src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Εξαναείδετε τούτον τον τύπο;


Το 2006, σε μια ψυχιατρική κλινική της Νέας Υόρκης μια τρόφιμος ελάλεν του θεραπευτή της ότι βλέπει συνέχειαν έναν άντρα στα όνειρα της που της διά συμβουλές. Έκαμεν μόνη της και ένα σκίτσο του άντρα και έδωκεν το στον ψυχιάτρο. Ο γιατρός έβαλεν το στο γραφείο του και εν του έδωκεν σημασία. Μετά που λλίες μέρες, όμως, ένας άλλος ασθενής είδεν το σκίτσο και είπεν στον ψυχίατρο ότι ξέρει τον τύπον. «Βλέπω τον στα όνειρα μου», είπεν του. Αρχικά, ο ψυχίατρος ενόμισεν ότι εν περιστατικό επινεμόμενης ψυχωτικής διαταραχής (folie a deux): οι θκυο ασθενείς συζητούν τες εμπειρίες τους και ο ένας υιοθετά την ψύχωση του άλλου. Καλού-κακού, ο ψυχίατρος είπεν να στείλει το σκίτσο σε συνάδελφους του που ασχολούνται με διαταραχές στον ύπνο.
Μέχρι σήμερα, εβρεθήκαν πάνω που 2.000 ασθενείς που ισχυρίζουνται ότι ο ίδιος τύπος εμφανίζεται στα όνειρα τους σε ούλλον τον κόσμον: Λος Άντζελες, Βερολίνο, Σάο Πάολο, Τεχεράνη, Πεκίνο, Ρώμη, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Παρίσι, Νέο Δελχί, Μόσχα… Ούλλους διά τους συμβουλές και συζητά τα προβλήματα τους. Κανένας όμως εν τον είδεν ποτέ στην πραγματική ζωή. Εκάμαν και ιστοσελίδα που μελετούν το φαινόμενο. Οι ψυχίατροι που ασχολήθηκαν με το θέμα λαλούν ότι ο αριθμός των ατόμων που τον βλέπουν στα όνειρα τους πρέπει να εν πολλά μεγαλύτερος. WTF? Ποιος εν τούτος και τι γυρεύκει στα όνειρα του κόσμου;
Για τούτον τον τύπο εδιατυπωθήκαν αρκετές θεωρίες. Η πρώτη που εθκιάβασα ήταν και η πρώτη που μου ήρτε στο νου μόλις άκουσα την κουβέντα: η θεωρία του Καρλ Γιουνγκ για τα αρχέτυπα. Βασικά ο Γιουνγκ ελάλεν ότι ο άνθρωπος, που τον τζαιρόν που εζούσε στες σπηλιές, εσχημάτισε στο νου του κάποια αρχέτυπα για τους διάφορους ρόλους που παίζουν κάποιοι ανθρώποι στην κοινωνία. Τούτα τα αρχέτυπα όμως εν κομμάτι του εαυτού μας, γίνουνται ένα με το ασυνείδητο μας και πολλές φορές φκαίνουν έξω ως χαρακτηριστικά και αποδίδουμεν τα σε κάποιον άλλον. Κάτι σαν ελαφράς μορφής πολλαπλή προσωπικότητα. Π.χ. το αρχέτυπο του δυναμικού ηγέτη, του σοφού γέροντα, του κακού μας εαυτού και ξέρω’γω κουβέντες. Ο τύπος φαίνεται να εν ο συμβουλάτορας της υπόθεσης, που τον φκάλλει το ασυνείδητο μας στα όνειρα για να μας βοηθήσει να λύσουμεν ένα πρόβλημα.
Μια άλλη θεωρία, η πιο θρησκευτική, λαλεί ότι τούτος ο τύπος εν μια που τες μορφές που επιλέγει ο δημιουργός για να έρτει σε επαφή μαζί μας, μέσω των ονείρων. Ασπούμε, ένας θρήσκος μπορεί να τον εκλάβει ως έναν άγιο που του εδείχτηκεν. Οι πιο «ανοιχτόμυαλοι» λαλούν ότι εν υπαρκτό πρόσωπο που έσιει τη δυνατότητα να ταξιδεύκει και να εισβάλλει στα όνειρα μας. Άλλοι λαλούν ότι πρέπει να εν υπαρκτό πρόσωπο που έκαμεν την εμφάνισην του π.χ. σε διαφήμιση ή ταινία ως κομπάρσος, και το πρόσωπο του έμεινεν αποτυπωμένο στη μνήμη όσων των είδαν. Άλλοι λαλούν ότι αρχικά το πρόσωπο φαίνεται οικείο μόλις το δούμε στο σκίτσο, και στη συνέχεια επειδή το έχουμεν στο νου μας βλέπουμεν το και στο όνειρο μας (κάτι σαν μαζικό folie a deux).
Εσείς εξαναείδετε τούτον τον τύπο;

45 σχόλια:

  1. Ξέρω τον τζαι εγώ. εν ο κύριος Κώστας που μας φέρνει το νερό. στον ύπνο μου δεν τον είδα. προτιμώ να βλέπω τον Τόνι Μπλερ μουαχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. endiaferon polla touton to post! i alithkia ethimises mou to inception me ton Di Caprio pou efkiken teleftews...pou vasika empainan sta oneira twn anthrwpwn kai eprospathousan na tous elegksoun...en kati diaforetiko telospantwn alla ethimises mou to ergo! i alithkeia egw en ton eksanaeida alla etsi fatsa pou eni sioura popse pou en na ppesw en na ton dw oneiro..i mallon efialti!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν έσιει μουστάκι ο κύριος Κώστας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @EaglEye
    Το Inception εθύμισεν μου το η θεωρία για "ταξιδευτή των ονείρων". Αν τον δεις πάντως πόψε επιβεβαιώνεις την τελευταία θεωρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί παρανόμησες κύριε. Διάρρηξη και παράνομη είσοδος σε τουλάχιστον 2.000 όνειρα, και να μην μιλήσω καν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει αμοιβή τουλάχιστον, να βγάλουμε κανένα φράγκο, ή τσάμπα με κυνηγάνε οι ρουφιάνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χεχε. Αμοιβή όχι, αλλά είμαι σίγουρος θα κερδίσεις δουλειά ως "πειραματόζωο" σε κάποιο επιστημονικό οργανισμό. Μπορείς να βγάλεις λεφτά όμως με αγγελίες: "Στοιχειώνονται όνειρα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απορία. Συναντάς πρόβλημα στην κυπριακή διάλεκτο όταν διαβάζεις όσα γράφουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω διαβάσει άλλα ποστ, σε άλλα μπλογκς, που τα μισά τα έχασα στο δρόμο. Στο συγκεκριμένο πάντως όχι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε κουμπάρε ενηξέρω ποιος ενη, αλλά πρέπει επειγοντως να φκάλει λιο τα φρύθκια του. Εφαεν τζιαι τον Καραμαλλή..
    Μπας τζιαι εν κανένα παρακλάδι του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. polla endiaferon h istoria!
    apistefth!

    eisai siouros omws oti ennen hoax??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Thx Marco

    Αχάπαρη, αν ήταν εμφανίσιμος εν νομίζω να έκαμνεν τον συμβουλάτορα στα όνειρα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Post έψαξα το και εν ΄νομίζω να εν hoax. Αλλά παίζει φάση να εν ψυχολογικό πείραμα σε μεγάλη κλίμακα. Να δουν δηλαδή αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την "ψυχολογία του κοπαδιού" για να επιβάλουν τν ιστορία. Άλλη φορά να σας πω για 2-3 ενδιαφέρον μαζικά πειράματα έτσι μορφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. είπαν που το πριν 2-3 χρόνια, τζιαι θυμούμαι ότι που τον φόον μου εν έπεφτα να τζιημοιθώ άμπα τζιαι δω τον(Nightmare on Elm street φάση)
    Μπαι δε γουέι ο τύπος στην 3η φωτο εν πολλά creepy έννεν?

    @ post ίντα chance ναν hoax?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ingenue
    Αν πιστέψει κανένας όσα λαλούν, εν έσιει κάτι να φοηθείς. Ο τύπος έρκεεται και βοηθά σε να πάρεις αποφάσεις με συμβουλές. Ναι, τα σκίτσα πάντως εν λλίον creepy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όι? Δεν τον εξαναείδα. Αλλά απ' ότι κατάλαβα μόνο τρόφιμοι τον είδαν.

    Μάλλον θα έχει να κάμει με τα ψυχοφάρμακα που παίρνουν, δηλαδή κάποιες χημικές ουσίες που να προκαλούν κάποιου είδους παραισθήσεις στον ύπνο και μάλιστα με παρόμοια μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Που τους τρόφιμους ψυχιατρίου έγινε γνωστή η κουβέντα. Πράμαν που εν λογικό γιατί εν κάτω που συνεχή έλεγχο. Στη συνέχεια το σκίτσο αναγνωρίστηκε που άτομα που είχαν διαταραχές στον ύπνο και επηαίναν σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Μπορεί να τον είδαν χιλιάες άλλα άτομα, αλλά έγινε γνωστό για τούτους μέσω των γιατρών. Εν νομίζω να εχρησιμοποιούσαν ούλλοι παρόμοια φάρμακα. Αλλά και έτσι να ήταν, πως φκάλλουν την εικόνα του συγκεκριμένου τύπου οποιεσδήποτε χημικές ουσίες; Η εικόνα του πρέπει να προϋπήρχε στον εγκέφαλο με κάποιο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντως τωρά που βλέπω και την ιστοσελίδα τους, μου φαίνεται αρκετά weird η φάση. Μπορεί να παίζει και κάτι άλλο βέβαια. Όχι απαραίτητα διαφημιστική καμπάνια όπως τους κατηγορούν, αλλά κάτι άλλο. Στην ιστοσελίδα δεν έχει καμία πληροφορία για την προσέλευσή της και στην επικοινωνία μπορείς να στείλεις μόνο email. Δεν υπάρχουν στοιχεία.

    Εν τω μεταξύ όσο περισσότερο τον βλέπω, άρχιζω να πιστεύω ότι έχω ξαναδεί την εικόνα του αυτού...Τυχαίο; Δε νομίζω... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όντως, εν παράξενη φάση. Διαφημιστική καμπάνια εν νομίζω ούτε εγώ. Που το 2006 ως τωρά ήταν να το αποκαλύψουν. Εγώ πάντως είπα σας, για πείραμα ψυχολογίας το συγκόφκω.
    Όπως επρόσεξεν και η Μάνα, ο τύπος μοιάζει με ένα συνάδελφο μας. Και εν ύποπτος. Ερώτησα τον που εβρίσκετουν το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου 2006 και αρνήθηκε να απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον το θέμα. εγώ έπαψα εδώ και καιρό να θυμούμαι τα όνειρά μου. μόνον άμα φάω μια μιξ και πιω 2 μπύρες και κοιμηθώ αμέσως μετά βλέπω εφιάλτες. πάντως εν μου θυμίζει κάτι τούτος δεν τον έχω ξαναδεί ούτε στον ύπνο ούτε στο ξύπνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για να "θυμηθούμε" τα όνειρα μας πρέπει να ξυπνήσουμε την ώρα που τα βλέπουμε. Στη φάση REM (rapid eye movement), που γίνεται για λλία δευτερόλεπτα κάθε 90 περίπου λεπτά. Πρέπει να εν τόσο έντονο το όνειρο, που να ανεβάσει τους παλμούς μας και να μας αναγκάσει να ξυπνήσουμε. Κάτι που γίνεται αρκετά συχνά κάτω που φυσιολογικές συνθήκες. Αν δεν θυμάσαι όνειρα για τζαιρό, σημαίνει ότι είσαι τόσο κουρασμένος που πέφτεις και εν νώθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. αυτό είναι φίλε μου. θα έρθει και η σειρά σου, σου το εύχομαι αν το θέλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο καημένος ο άνθρωπος εκολλήσαν του τη ρετσινιά τζαι τωρά δεν μπορεί να κάμει καριέρα στα media ούτε σαν τραγουδιστής, ούτε σαν χορευτής, ούτε σαν ηθοποιός,μ ούτε σαν πολιτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. she demon - defiance. LOVEEEEEEEE the post!!! κι άλλα τέτοια κι άλλα. εν πολλά ενδιαφέρον. εννοιείται τωρά εκούρτισες με τζαι πάω να κάμω έρευνα. το καλυτερο σου ποστ σο φαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολλά ενδιαφέρον θέμα! Τον τύπο εν έτυχε να τον δώ καμιά φορά αλλά την επόμενη φορά που θα δω κανέναν weirdo στπ όνειρο μου θα φροντίσω να τον φκάλω φωτογραφία για να τσιεκκάρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Κυπριακόφωνος
    Agradecimentos para a ajuda de qualquer maneira

    @Σκουλουκούιν
    Εκατάστρεψεν τον η δημοσιότητα. Εν όπως τον ηθοποιό που έκαμεν τον Χριστό σε τζείνη τη σειρά για την Αγία Εβδομάδα

    @She-demon
    :) Ευχαριστώ. Ετσίμπησες με τον Γιουνγκ φαντάζουμαι...

    @Invictus
    Εν είχαμε τύχη μέχρι στιγμής. Εν τον είδεν κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κιάορκα εν τούτος που θωρώ όρομαν ...
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
    ΑΑΑΑΑΑΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ήβραμεν έναν κυρίες και κύριοι. 2001 περιπτώσεις μέχρι στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. για ποια θεραπεία αναφέρεσαι; και ποιες παρενέργειες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Νυχτερινός Ποδηλάτης
    Αφαίρεσα το σχόλιο μου για να μεν αλλάξει θέμα η συζήτηση, αλλά εν έσιει πραγματικά σημασία. Θεραπεία με ραδιενέργεια για καρκίνο. Αν δεν ξαναεμφανιστεί και εν χρειαστώ άλλη θεραπεία, ως το Φεβράρη θα καθαρίσει ο οργανισμός μου που ραδιενέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ..no kidding τωρά.. κάπου τον ξέρω...
    ok, ξέρω ότι το πιο πιθανό κάπου εξαναθκιάβασα για τούτον ή είδα απλά σκίτσο τζαι έμεινε αποτυπωμένη η φάτσα του στο υποσυνείδητο μου.
    Να τον είδα στον ύπνο μου να να μου δίνει συμβουλές αποκλείεται, ήταν να θυμούμαι.

    Εναν εν σίουρον πάντως.. ότι ο τύπος κάποτε είshιεν μουστάτζιν.. έshι το κατάλληλο "space" μεταξύ μύτης τζαι άνω χείλος..
    άσχετο φυσικά με το πόστ σου but then again maybe not. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λαλαείς; Τώρα που θα έβρω αθκιάση να του βάλω μουστάτζι με photoshop να δούμε τι φάση παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εμένα πάλε θυμίζει μου θκυο - τρεις θκείουες μου, ένα περιπτερά της γειτονιάς, κανένα - θκυο ηθοποιούς, καμπόσους πολιτικούς που ούλλα τα κόμματα τζαι ένα πρώην μου (όπως εννά ένι μετά που καμιά δεκαετία). Φυσικά νομίζουν ούλλοι ότι τον εξαναείδαν, εν μια που τις κοινότατες φάτσες που έχουμε ούλλοι στον κύκλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Και όμως, πολλοί επιστήκαν ότι όι μόνο κάπου τον ξέρουν, αλλά ότι τον βλέπουν συγκεκριμένα στα όνειρα τους να τους διά συμβουλές. Ίσως έννεν απλά κοινή φάτσα, αλλά αρχέτυπη φάτσα συμβουλάτορα. Όπως εν ο γέρος με την άσπρα γενιάδα αρχέτυπο σοφού και αγνού γέροντα, άσχετο αν έσιει IQ παπουτσόσυκο και καμπόσα εγκλήματα στο ενεργητικό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εν ιξέρω αν εκατάλαβα καλά αλλα...

    Εύχουμαι σου τάχιστην ανάρρωσην Defiance. Θέλω σε δυνατόν τζαι γερόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μια χαρά θα είμαι. Τα δύσκολα εν πίσω. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Βρήκα αυτό:
    Viral guerrilla marketing tactic

    http://hubpages.com/hub/Ever-dream-this-man-viral-guerrilla-marketing-tactic

    και αρκετά άλλα με search στο google για "Ever dream this man? viral marketing"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ευχαριστώ! Αλλά εν εκατάλαβα προς τι το μάρκετινγκ της ιστορίας. Διαφημίζουν κάτι; Πως δουλεύκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή