src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Οι "Αγανακτισμένοι"



Κάτι αλλάσσει στον κόσμο. Οι επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή τζαι Βόρεια Αφρική (στημένες τζαι μη) φαίνεται ότι εκαταφέραν να περάσουν τη Μεσόγειο. Τζαι μάλιστα εν καιρώ εκλογών. Τα πρώτα ανησυχητικά νέα για το πολιτικό status quo ήρταν που την Ισπανία. Ο κόσμος ενεκάτσιασε τους πολιτικούς, τους χειρισμούς τους, την άνιση συγκέντρωση πλούτου τζαι τες λιτότητες που επιβάλλουν. Κρίση, κρίση, αλλά για αντιμετώπιση της διούν λεφτά του κράτους στες τράπεζες που επροκαλέσαν την κρίση τζαι ποσφίγγουν τον απλό κόσμο όπως τα λεμόνια. Στη χώρα, η ανεργία επέρασε το 20% τζαι στες τάξεις των νέων έφτασε το 40%, ενώ οι πολιτικοί εκρατήσαν τες θέσεις τους τζαι οι τραπεζίτες τες περιουσίες τους.
Η ιστορία εξεκίνησε στες 15 Μάη, οι λεγόμενοι "Αγανακτισμένοι" (Los Indignados) εκαλέσαν τον κόσμο να φκει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί. Εζητήσαν εργασία, καλλύτερες συνθήκες ζωής τζαι ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος στην Ισπανία, το οποίο  χαρακτηρίζουν διεφθαρμένο, ταγμένο στην υπηρεσία των τραπεζών τζαι του κεφαλαίου τζαι φτιαγμένο ώστε να ευνοεί μόνο θκυο μεγάλα κόμματα. Με λλία λόγια, έναν τυπικό δυτικό σύστημα. Οι "Αγανακτισμένοι", νέοι, άνεργοι, νοικοκυρές τζαι συνταξιούχοι, εξεκινήσαν με κατάληψη της πλατείας Puerta Del Sol στη Μαδρίτη. Σιγά σιγά, εξαπλωθήκαν σε 50 πόλεις της χώρας.
Όσον εκοντέφκαν οι αυριανές εκλογές και οι συγκεντρώσεις εμετατραπήκαν σε κατασκηνώσεις, οι πολιτικοί αρκέψαν να ανησυχούν. Τζαι αν πάει να ψηφίσει λλιότερο που 50%; Ποιαν αξία έννα έχουν οι εκλογές; Μέσω της εκλογικής επιτροπής, επροσπαθήσαν να απαγορεύσουν τες συγκεντρώσεις των "Αγανακτισμένων". Εχαρακτηρίσαν τες συγκεντρώσεις πολιτικές τζαι εντάξαν τες μέσα στην προεκλογική εκστρατεία, τζαι με βάση του ότι απαγορεύουνται οι προεκλογικές μια μέρα πριν τες εκλογές, εζητήσαν τους να σταματήσουν. "Δεν συμμετέχουμε σε προεκλογικές εκστρατείες, ούτε ζητάμε ψήφους", ήταν η απάντηση των "Αγανακτισμένων", που αρνήθηκαν να τους κάμουν τη χάρη.
Το πρόβλημα για τους πολιτικούς εν ότι οι διαδηλώσεις εν ειρηνικές τζαι εν έχουν αφορμή να χρησιμο- ποιήσουν βία. "Όταν πλησίασε η αστυνομία, τους είπαμε ότι τα αιτήματά μας αφορούν κι εκείνους γιατί κι εκείνοι έχουν χαμηλούς μισθούς και δάνεια που πασχίζουν να ξεχρεώσουν», είπε ο Κάρλος Παρέδες, εκπρόσωπος του κινήματος. Η αστυνομία, που την πλευρά της, λαλεί ότι εν πρόκειται να τους δυαλύσει βίαια. Φυσικά, συνήθως σε έτσι περιπτώσεις μπαίνουν στο παιχνίδι προβοκάτσια για να αποδείξουν ότι εν βίαιη κινητοποίηση τζαι να ξεκινήσει καταστολή.
Εκπρόσωποι της ισπανικής κυβέρνησης τζαι κομματικοί ηγέτες εκάλεσαν τους διαδηλωτές να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την ψήφο τους τζαι όι με την αποχή τους. Οι "Αγανακτισμένοι" όμως ούλλον τζαι πολλυνίσκουν. Το κίνημα εκατάφερε να περάσει τζαι στη διπλανή Πορτογαλία, που οι πολιτικοί θέλουν να την βάλουν στο ΔΝΤ χωρίς την αποδοχή των πολιτών, τζαι εξεκινήσαν οι διαδηλώσεις. Το τι έννα γίνει, έννα δείξει αύριο.
Το κίνημα πάντως διχάζει. Κάποιοι λαλούν ότι έννεν κάτι σημαντικό, ότι εν απλά μια εκτόνωση. Αλλά τζαι η γαλλική επανάσταση εν έτσι που εξεκίνησε, σαν εκτόνωση, τζαι η Αντουανέτα τζαι ο Λουδοβίκος φαντάζουμαι διαφωνούν ότι "εν ήταν κάτι σημαντικό". Άλλοι συγκρίνουν το με τες λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο τζαι τα κοινωνικά κινήματα όπως ο Μάης του 1968 στη Γαλλία. «Γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός νέου τύπου κοινωνικού κινήματος, ανεξάρτητου από κόμματα και συνδικάτα», είπε ο καθηγητής κοινωνιολογίας Χάιμε Παστόρ. Αμήν!

