src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η πύλη της κολάσεως



Η Νταρβάζα εν ένα μικρό χωρκό στο Τουρκμενιστάν, σε μιαν περιοχή με υπέδαφος πλούσιο σε φυσικό αέριο. Το όνομα του χωρκού στα τουρκμενικά σημαίνει «πύλη». Τ 1971, εκάμναν στην περιοχή γεώτρηση για να έβρουν φυσικό αέριο, αλλά έγινε ένα ατύχημα: το έδαφος υποχώρησε, εκατάρρευσε η εξέδρα σε ένα υπόγειο σπήλαιο τζαι άνοιξε μια τρύπα με διάμετρο 70 μέτρα. Που την τρύπα, άρκεψε να διαρρέει φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες τζαι οι υπεύθυνοι εφοηθήκαν ότι έννα γίνει μεγάλη ζημιά: δηλητηρίαση του κόσμου που το γκάζι τζαι καμιά τεράστια έκρηξη. Έτσι, αποφασήσαν να βάλουν φωθκιά στο φυσικό αέριο όπως φκαίνει που την τρύπα. 40 χρόνια μετά, η φωθκιά ακόμα να σταματήσει. Για τους τουρίστες, εν ένα εντυπωσιακό θέαμα, ειδικά τη νύχτα. Οι ντόπιοι, λλίο λόγω προκατάληψης τζαι λλίο για τουριστικούς σκοπούς, αποκαλούν την τρύπα «πύλη της κολάσεως», χρησιμοποιόντας το όνομα του χωρκού. Πιστεύκουν ότι που τη στιγμή που κανένας εν εκατάφερε να έβρει τον τρόπο να σβήσει τη φωθκιά δαμαί τζαι 40 χρόνια, σημαίνει ότι οι φλόγες έρκουνται που τα έγκατα της Γης. Όπως τζαι να έσιει, το θέαμα εν συναρπαστικό.

14 σχόλια:

  1. οϊ μάνα μου. γιατί δεν έκαμαν ένα κάλυμμα ώστε χωρίς οξυγόνο να σταματήσει η φωτιά; ήβρα σου λύσει σε μισό λεπτό.

    λάθος στον τίτλο

    14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, εδιόρθωσα το. Το πρόβλημα έννεν η φωθκιά, εν το φυσικό αέριο που φκάινει συνέχεια. Η φωθκιά εν η λύση, αν τζαι φαίνεται να μεν το καταλάβουν οι ντόπιοι. Εν ξέρω γιατί εν εσκεφτήκαν το κάλυμμα, ίσως όμως να σπάσει που την πίεση του αερίου που φκαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν εθελαν εβρισκαν τροπο. Ειμαστε δυανειες αμαν εσιει λευτα το παιχνιδι. Τελοσπαντον εν τεεελειο, θελω να παω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι, αν εθέλαν εβρίσκαν τρόπο. Τωρά αν το αφήκαν έτσι για τουριστικούς λόγους ή οικονομικούς, ή απλά που αδιαφορία, εν ξέρω. Πάντως ήβρα ενδιαφέρον τη φάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρίτσα μου εδω ήδη είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαλείς να τα καμουμε τόσο σκατά; Όι ρε, εν νομίζω να μας αφήκουν οι Ισραηλίτες να το χαραμιτέψουμεν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εν εντυπωσιακό το θέαμα..κάπου εξαναδιάβασα για τούτο και νομίζω οτι εσυζητούσαν να την κλείσουν την τρύπα..(εκτός αν εν για άλλη τρύπα που θυμούμαι αλλά πόσα gates of hell υπάρχουν σιόρ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προφανώς ο head engineer ήταν κυπραίος λογιστής με μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία τζαι διδακτορικό στη γαλλική φιλολογία διορισμένος που το κόμμα. Ή μπορεί απλά να φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση που άψεν το τσακμάτζιην :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Rania
    Πρέπει να εν για τούτην. Έσιει 40 χρόνια που μάχουνται. Σκέφτου τι γίνεται κάθε προεκλογική...

    @Invictus
    LOL ρε φίλε, έφυρες με. Πάντως αν η προκήρηξη για τη θέση εζητούσε τούτα τα προσόντα για να τον "φωτογραφίσει", λειτουργούν όπως την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολλά ωραίο, Θέλω να πάω να το δω που κοντα. Πάντως σαιεντιφικαλι σπικινγκ πάντα σίγουρα υπάρχει λύση αλλά μάλλον για τουριστικούς λόγους εν το σταματούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εν τούτο που εσυζητούσαμε πριν τζαι με την Mana, κατά πόσο εν εφικτό επιστημονικά. Αν καλύψεις την τρύπα, λογικά η φωθκιά έννα κατευθυνθεί προς την πηγή του φυσικού αερίου τζαι, αν δεν έβρουν διέξοδο τα αέρια, έννα γίνει μια έκρηξη που έννα φέρει το χωρκό δίπλα μας, στη Μεσόγειο. Που την άλλη, αν σβήσεις τη φωθκιά έννα δηλητηριαστεί που το αέριο ότι ζωντανό υπάρχει στην περιοχή τζαι ένας σπινθήρας έννα τα κρούσει ούλλα… No idea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εν το είδα, εν μπορώ να καταλάβω τη σύγκριση :/
    Εδοκίμασα το, αλλά γλήορα έχασα τον ενδιαφέρον μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή