src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μιλώντας με τα ζώα, part 2



Τα ζώα μεταξύ τους συνεννοούνται. Μιλούν. Μπορεί να μεν έχουν την πολύπλοκη ανθρώπινη ομιλία και γλώσσες με τόμους γραμματικών, αλλά πάλε μιλούν. Όπως φαίνεται, η γλώσσα τους μπορεί να γίνει κατανοητή και που εμάς. Κάτι επιστήμονες επήραν το απόφαση να αποκωδικοποιήσουν τη γλώσσα που χρησιμοποιεί έναν είδος πιθήκων (Cercopithecus campbelli) που ζουν στο εθνικό πάρκο Τάι της Ακτής Ελεφαντοστού. Επιάσαν τες διάφορες κραυγές που κάμνουν ορισμένοι κερκοπίθηκοι, εκατηγοροποιήσαν τες και επαρατηρήσαν πότε χρησιμοποιούνται.
Όπως σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία, έτσι και στην κοινωνία των πιθήκων, το κάθε μέλος έσιει τη δουλειά του. Οι επιστήμονες εμελετήσαν τους "φύλακες" της ομάδας, και έτσι τα αποτελέσματα που εφκάλαν εν σχετικά με τη δουλειά που εκάμναν οι συγκεκριμένοι πίθηκοι. Τούτοι εν κυριάρχοι αρσενικοί, χωρίζουνται στην περίμετρο του χώρου που βρίσκεται η ομάδα (στο κέντρο μεινίσκουν τα μωρά με τες "γκουβερνάντες"), παρατηρούν και ειδοποιούν τους υπόλοιπους με κραυγές όποτε δουν ένα κίνδυνο. Όπως επροσέξαν οι επιστήμονες, η κάθε κραυγή που εφκάλαν αντιστοιχούσε με ένα συγκεκριμένο κίνδυνο και μάλιστα εκάμναν και συνδυασμούς λέξεων.
Μόλις εβλέπαν έναν κλαδί που έπεφτε εφωνάζαν "μπουμ", αν είσιε λεοπάρδαλη εφωνάζαν "κρακ", αν εβλέπαν αετό εφωνάζαν "χοκ". Τωρά αν επροσθέταν "ου" στο τέλος της λέξης, άλλασσε κάπως η σημασία της. "Κρακ-ου" γενικός συναγερμός, "χοκ-ου" ύποπτες κινήσεις στες κορφές των δέντρων (φίδι, άλλοι πίθηκοι). Με το "μπουμ-μπουμ" εκαλούσαν ούλλα τα ζώα να συγκεντρωθούν κοντά για ασφάλεια. Μόλις αποφασήσαν οι επιστήμονες όμως να παρατηρήσουν μιαν άλλην ομάδα πιθήκων, είδαν ότι αν και χρησιμοποιούν τες ίδιες κραυγές, έχουν διαφορετική σημασία. Η κάθη "φυλή" έσιει τη δική της γλώσσα που δημιουργεί με τους ίδιους ήχους.
Παρόμοια αποτελέσματα είχαν και επιστήμονες που εμελετήσαν τη γλώσσα των δελφινιών. Τους ήχους εκαταγράφαν τους με κυματοσκόπιο (CymaScope) και για να τους αποκωδικοποιήσουν εχρησιμοποιήσαν το ίδιο σύστημα που αποκρυπτογραφήσαν τα ιερογλυφικά. Τα δελφίνια, όπως αποδείχτηκε, όι μόνο έχουν γλώσσα, αλλά διούν στο κάθε μέλος και ένα όνομα. Τον ήχο-όνομα έσιει τον το κάθε δελφίνι που την ημέρα που γεννιέται. Αν και επαραξενεύκουνταν, ανταποκρίνουνταν στο όνομα τους ακόμα και αν τους εκαλούσαν οι επιστήμονες με τη βοήθεια υπολογιστή και μεγαφώνων.
Η φάση εν ότι οι επιστήμονες επροσέξαν ότι που λείπει ένα δελφίνι, έσιει φορές που άλλα μέλη της ομάδας μιλούν για τζείνους. Κουτσομπολεύκουν τους! Και όποτε οι επιστήμονες εβάλλαν να παίξει ο ήχος-όνομα ενός δελφινιού που εν ήταν τζαμέ, τα υπόλοιπα (ως γνήσιοι κουτσομπόλιες) "εβάλλαν αυτίν". Αν επάιζαν έναν άσχετο ήχο που εδημιουργούσε ο υπολογιστής, ούτε εσυγκηνούνταν.
Όπως και με τους πιθήκους όμως, η κάθε αγέλη (ή κοπάδι;) δελφινιών έσιει διαφορετική γλώσσα και έννεν εύκολο να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ούτε καν για ζευκάρωμα. Αν ένα δελφίνι εξοριστεί που μια αγέλη (εν έχουν ανοχή για τα δελφίνια που επιτήθουνται σε άλλα δελφίνια), φκάλλει τα πέρα μόνο του. Εν μπορεί να μπει σε άλλην ομάδα γιατί εν ξέρει τη γλώσσα και εν του διούν ευκαιρία να τη μάθει γιατί το γεγονός ότι έμεινε μόνο του εν ύποπτο. Τούτα τα δελφίνια συνήθως κοντεύκουν στους ανθρώπους και ζητούν παιχνίδι. Μοναξιές...

14 σχόλια:

  1. Φιλοσοφώντας θα έλεγα ότι είναι εντυπωσιακό που βάζουμε πλώρη για άλλους πλανήτες και βλέπουμε με διαστημικά τηλεσκόπια το αχανές σύμπαν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους συγκάτοικούς μας εδώ, συναντώντας μεγάλη δυσκολία. Να αναμένουμε και τρίτο μέρος φίλε μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή αν εκατάλαβα καλά τα δελφίνια που κοντεύκουν τους αθρώπους εν οι εγκληματίες των δελφινιών; Οι περίεργοι; Οι ανώμαλοι;
    αστειεύκουμαι. Ωραία ανάρτηση. Φαίνεται ότι έχασα το πρώτο μέρος. Πού είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιτσιρτούρι μου (κτητική παραπλανητική) αρνείται να μιλήσει. το μόνο που λέει παπά. καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν λέει λέξη.
    πριν καναδυό μέρες την πέτυχα, ειλικρινά να μιλά του σκύλου. μόλις τον είδε έτρεξε πάνω του και του είπε γαβ γαβ. το δεύτερο μάλιστα γαβ λίγο διαφορετικό από το πρώτο.
    δεν ξέρω τι στο καλό του είπε....

    καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kalhmera,
    polla wraio post, pale!
    Tziai polla endiaferon. Dame o americanos tziai en kathetai na mathei allh glwssa, enna mathoumen twn zwwn?
    Eimai siourh oti tha emathenamen polla.

    To pitsirtourin namponi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το πιτσιρτούι είναι το υποκοριστικό του πίτσιρτου, όπου είναι το μικρό το μωρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ποδηλάτης
    Πράγματι, εν εντυπωσιακό. Εν έπρεπε όμως πρώτα να τα έβρουμε με τους συγκάτοικους μας και μετά να ψάχνουμε τες άλλες γειτονιές; Για τρίτο μέρος εν έχω κάτι υπόψη μου, αν πέσω σε κάτι θα σας το μεταφέρω.

    @Eolica
    Με λλία λόγια, ναι. Τα δελφίνια εν συνηθίζουν να κυκλοφορούν μόνα τους. Τζείνα που εν μόνα τους εν εξόριστα γιατί επαραβιάσαν κανονισμούς της ομάδας. Τζαι συνήθως εν τούτα που κοντεύκουν στους ανθρώπους. Νοιώθουν μοναξιά και ενθουσιάζουνται μόλις βλέπου άλλο θηλαστικό στο νερό. Το πρώτο μέρος εν στο http://defiancev.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

    @Μάνα
    Εν γεγονός ότι τα κατοικίδια συνήθως έχουν παραπάνω επικοινωνία με τα μωρά. Η Κόρη Β εν σε μια ηλικία που ακόμα εν εξακαθάρησε τα στερεότυπα που έχουμε εμείς οι πιο μεγάλοι (π.χ. τα ζώα εν μιλούν). Το να μιλήσει με το σκύλο και να προσπαθήσει να καταλάβει τι της λαλεί εν κάτι που έννα κάμει πολλά πιο εύκολα που ένα μεγάλο. Και ο σκύλος ανταποκρίνεται.

    @Postbabylon
    Για το πιτσιρτούι απάντησε ο ανώνυμος. Να μάθουμε τη γλώσσα των ζώων εν το βλέπω και πολλά πιθανόν γιατί έννεν μια. Η κάθε ομάδα, το κάθε κοπάδι, η κάθε αγέλι, έσιει τη δική της. Το σημαντικό εν ότι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να μάθουν μια γλώσσα, οποιαδήποτε γλώσσα μπορούν να "προφέρουν". Αν το δεχτούμαι τούντο πράμα, έννα αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας μαζί τους. Μέχρι σήμερα επεριορίζαμεν την επικοινωνία μας σε εντολές που εδιούσαμε εμείς. Το γαύγισμα ή το νιαούρισμα συνήθως εκλαμβάνουμεν το σαν διατάραξη της ησυχίας. Γιατί όμως να μεν μάθουμε να αναγνωρίζουμε και εμείς τον τόνο φωνής και την επανάληψη των ήχων τους; Ειδικά αν ένα ζώο έσιεις το που μιτσή και εν έσιει επαφή με άλλα ζώα, εν θα μάθει καμμιά "γλώσσα". Αλλά μπορείς να το ενθαρύνεις αν προσπαθήσει να επικοινωνήσει. Π.χ. ο σκύλος μπορεί να γαυγίσει 2 φορές αν πεινά. Αν το καταλάβεις και δώκεις του φαί αντί να του φωνάζεις να σωπήσει, έννα δει πως δουλεύκει και θα το κρατήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα να δείτε που σε λλία χρόνια θα έσιει τζιαι κλάδον στα πανεπιστήμια. Ζωολογικήν φιλολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Itsmylife
    Χεχεχε. Λλίον άσχετο, αλλά εθύμησες μου μιαν ιστορία. Που εσπούδαζα, ο καθηγητής της φιλοσοφίας είσιεν την έμπνευση να μοιραστεί μαζί μας μια θεωρία του που έγραψε σε ένα βιβλίο. Τα ζώα εν νοιώθουν πόνο, είπε μας ο γάρος. Αν κόψεις το πόδι του σκύλλου, θα κλάψει, όι γιατί επόνησε, αλλά γιατί εκατάλαβε ότι του λείπει κάτι! Αντιλαμβάνεσαι, έγινε της πουτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άμαν του ακκάσει ο shύλλος τον κάβαλλον τζαι κόψει του τζίνον που κρέμμεται, να προβληματιστεί ο καθηγητής αν θα κλάψει γιατί επόνησεν ή γιατί εκατάλαβεν ότι κάτι εννα του λείπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Invictus
    Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να δούμεν αν η βλάβη στον εγκέφαλο του επηρέασεν και το αίσθημα του πόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα ενόμιζα ότι έκαμα σχόλιο! Ου! Αλόπως εξίασα.
    Εν εκπληκτικό αυτό που λες για τα δελφίνια.
    Ήξερα ότι έχουν δικό τους κώδικα, αλλά και ονόματα;; Μπράβο!
    Αυτό που λέει η Μάνα το έχω δει με μωρά. Ίσως εν η αθωότητα τους, ένηξερω, το ότι δεν ανήκουν ακόμα στη σύγχρονη κοινωνία και βλέπουν πράματα που μπορεί κι εμείς ως μωρά να είδαμε, αλλά ξεχάσαμε.
    Μαλακία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ίσως εν ότι λειτουργούν με λλιότερες αναστολές. Εν έχουν τους "ώριμους" ενδοιασμούς μας και διούν σημασία σε πράματα που εμείς απορρίπτουμε αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γέλασα πολύ με τα σχόλια για τα δελφίνια εγκληματίες
    :-))
    μάνα μου τα όμως, δεν τους δίνουν δεύτερη ευκαιρία...

    λίγο άσχετο, διάβαζα για ένα δελφίνι σε ένα πάρκο στην Αμερική που αυτοκτόνησε (έπαψε να αναπνέει - η αναπνοή στα δελφίνια είναι κάτι που γίνετε συνειδητά έγραφε) επειδή έμεινε μόνο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα ούτε εμείς διούμε στους εγκληματίες δεύτερες ευκαιρίες. Περιμένει τους φυλακή και κοινωνικός αποκλεισμός μόλις τους πιάσουν. Εκτός και αν εν πλούσιοι. Όπως και να έσιει, κανένας έννεν τέλειος. Και τα ζώα έχουν "ανθρώπινες" αδυναμίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή