζας (Κούβα, Βόρειος Κορέα, Λιβύη, Συρία τζαι Ιράν). Εν τυχαίο το ότι εξελιχτήκαν στους μεγαλύτερους εχθρούς (προπαγανδιστικά τουλάχιστον) των ΗΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή