Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010
Μιλώντας με τα ζώα
Ο άνθρωπος, θεωρεί τον εαυτό του το πιο έξυπνο είδος. Αρέσκει του να συγκρίνει την ευφυΐα του με των άλλων ζώων και να την βρίσκει παραπάνω. Τελικά η εξυπνάδα πρέπει να έρκεται πακέτο μαζί με την υπεροψία. Η σύγκριση όμως εν εντελώς ανόμοια. Εν όπως που να προσπαθεί κάποιος να συγκρίνει τον Γιούσεϊν Μπολτ με τον Λίο Μέσι για να δει ποιος εν ο καλλύτερος αθλητής. Ο ένας εν σπρίντερ, ο άλλος εν ποδοσφαιριστής. Πώς να συγκρίνεις θκυο ανόμοια πράματα; Αν έπιανες 100 άνθρωπους που το δυτικό πολιτισμό και έσυρνες τους μεσ’τη ζούγκλα, οι μισοί εν θα εφκάλλαν την εφτομάδα. Ναι κύριε, έσιεις 2-3 πτυχία, είσαι έξυπνος. Στον κόσμο σου όμως, που οι ανάγκες εν διαφορετικές. Στη ζούγκλα, εν έσιεις ούτε τη φυσικήν ικανότητα και τες ικανότητες επιβίωσης ενός έφηβου ζώου. Και ο πίθηκος για να επιβιώνει στη ζούγκλα εν και τζείνος έξυπνος, με ένα διαφορετικό τρόπο. Τουλάχιστον, ο πίθηκος εν κόφκει το δέντρο που του κάμνει φρούτα να τρώει. Εν σύρνει μλκιες στον ποταμό που του διά νερό να πιει. Εν καταστρέφει το περιβάλλον που ζει. Όσο να’ναι, και τούτον εν εξυπνάδα που θέλει. Πριν ξεφύγω, να σας πω την κουβέντα που έθελα…
Πριν λλίες μέρες εθκιάβασα για έναν 29χρονο πίθηκο, τον Κάντζι. Ανήκει στο είδος μπονόμπο, που θεωρούνται ότι πιο κοντινό υπάρχει γενετικά στον άνθρωπο. Οι ζωολόγοι που εν υπεύθυνοι στο κέντρο ερευνών που τον φιλοξενεί, στην Άιοβα των ΗΠΑ, αποφασίσαν να μάθουν αγγλικά σε έξι μπονόμπο! Όι πως οι άλλοι εν ανεπίδεκτοι μαθήσεως, αλλά ο Κάντζι εν ο καλλύτερος τους μαθητής. Έμαθεν ήδη και αντιλαμβάνεται 384 απλές και σύνθετες λέξεις, υπακούει εντολές και ο ίδιος (αφού η φύση εν τον επροίκισεν με το γονίδιο foxp2 και ομιλία) επικοινωνεί με καρτέλες και σχέδια. Μάλιστα κάμνει και συνδυασμούς για να εκφράσει τα συναισθήματα του.
Το καλόν της υπόθεσης εν ότι πλέον προσπαθούμε να επικοινω- νήσουμε με άλλα ζώα (εν γυρεύκουμεν chat αποκλειστικά με «νοητικά ισάξιους» μας εξωγίηνους) και αρκέψαμεν να βάλλουμεν την υπεροψία μας κάτω. Εν είμαστε το μόνο είδος που μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του και να επικοινωνήσει. Φυσικά όποιος είσιεν ποτέ στη ζωή του κατοικίδιο, ξέρει το ήδη. Όπως εμείς μιλούμε στα ζώα που φιλοξενούμεν και έχουμεν την απαίτηση να καταλάβουν τι λαλούμε σε μιαν άγνωστη τους γλώσσα, έτσι πρέπει να μάθουμε και εμείς να καταλάβουμεν τι θέλουν να μας πουν. Επεινάσαν, εδιψάσαν, εβαρεθήκαν, θέλουν σημασία, θέλουν να κάμουν την ανάγκη τους; Τα ζώα πάντα προσπαθούν να μας το «πουν», με συγκεκριμένες κινήσεις, αντιδράσεις και γαβγίσματα /νιαουρίσματα. Με τον τρόπο τους τελοσπάντων. Αν δεν καταλάβουμεν, έννα μας σιέσουν στο χαλί. Έτσι εν η επικοινωνία. Θέλει προσπάθεια και που τες θκυο πλευρές.
Μια ζωολόγος που το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η Αν Ρούσον, είπεν μιαν ιστορία που μου άρεσεν πολλά. Μια επιστημονική αποστολή επήεν στο τροπικό δάσος του Βόρνεο για να μελετήσει τους ουραγκοτάγκους. Με τον τζαιρόν, οι ουραγκοτάγκοι εξηφοηθήκαν τους ανθρώπους και άρκεψαν με της σειρά τους να τους παρατηρούν, πως συμπεριφέρουνται, τι κάμνουν, πως λειτουργούν. Έβλεπαν για παράδειγμα έναν άνθρωπο να πιάνει μια μαχαίρα και να κόφκει μια καρύδα θκυο ππαλιές, ενώ ο ίδιος ο ουραγκοτάγκος εχτυπούσεν την καρύδα μιαν ώρα πάνω σε ένα μυτερό ξύλο που εκάρφωνε στο έδαφος για να μπορέσει να την ανοίξει. Έτσι, μιαν καλή μέρα, ένας ουραγκοτάγκος έπιασε μια καρύδα και επήεν σε ένα άνθρωπο - «γείτονα» του και άρκεψεν να φκάλλει κάτι παράξενες κραυγές. Ο ζωολόγος έβλεπεν τον απορημένος. «WTF?», λαλεί σου ο άνθρωπος. Τελικά, ο ουραγκοτάγκος έβαλεν την καρύδα χαμέ, έπιασε ένα ξύλο και έκαμεν του την κίνηση που έκαμνε ο άνθρωπος με τη μαχαίρα για να κόψει την καρύδα. Έθελεν μιαν εξυπηρέτηση ο ουραγκοτάγκος. «Κόψε μου την θκυο ππαλιές με το εργαλείο σου», λαλεί σου. Που να βασανιέται με το μυτερό το ξύλο.
Για το πιο πάνω περιστατικό, η Ρούσον είπε: «Η δική μου θεωρία είναι ότι χρησι- μοποιούν την παντομίμα γιατί πιστεύουν ότι είμαστε ηλίθιοι, επειδή δεν καταλα- βαίνουμε τι προσπαθούν να μας πουν με τη δική τους γλώσσα και μετά μας δείχνουν ακριβώς με τις κινήσεις τους τι θέλουν. Όπως ακριβώς κάνουμε εμείς όταν θέλουμε να γίνουμε κατανοητοί σε κάποιους που δεν "πιάνουν" αυτό που τους λέμε». Χεχε, οι πιθήκοι εθεωρήσαν ηλίθιους τους ανθρώπους. Το πιο έξυπνο είδος. Αλήθκεια όμως, γιατί ο άνθρωπος ως το πιο έξυπνο είδος εν μαθαίνει τη «γλώσσα» των ζώων (να τα κατανοεί τελοσπάντων) και περιμένει που τα ζώα να μάθουν τη δική του; Γιατί έμαθε ο Κάντζι αγγλικά για να επικοινωνήσει, και όι οι ζωολόγοι τη δική του γλώσσα; Γιατί έχουμεν την απαίτηση να καταλαβαίνει ο σιύλλος μας «ελληνικά» (βλέπε «sit» και «stay»); Τελικά θέλει προσπάθεια η επικοινωνία, όι υπεροψία.
Part 2
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Με έβαλες σε σκέψη. εντάξει τον καταλαβαίνω τον τρελλάρα τον σκύλλο μας, αλλά δεν προσπάθησα να μιλήσω τη γλώσσα του. και αυτό είναι άδικο. θα προσπαθήσω να έρθω στα μέτρα του. Γουφ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το άρθρο, πολύ καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί η Ρούσον έχει αυτή την άποψη; η κόρη μου (18μ) και πολλά άλλα παιδιά που βλέπω προσπαθούν να περάσουν αυτό που θέλουν με παντομίμα, όχι γιατί θεωρούν ότι είμαστε βλάκες πιστεύω, αλλά επειδή είναι ο μόνος κοινός κώδικας επικοινωνίας μου έχουμε μεταξύ μας. Γιατί να μην είναι η ίδια περίπτωση με τον ουραγκοτάγκο;
έξυπνο...
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά εν όντως επειδή εμείς δεν προσπαθούμε να μάθουμε τη γλώσσα τους? πώς να τη μάθουμε? μπορούν να μας τη διδάξουν?
εμείς νομίζω ξέρουμε να διδάσκουμε τη γλώσσα μας
Το κεφάλαιο είναι μεγάλο και από τα αγαπημένα μου. Δεν έχω χρόνο να πω πολλά. Απλά και λιτά, από τον καιρό που έχω σκύλο/-ους έμαθα ίσως περισσότερα πράγματα από όσα θα μου μάθαινε ένας άνθρωπος: ανάγκη, φροντίδα, υπευθυνότητα, ουσία, αγάπη, στοργή. Όπως και με το θέμα της φύσης γενικότερα, αν δείχναμε περισσότερη προσοχή και σεβασμό θα ήμασταν καλύτεροι άνθρωποι.
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνω με τον ποδηλάτη. τζαι ο γιος μου μόνο με παντομίμα τζαι νοηματικά συννεοάται. επειδή τζήνο είδε πως τον βολεύκει τζαι γίνεται η δουλειά του. αρα εν επειδή εξυπηρετεί ένα σκοπό η παντομίμα γι αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς θα εμπορούσαμε να μάθουμε τη "γλώσσα" τους για να επικοινωνούμε μαζί τους; Υπάρχει τρόπος να μάθουμεν τες "κραυγές" που χρησιμοποιούν προσπαθώντας να επικοινωνήσουν (είτε μαζί μας, είτε με άλλα ζώα);
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά ενδιαφέρον θέμα φίλε, μπράβο!
Πάντως, κάποια "σημεία" των δελφινιών έχουν αποκωδικοποιηθεί. Και των γορίλλων και της σχετική οικογένειας, προφανώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ μπορώ να πω ξεχωρίζω τους ήχους/φράσεις του σκύλου μου. Αλλιώς λέει "κάττε, φύε που την περιοχή μου τωρά να μεν σε σσίσω", αλλιώς "πεινώ", αλλιώς "εκατουρήθηκα", "μαστόρισσα επεθύμησα σε" ή πιο σύχνα "πού πάεις πάλεεεεε;", ή ακόμα " κάτι έσιει κάτω που τούντο θάμνο, εννά το εύρω, πού θα μου πάει!".
Why Dogs Smile and Chimpanzees Cry. Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που λαλεί ακριβώς όσα γράφεις δαμέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι προς το παρόν εν έχει σημασία ποιος εννα μάθει τη γλώσσα του άλλου. Φτάνει που υπάρχει μια επικοινωνία και καταλαβαίνουμε ότι εν είμαστε το σούπερ ουάο είδος.
@ Aurora
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι κατά τύχη μήπως ο σκύλος σου είναι θηλυκό μποξέρ, να συμπεθερέψουμε;
@Mana
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μάθεις να τον καταλαβαίνεις εν αρκετό. Μίλα του ελληνικά και έννα καταλάβει. Ξέρεις, "sit", "stay", "go", "no"...
@Ποδηλάτης και She Demon
Πιστεύκω εμιλούσε για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο ουραγκοτάγκος επροσπάθησε να επικοινωνήσει αρχικά με κραυγές και, όταν είδε ότι εν τον καταλαβαίνουν, ενευρίασε και άρκεψε χειρονομίες.
@Neerie και Invictus
Εν θέμα παρατήρησης και καταγραφής των ήχων για να καταλάβεις πως τους χρησιμοποιούν. Όπως λαλεί και η Aurora, εκαταφέραν ήδη να καταγράψουν τους ήχους κάποιων δελφινιών (κάθε κοπάδι έσιει διαφορετική "γλώσσα") και εμάθαν τα "ονόματα" τους και να επικοινωνούν κατά κάποιο τρόπο. Το ίδιο πράμα εκάμαν και με κερκοπίθηκους, εμάθαν ορισμένες λέξεις και συνδυασμούς που χρησιμοποιούν μέσω της παρατήρησης. Εφύλαα τα για δεύτερο ποστ στο ίδιο θέμα.
@Aurora
Εν ακριβώς τούτο που εννοώ. Κατανόηση και επικοινωνία τουλάχιστον με τα κατοικίδια που φιλοξενούμε. Αν του δώκεις λλίη σημασία, μαθαίνεις τι θέλει να σου "πει". Αλλά οι παραπάνω εν έχουν καμιά επαφή με τα κατοικίδια τους, συμπεριφέρουνται τους ως διακοσμητικά αντικείμενα ή/και μπελά.
@Αππωμένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν το είδα το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, αλλά είδα αρκετά σχετικά με το θέμα. Θα το ψάξω. Η επικοινωνία εν το πιο σημαντικό.
polla wraio post, eksera to oti enna epistrepseis dhmhtrios:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήate tziai epethimisamen se.
bark bark
Thx post μου. Να'σαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝιάου, νιάου. :P
Άσε ρε Μάνα, έχω αρσενικό μπιγκλ. Από πέρσι ψάχνω νύφη. Βρήκα και μια αδέσποτη και την υιοθέτησα, σκόπευα να τους ζευγαρώσω, αλλά εκείνη αποδείχτηκε έγκυος με αγνώστου πατρός κουταβάκια κι έπρεπε να στειρωθεί. Έμεινεν με θκυο σείλη καμένα ο γέριμος ο κούκλος μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά είναι κάποιος στη γειτονιά μου που έχει θηλυκό μποξέρ. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά τον συναντώ κάποτε στη βόλτα. Την επομένη φορά που θα τον δω θα τον ρωτήσω!
Aurora
ΑπάντησηΔιαγραφήmpravo pou en gireukeis beagle gia na zeugarosoun, interracial and intercultural love rules:-D
και εγώ καταλαβαίνω τι λένε οι σκύλοι μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι post, αλλά θέλει λλίην προσοχή. Εσκέφτηκες ασπούμε θηλυκό τσιουάουα με αρσενικό αγίου βερνάνδου; Έγκλημα. Που την άλλη, αν εν θηλυκό αγίου βερνάνδου με αρσενικο τσιουάουα, πάρε κάμερα. :P
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ με τον νυχτερινόν ποδηλάτην.
ΑπάντησηΔιαγραφήαρχικά ο οποιοσδήποτε προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον άλλον χρησιμοποιώντα την μητρικήν του γλώσσαν. αν μεν μπορεί να το κάμει τότε αρκεύκεις την νοηματικήν. ούλλα τα θηλαστικά ακολουθούσιν τούντην τακτικήν.
αλλά αν μιλούμεν για "εξυπνάδαν" ναι τα υπόλοιπα ζώα έν πιο "έξυπνα" που τον άθθρωπον επειδή εν καταστρέφουσιν το περιβάλλον εις το οποίον ζςούσιν. φυσικά υπάρχαν τζαι οι δρυίδες!
σαν έγραφα το σχόλιο ανέβηκε η κόρη πάνω στο τραπέζι και το έσβησε. έλεγα λοιπόν ότι και στη γειτονιά του Defiance έχει θηλυκό μποξέρ και για αυτό κοίτα να κάμεις κονέ με το γείτονα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Aurora σε ευχαριστώ. άτε μακάρι να τα καταφέρεις τζαι ε πολλά κρίμα ο σκύλος. αν είναι ένα ριγέ με κομμένα αυτιά παίζει να είσαι γειτόνισσα του Defiance.
Κάποιος εκατάπιεν ράδιο :S
ΑπάντησηΔιαγραφήΑnwz. Πολλά ενδιαφέρον θέμα. Πιστεύκω ρόλο έσιει να παίξει τζιαι η θρησκεία που θεωρεί τον άνθρωπο σκαλιά ανώτερο που τα άλλα ζώα. Τζιαιι ότι ίσως εμείς σαν είδος εκάμαμεν μιαν επανάσταση (νοητική ασπ) τζιαι εξελικτήκαμε τζιαι εκάμαμε πολιτισμούς τζιαι ξέρω γω, ενώ τα ζώα εν στάσιμα(νομίζω). Πιστεύκεις ότι μπορεί να έρτει τζιαι τζίνων η ώρα τους; Όπως εμείς εζούσαμε για εκατομμύρια χρόνια μέστες σπηλιές, τζιαι μετά ήρτεν η λάμπα πάνω που την κκελλέν μας τζιαι εβελτιωθήκαμε πολλά παραπάνω που τα άλλα ζώα; Διορθωσμε αν λαλώ πελλάρες.
Θενκς :)
Κουεστιον: Τι εσπούδασες αν επιτρέπεται;
@Misharos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύκω ότι η εξέλιξη μας εχάλασε πουν τζαιρό που εβάλαμεν τη τεχνολογία στην υπόθεση. Κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιούμε για να βελτιώσει τη ζωή μας θέτει απευθείας στο περιθώριο ένα φυσικό μηχανισμό που έκαμνε την ίδια δουλειά και σιγά-σιγά περνά στην αχρηστία. Π.χ. σε πιο ελαφρά μορφή,που τον τζαιρό που αρκέψαμεν να φορούμε ρούχα αχρηστεύτηκε το τρίχωμα. Σε πιο σοβαρή μορφή, που τον τζαιρό που εδώκαμεν των αντιβιοτικών πασ'την κκελλέν αδυνατά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με τα χρόνια, παύουμε να είμαστε ολοκληρωμένα όντα που μόνοι μας και είμαστε εθισμένοι στους διάφορους εξωγενείς παράγοντας που εφέραμε στη ζωή μας. Όσο για το αν θα εξελιχθούν και τα άλλα ζώα, εξελίσσουνται ήδη. Πάντα εξελίσσουνταν. Με ένα διαφορετικό τρόπο, γενετικό, και γι'αυτό εν θα βρεθούν στην ίδια θέση με εμάς. Ακόμα και να ετύχε να ακολουθήσουν την ίδια πορεία, θα μας εβρίσκαν μπροστά τους, πιο εξελιγμένους, πιο έτοιμους να τους γονατίσουμε πριν σηκώσουν κκελλέν (βλέπε Νεάντερταλ).
Ψυχολογία εσπούδασα ρε φίλε, γνωστική ψυχολογία.
Γιατί έχει μποξέρ ριγέ; Ή μπιγκλ; Εσύγχυσες με ρε Μάνα. Όχι, δεν φαίνεται να είμαι γειτόνισσά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίο ποστ :-) πολλά αστείο αυτό με τους πιθήκους που μας θεωρούν ηλίθιους... μια φορά στον κήπο της Λεμεσού έβλεπα ένα πίθηκο που καθόταν στα κάγκελα του κλουβιού του και μας παρακολουθούσε που τον παρακολουθούσαμε :-))))
ΑπάντησηΔιαγραφή