Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
Η κληρονομιά μιας εννιάχρονης
Μια που τες σοβαρές ελλείψεις που έσιει η κοινωνία μας σήμερα, εν η έλλειψη προτύπων. Λειτουργικών προτύπων. "Ειδώλων", ας το πούμε. Ατόμων, που με τες ιστορίες τους έννα φορτίσουν τον άλλον συναισθηματικά, να τον παραδειγματίσουν τζαι να του δώκουν αρχές τζαι νοοτροπία. Ειδικά αν ο άλλος εν μιτσής, τα πρότυπα εν καθοριστικά στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του τζαι της συμπεριφοράς του. Τζαι όπως τζαι οι εμπειρίες, όσο τραγική εν μια ιστορία τόσο πιο πολλά σε "πιάνει", σε επηρεάζει. Έτσι άτομα υπάρχουν, ακόμα τζαι σήμερα, αλλά τες ιστορίες τους δύσκολα τες βρίσκεις. Γιατί συνήθως, για να προωθηθεί ένα πρότυπο, πρέπει να εξυπηρετά κάποιο σκοπό σε τζείνον που το προωθά. Θρησκευτικούς σκοπούς (εκκλησίες), εθνικούς-εθνικιστικούς σκοπούς (κράτος) ή εμπορικούς τζαι καταναλωτικούς σκοπούς (εταιρείες). Εβαρέθηκα να μου λαλούν ποιους να θαυμάζω. Έννεν καλλύτερα να βρίσκουμε μόνοι μας τα είδωλα μας;
Κάποια που τα πρότυπα που προωθούνται εν σημαντικά, εν λαλώ. Τα θρησκευτικά πρότυπα διούν σου αρχές τζαι τα εθνικά αγάπη προς την πατρίδα. Τζαι μιας τζαι οι θκυο τομείς εδιεισδύσαν στην παιδεία, τούτα μαθαίνουμε τα που το σχολείο. Αλλά έννεν πλήρως λειτουργικά. Εν καιρώ ειρήνης, ας πούμε, η αυτοθυσία για την πατρίδα έννεν τζαι τόσο λειτουργικό. Εχτός τζαι αν σύντομα θα παίξει πόλεμος τζαι θέλεις στρατιώτες. Που τα θρησκευτικά πρότυπα, μπορείς να πιάσεις τες αρχές. Αλλά πρέπει να ξισκονήσεις καλά πρώτα τον θρησκευτικό φανατισμό τζαι την τυφλή πίστη σε θεούς τζαι εκκλησίες, αν δεν συμμερίζεσαι τη θρησκευτική τους πίστη. Τα εμπορικά πρότυπα, εν για εμένα τα σιειρόττερα. Όπως τζαι τα άλλα θκυο είδη, εν τζαι τούτα δυσλειτουργικά τζαι οι στόχοι που διούν εν μακρινοί τζαι άπιαστοι, αλλά εν τζαι ναρκισιστικά τζαι πλουτολατρικά. Με λλία λόγια, εν εγωιστικά. Τζαι ο εγωισμός εν εβοήθησε ποτέ μια κοινωνία τζαι το κοινό καλό. Αντίθετα, εν ο αλτρουισμός που βοηθά μια κοινωνία να εξελιχτεί προς το καλλύτερο.
Ο αλτρουισμός, η θυσία χρόνου τζαι πόρων (όσο λλίοι τζαι αν ένει) για το κοινό καλό, σήμερα εν τόσον αναγκαίος όσον τζαι σπάνιος. Πριν λλίες μέρες, εθκιάβαζα για έναν απτό πρότυπο. Εν μια μιτσιά 9 χρονών. Τούτον το μωρό, έσιει κάτι μέσα του, τόσο αγνό, τόσο αλτρουσιτικό, που όταν το φκάλλει προς τα έξω κάμνει σε να το θαυμάζεις τζαι να παραδειγματίζεσαι. Το όνομα της εν Ρέιτσελ Μπέκγουιθ τζαι εν που το Σιατλ. Που το σχολείο, την εκκλησία της τζαι τα όσα εμάθενε γενικά, έπιανεν τα πιο σημαντικά για τζείνην τζαι άφηνε τα να την επιρεάσουν τζαι επροσπάθαν να τα εφαρμόσει δημιουργικά.
Που ήταν πέντε χρονών, έμαθεν που το σχολείο της για μιαν οργάνωση, την Locks of Love, η οποία εσυγκέντρωνε μαλιά για να κάμει περούκες για μωρά που έχουν καρκίνο τζαι έχάσαν τα μαλιά τους που τες χημειοθεραπείες. Επήε σπίτι τζαι είπε της μάνας της να της κόψει τα μαλιά της τζαι να τα δωρίσει. Μόλις εξαναμεγάλωσαν, εξανάκοψεν τα τζαι επερίμενε να ξαναμεγαλώσουν. Στες 23 Ιουλίου φέτος, έκοψεν τα για τρίτη φορά. Που ήταν 8 χρονών, η εκκλησία της εξεκίνησε να συνεργάζεται με μιαν άλλην οργάνωση, τζαι επληροφόρησεν τον κόσμον μιαν Κυριακή. Τούτην την μη κυβερνητική οργάνωση λαλούν την Charity: water. Συγκεντρώνουν λεφτά τζαι κάμνουν προγράμματα που έχουν να κάμουν με τη λειψυδρία στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ανοίουν πηγάθκια σε τόπους που διψούν τζαι κάμνουν υποδομές για πόσιμο, καθαρό νερό. Ως απόδειξη για τες δωρεές, στέλλουν σου φωτογραφία του πηγαθκιού που εβοήθησες να ανοίξει, τες συντεταγμένες του στο google earth τζαι φωτογραφίες που τα άτομα που εβοήθησες να έχουν νερό να πίνουν.
Η Ρέιτσελ εσυγκινήθηκε τζαι εκινητοποιήθηκε. Ως σύγχρονο μωρό της γενιάς του ίντερνετ, ήβρε με την μάνα της την ιστοσελίδα της οργάνωσης τζαι αποφάσισε να κάμει κάτι. Έβαλε τη μάνα της να γραφτεί τζαι να ανοίξει έναν λοαρκασμό με το εξής μύνημα: "On June 12th 2011, I'm turning 9. I found out that millions of people don't live to see their 5th birthday. And why? Because they didn't have access to clean, safe water so I'm celebrating my birthday like never before. I'm asking from everyone I know to donate to my campaign instead of gifts for my birthday. Every penny of the money raised will go directly to fund freshwater projects in developing nations. Even better, every dollar is "proved" when the projects are complete, and photos and GPS coordinates are posted using Google Earth. My goal is to raise $300 by my birthday, June 12, 2011. Please consider helping me. Thank you so much!!!". Επληροφόρησεν ούλλους τους γνωστούς της ότι αντί για δώρο στα γενέθλια της θέλει να κάμουν 9 δολάρια εισφορά στην ιστοσελίδα τζαι άφηκε την ενεργή ακόμα τζαι μετά τα γενέθλια της για να φκουν τα 300 δολάρια που έθελε να μαζέψει.
Στες 20 του Ιούλη, η Ρέιτσελ ήταν μέσ' στο αυτοκίνητο με τους γονιούς της στο χάιγουεϊ. Μπροστά τους, έγινεν έναν ατύχημα τζαι καράμπολα 13 αυτοκινήτων. Πίσω τους όμως, ήταν ένα φορτηγό. Οι γονιοί την εν επάθαν τίποτε, αλλά δυστυχώς η Ρέιτσελ εν τα εκατάφερε. Τα όργανα της, εδωρήσαν τα για μεταμόσχευση στες 23 του Ιούλη, μαζί με την τελευταία της κοτσίδα. Όπως θα έθελε τζαι η ίδια. Η μάνα της, αποφάσησε να αφήκει την ιστοσελίδα των εισφορών της ανοιχτή, τζαι επρόσθεσε το εξής μύνημα: I am in awe of the overwhelming love to take my daughters dream and make it a reality. In the face of unexplainable pain you have provided undeniable hope. Thank you for your generosity! I know Rachel is smiling!". Ως τωρά που γράφω, η κληρονομιά που άφηκεν πίσω της η Ρέιτσελ ήταν $1.219.974 σε εισφορές τζαι πόσιμο νερό για αμέτρητους άνθρωπους.
Μακάρι τούτη η μιτσιά να γίνει παράδειγμα για τη γενιά της, τζαι πατσαρκά στες πιο παλιές. Μακάρι οι αρχές της τζαι ο τρόπος σκέψης της, να γίνουν τρόπος ζωής. Για να γίνει τούτο όμως, πρέπει πρώτα η ιστορία να μαθευτεί. Αν μπορείτε, που έννα κάθεστε με την παρέα σας ή με την οικογένεια σας, πείτε τους την ιστορία. Μπορεί μια ιστορία να επηρεάσει τζαι να αλλάξει πολλά μέσα σε κάποιον. Ένας που τους δέκα που θα την ακούσουν μπορεί να παραδειγματιστεί που την Ρέιτσελ. Τζαι όσοι έσιετε παιθκιά σε κατάλληλην ηλικία, πέτε τους την. Εν λυπητερή ιστορία, αλλά κρύφκει μέσα της ανεκτίμητα μυνήματα. Τζαι που ξέρετε, μπορεί έτσι σε κάποια φάση τζείνα να σας αλλάξουν τζαι εσάς τζαι την κοινωνία μας προς το καλλύτερο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
very syginetic θα το προωθήσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχτές ελαλούσαμεν πού να εχάθηκεν ο Def! Τζιαι ω-λα-λά, επέστρεψεν με ένα φοβερό κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάshιαλλα της μιτσιάς.. Ο νους της ήταν που τους σπάνιους, πουτζείνους που ξέρουν να αναγνωρίζουν το τι έshει αξίαν τζιαι τι όι μες τούτο το συνονθύλευμα μαλακιών που μας δέρνουν καθημερινά.
Άμαν ππέσει κουβέντα για την ύπαρξη αγγέλων, εν τη Ρέητσελ που πρέπει να συναφέρνουμεν.. Μακάρι ναν καλά όπου τζιαι να'ναι!
Πολλά συγκινητική ιστορία πράγματι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι συμφωνώ και με ούλα όσα είπες πριν.Εν πολλά δύσκολο να βρεις πρότυπα.Νομίζω τα πιο σωστά πρότυπα εν τζίνα που βρίσκουντε στις σελίδες των βιβλίων,που την άλλη όμως έχουν το μειονέκτημα ότι ενεν πραγματικά.Εν πολλά λεπτή η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικού όμως άρα τι πειράζει;
@Pasxalina
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά :)
@TT
Εν τζείνο που εδιερωτήθηκα πάντως: ήταν τόσο σπάνιος ο νους της μιτσιάς ή ήταν η δουλειά που εκάμαν οι γονιοί της, το σχολείο τζαι η εκκλησία της; Μπορεί να εν λλίο τζαι που τα θκυοι. Το πρώτο, εν εχτός δυνατοτήτων μας. Εν ζήτημα γενετικής τύχης. Το δεύτερο, όμως, εν τέλεια που τα σιέρκα μας.
@Marilou
Εν λεπτή πράγματι. Η διαφορά τους όμως εν ότι ξέρεις ότι κάτι που έκαμεν έναν υπαρκτόν πρόσωπο εν εφικτό τζαι πρακτικά. Έμπνευση όμως, μπορεί όντως να αντλήσει τζαι που λογοτεχνικά πρόσωπα.
Ναι ρε φίλε, τζιαι γω πιστεύκω ότι εν συνδυασμός τους..
ΑπάντησηΔιαγραφήDefiance αρέσκουν μου Παρα Πολλά τα κείμενα σου και η θεματολογία σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντος αυτά είναι πρότυπα και πρέπει να διαδίδονται τέτοια παραδείγματα.
Κρίμα που τέτοιοι σπάνιοι ανθρωποι χάνονται νωρίς.
Όντως πολλά συγκινητικη ιστορία....Τζαι μπράβο τζαι στους γονείς της που συνεχίζουν γιατι το να χάνεις ένα παιδί εν ίσως το πιο δυσκολο πράμα που μπορεί να ζήσει κάποιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως ζουμε σε μια κοινωνία που είτε τζαι τα λία "πρότυπα" που υπάρχουν ενεν τα κατάλληλα.
@Kaisi
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ :) Εν κρίμα που πρέπει να γίνει μια τραγωδία για να δούμε τα αυτονόητα: να βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη. Ένα μωρό εννιά χρονών έβαλε τα γυαλιά σε έναν πλανήτη.
@Πρας
Πράγματι, μπράβο στους γονιούς. Τζαι που την εμεγαλώσαν με έτσι απόψεις τζαι που συνεχίζουν το έργο της παρά τον πόνο τους... Σκέφτου με πόσα δελεαστικά "πρότυπα" βομβαρδίζεται ένα μωρό τζαι που τα οποία έννα παραδειγματιστεί. Garbage in, garbage out.
η μητσιά ήταν ιδιοφυΐα!Σε ηληκία 9 χρονών εμπόρεν να καταλάβει πραγματικά πόσο τυχερή ένει στο να ζεί στον ανεπτιγμένο κόσμο τζιε είσιε την δύναμη να θυσιάσει πράματα. Κανένα μα κανένα παιδί σε έτσι ηληκία εν θα έδέχετουν για παράδειγμγα να κόψει το μαλλίν του για όποιον δήποτε! Θέλει ανεπτιγμένο πνευματικό κόσμο για να κάμεις έτσι πράματα σε έτσι ηληκία. Που την άλλην όμως λόγο της δυδασκαλίας που είσιε να εμεγάλωσε με τέθκιο τροπο ωστε να θωρεί τούς άλλους τζιε λιγότερο τον εαυτό της....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά τέλειο. Προωθώ
Έτσι, για να θυσίασεις κάτι δικό σου προς όφελος κάποιου που εν ξέρεις, θέλει δύναμη. Τζαι ακόμα παραπάνω ωριμότητα. Χρυσή ψυσιή η μιτσιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήlovely post
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλά συγκηνιτικό και ωραίο το post σου..
ΑπάντησηΔιαγραφήκάμνω το forward τωρά!
Ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα επαίξαν ρόλο οι γονιοί. Πρακτικά, αφήσαν την να κόφκει τα μαλλιά της, εβοηθήσαν την να τα στέλνει τζιαμέ που πρέπει, ανοίξαν τους λογαριασμούς κλπ, κλπ. Επίσης εδώρισαν τα όργανα της κόρης τους αφού για να γίνεις δωρητής εν πρέπει να συμφωνήσουν οι δικοί σου ή κάτι ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΚ του αντιθέτου, το κακό εν μέσα μας πάντα. Το καλό είναι πόσο καταπιέζεις τα μιαρά.
Εσυγκίνησες μας πρωί- πρωί...
ΑπάντησηΔιαγραφή@Εύρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμπορούσαν να της κόψουν τον αέρα γλήορα, τζαι τα πράματα θα ήταν πολλά διαφορετικά. "Σιγά μεν κόψεις τα μαλλιά σου κόρη μου. Επέλλανες;". Πολλές φορές οι γονιοί κάμνουν το πιο δύσκολο να φκουν τα καλά που τα κακά.
@Patatoullis
No pain, no gain ;)