13 σχόλια:

  1. Inda, enna spasoun ta plasmata? htan thema xronou na tsakrisoun ta nevra tous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρκει φκει τίποτε που την υπόθεση τζαι εν καταντήσει φεστιβάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς, για να ξεσηκωθεί ένας λαός πρέπει πρώτα να πεινάσει. Εμάς διούν μας ποφάγια ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το προβλημα, κακα τα ψεματα για να δουλεψει μια οικονομια πρεπει νασιει λευτα να τζιλουν. Εν κυκλος. Που την στυγμοι που εσιει ψηλη ανεργια σημαινει οτι εν χαμηληγ η ζητηση , τα κερδοι τζιε οι μισθοι..απολοιουν τζιαλλοουυς για να χαμηλωσουν τις τιμες τζιε παι παι...Ποιος ομως ενα συρει το προσωπικο του συμφερον, που τζινους που βαστουν τζιε να καμει το πρωτο βημα να σασει το συστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κέρδη θα είχαν τζαι χωρίς να εκμεταλλεύκουντε τον κόσμο σε υπερβολικό βαθμό. Εν η απληστεία των τραπεζών, των μεγαλοεπιχειρηματιών τζαι των πολιτικών που έφερε την οικονομία σε έτσι κατάσταση. Τζαι εν γι' αυτό που ο κόσμος εν τους ζητά πλέον να σύρουν λλίο το συμφέρον τους, απαιτά το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ήταν τζιαιρός των ισπανών. πόσο τζιαιρόν;
    συμφωνώ απόλυτα με τον σενιόρ προφεσόρ Παστόρ. Ο φτωχός εν φτωχός. Εν έσιει διαφορά αν εν φτωχός δεξιός ή αριστερός.
    Τζιαι μέσα στην μαυρίλα των καιρών μας, αρέσκουν μου τόσο οι Αγανακτισμένοι σε ούλλο τον κόσμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 'Δυστυχώς, για να ξεσηκωθεί ένας λαός πρέπει πρώτα να πεινάσει. Εμάς διούν μας ποφάγια ακόμα.' - πολλά σοφό το comment..και εκτός αυτού εμάς μας αρέσει το βόλεμα..που να βουρούμε στες πλατείες..ας αφήσουμε τους άλλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Αππωμένη
    "Ο φτωχός εν φτωχός. Εν έσιει διαφορά αν εν φτωχός δεξιός ή αριστερός". Ακριβώς. Στην Ισπανία φαίνεται οι φτωσιοί εκαταλάβαν το τζαι εδείξαν ότι η δύναμη τους ενωμένοι εν μεγάλοι. Εφκάλαν αποχή άνω του 50% τζαι μπορούν να απαιτούν αλλαγή του συστήματος.

    @Rania
    Καλά, μιλούμε το βόλεμα (ή οι υποσχέσεις βολέματος τελοσπάντων) επήε σύνεφο στες εκλογές δαμέσα. Διερωτούμαι πως μπορεί κάποιος να βουρά να ψηφίσει κάποιον γιατί του υποσχέθηκε κάτι, που τη στιγμή που στες τελευταίες εκλογές εν εκράτησε την υπόσχεση του. Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειδα καποτε ενα ντοκιμαντερ του Al Gore, ασχετο με το θεμα. Ηταν για το global warming . "An Inconvenient Truth" φια οσους ενδιαφερουντε. Τελοσπαντον ειπε κατι για τους ανθρώπους που εν αληθκια. Λαλει η κοινονια μας εν σαν ενας βατραχος. Αν συρεις ενα βατραχο μεσα σε μια κουππα με πολλα βραστο ενρο, αμεσος ενα το αντιλιφθει τζιε να πεταχτει εξω. Αν ομως τον βαλεις σε μια κουππα με χληαρο νερο τζιε βραζιστο σιγα σιγα, ο βατραχο ςεν θα φιι, τζιε ενα μηνει τζιε σε πιο ψυλες θερμοκρασιες που την προηγουμενη κουππα. Τζιε εμιες θελου με κατι να ξυπνησουμαι! Γιαφτο εφτασαμε σε τουντα απαραδεκτα σημεια τζιε τωρα αρκεψαμε να αντιδρουμαι. Η εκμεταλλευση ηταν που πολλα πιο πρην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλά δυνατή κουβέντα. Αν έσιεις τζαι πολλούς βάτραχους, μπαίνει στην υπόθεση η νοοτροπία του κοπαθκιού τζαι αντί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα καταντά μοιρολατρεία. Άσε που πάντα φταιν οι μισοί βάτραχοι της κούπας τζαι όι τζείνοι που άψαν τη φωθκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. asxeto- an eshis faceook, eshi ena group pou to laloun "fine arts alliance" tzai edimiurgithike pou teenagers, je postaroun mesa diafora pramata. eshi je enan katalano pou evale kamboses fotografies pou ta protests stin katalonia. eta dame: http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.210522718980875

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ ρε φίλε. Εν έχω facebook, είπα να αντισταθώ στον πειρασμό τζαι να μεν κάμω, αλλά σκέφτουμαι να κάμω ως Defiance.

    ΑπάντησηΔιαγραφή