src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Κατουρώντας στους τοίχους


Τον τελευταίον τζαιρόν, επρόσεξα ότι στη Λευκωσίαν επολλήναν οι «καλλιτέχνες» των δρόμων. Έναν γυρόν να δώκει κανένας μέσα στην πόλη και έννα δει τους παραπάνω τοίχους μουτζουρωμένους μέχρι αηδίας. Λαλούν, ότι το γκράφιτι εν τέχνη. Διαφωνώ. Το γκράφιτι μπορεί να εν τέχνη, αλλά έννεν ούλλα τα γκράφιτι τέχνη. Έννεν καλλιτέχνης όποιος πιάσει ένα σπρέι και γράψει μια μαλακία πάνω σε έναν τοίχον. Οι παραπάνω εν ανεύθυνοι πελλορόκολοι που γράφουν αγράμματα συνθήματα χωρίς ουσίαν. Εν βανδαλισμός τούντο πράμαν.

Μεν με παρεξηγείτε. Εν έχω τίποτε εναντίον του να βάλει κάποιος μιαν έγχρωμη σφραγίδα σε τούτες τες μίζερες γκρίζες πόλεις. Έσιει άνθρωπους που εν πραγματικοί καλλιτέχνες. Βρίσκεις μέσα-μέσα (αν ψάξεις πολλά) κάτι γκράφιτι που μεινήσκεις με το στόμο ανοιχτό. Πως τα καταφέρνουν να κάμνουν έτσι έργα με σπρέι; Που την άλλην, ακόμα και συνθήματα έσιει ωραία: έξυπνες ατάκες («οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά μας τοίχους»), με χιούμορ («ποτέ μου δεν κατάφερα να τελειώσω κάτι που άρχισα, αλλά αυτή τη φορά θα τ…») ή ακόμα και πολιτικά (τον τζαιρόν του δημοψηφίσματος είχα δει: «είτε όι, είτε ναι, εφάμεν την πιλέ»). Τούτους τους ανθρώπους χτίστους τοίχους μόνο και μόνο για να κάμουν γκράφιτι.

Ναι, δέχουμαι. Τα πιο πάνω κάτι προσφέρουν. Είτε ομορφίζουν τους τοίχους, είτε κάμνουν σε να γελάσεις και να προβληματιστείς. Αλλά πέτε μου ρε γμτ, τι με νοιάζει εμέναν ποιος θέλεις να πιάσει το πρωτάθλημα και ποια ομάδα γαμιέται; Τι με νοιάζει εμένα ποια εν η «σειρά» σου στο στρατό; Να λύσεις πουστόνεο και ελπίζω να σου βάλουν αγγαρίαν να βάψεις το στρατόπεδο να δεις την γλύκαν. Τι με κόφτει ρε μιτσή τα αρχικά ποιας «αγαπάς» σήμερα, την οποίαν θα χωρίσεις αύριο και θα μουντζουρώσεις πουπάνω τη μουτζούρα σου για να την χώσεις; Και έσιεις που την μιαν τους βάνδαλους να χώνουνται κάτω που την ομπρέλα που βαστούν οι καλλιτέχνες, και που την άλλην την αστυνομία να αντιμετωπίζει ίσα και όμοια βάνδαλους και καλλιτέχνες.

Η συντριπτική πλειοψηφία τούτων των «καλλιτεχνών» πιστεύκω εν έφηβοι. Διούν τους την οι ορμόνες πασ’την κκελλέν και ξυπνούν μέσα τους πρωτόγονα ένστικτα που τα εκφράζουν με σύγχρονους τρόπους. Πως εν οι σιύλλοι, που κατουρούν σε τοίχους και στύλλους για να ορίσουν την περιοχή τους; Έτσι ακριβώς, αλλά αντί να κατουρούν, οι μητσιοί γράφουν με σπρέι. Τούτη εν δική μου περιοχή, και της κλίκας (βλέπε αγέλη) μου που εν με την τάδε ομάδα και θα σβήνουμε κάθε γκράφιτι αντίπαλης κλίκας/αγέλης. Ο άνθρωπος με την όσφρηση γενικά εν τα πάει καλά. Και γι’αυτό ακόμα και οι πρωτόγονοι άνθρωποι (σε αντίθεση με τα κυνοειδή και τα αιλουροειδή) εν εμπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μυρωθκιές για να ορίζουν περιοχές. Γι’αυτό εβάλλαν οβελίσκους, επιγραφές, ακόμα και παλούκια με σύμβολα ή κεφάλια ζώων.

Το πρόβλημα εν πώς να αντιμετωπίσεις τούντην συμπεριφορά. Αν ήταν καμιά ακατάπαυστη καλλιτεχνική ορμή, θα μπορούσες να τους διοργανώσεις διαγωνισμούς για να την εκφράσουν και να ομορφίσεις παράλληλα και μιαν περιοχή. Αλλά, δεν. Σε κάθε διαγωνισμό του είδους στην Κύπρο η συμμετοχή εν αμελητέα σε σχέση με τους μουτζουρωμένους τοίχους. Έννεν ζήτημα καλλιτεχνικότητας, εν θέμα ορμής, κτητικότητας και επιθετικότητας. Ακόμα και οι σύγχρονες αρένες (γήπεδα) εν μπορούν να τες εκτονώσουν, παρά τα επεισόδια που γίνουνται κάθε φορά. Αρκέφκω να πιστεύκω ότι η λύση εν τω κολανούι με το σχοινί και κανένα φίμωτρο όπου χρειάζεται…

31 σχόλια:

  1. rofl. Ναι, μα είδες; Ορισμένοι μπορεί να νομίσουν ότι εν ο "V" που το "V for Vendetta", αλλά εμείς ξέρουμε την αλήθκεια ;D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφωτογράφισα τζι εγώ καμπόσα "γκράφιτι" πας σε τοίχους (κυρίως στην παλιά Λευκωσία). Έναν που αθθυμούμαι πρόχειρα τωρά εν το "Είμαστεν ούλλοι Παλαιστίνιοι" :|

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μου εθύμισες τωρά... Θα 'ταν καλά να το χρησιμοποιούν για να ομορφύνουν την πόλη και να πουν κάτι ουσιαστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δώστου ορθογραφικά... ομορφήνουν:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Invictus
    Έσιει πολλά παλιά Λευκωσία, αλλά τα παραπάνω εν γέριμα. Ναι, είδα το τζείνον με τους Παλαιστίνιους, εν δίπλα που ένα που λαλεί "Η Κύπρος είναι κινέζικη".

    @Ina
    Θα ήταν καλή φάση, αλλά πως θα αποτρέψεις το να γίνει χώρος γραπτής σύγκρουσης Ομονοιάτων-Αποελίστων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. symfwnw... eshei wraia tziai eksypna alla ta parapanw aplvs en ksimarishies...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. xmmmm den einai 5th of November??????
    Axxx grafiti thimase pou pigame gia na ta fotografiso??? :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χμ περίμενα διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των γκραφίτι από αυτό το μπλογκ. Ανάμενε αντίδραση από σκληροπυρηνικούς αντιεξουσιαστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Postbabylon
    Σπρέι που πέφτουν σε λάθος σιέρκα.

    @Mayia
    Το τραγούδι του έργουν εν "remember, remember the 5th of November". 6th of December εν η ημερομηνία που εσκοτώσαν τον Γρηγορόπουλλο στην Ελλάδα.

    @AST
    Καλωσόρισες. Ομολογώ ότι και εσύ είσαι ένας επισκέπτης που εν επερίμενα ;) Εν έχω κανένα πρόβλημα να εκφράζουν την επαναστατικότητα τους με ευφάνταστους τρόπους. Αλλά, πε μου, τι το σκληροπυρηνικό, επαναστατικό ή αντιεξουσιαστικό έσιει το "Γαμώ την Ομόνοια" και το "Γαμιέται το ΑΠΟΕΛ"; Ή κατ'ακρίβειαν το "Γαμο την Ομονια" και το "Γαμιαιτε το ΑΠΟΕΛ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. επαρατήρησα την ίθκιαν αύξησην εις τα γκραφίτι τζαι εις την Σκάλαν. Εντούτοις επί το πλείστον έν συνθήματα που γράφουσιν για να μεν πω μόνον έναν πράμαν γράφουσιν:

    "Γαμώ την ΥΚΑΝ!"

    να δούμεν ποια πρεζάκια το εγράψαν χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαχαχα. Τζαμαί που αγοράζαν το χορτούιν τους φαντάζουμε 10 ευρώ το γραμμάριο, έκαμε καμμιά σύλληψη η ΥΚΑΝ και άφηκεν στο εμπόριο μόνο τα δικά της άτομα να το πουλούν 30 ευρώ το γραμμάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκαταντήσαν αηδία τα γκράφιτι δαμέσα. Ο κάθε και-καλά αναρχικός γράφει ότι θέλει χωρίς να έσιει την παραμικρήν ιδέα τζίνου που θέλει να εκπροσωπεί. Άλλοι φκάλλουν τα απωθημένα τους για τες ηλίθιες μάππες.
    Φυσικά κάπου το ωραίο γκράφιτι έρκεται σε αντίθεση με την ιδιωτική περιουσία. θυμούμαι πριν 2-3 χρόνια στη Λεμεσό, κάποιος εσχεδίασε σε ένα τοίχο κάποιου μεγάλου σπιθκιού ένα πανέμορφο γκράφιτι. Τζιαι ήρταν οι αστυνομικοί τζιαι εσυλλάβαν τον. Που τη μια ναι τζίνος εσέρβιρεν την Τέχνη του γκράφιτι, αλλά εν νομίζω να άρεσκεν κανενού να έρκετουν κάποιος στα καλά καθούμενα τζιαι να εσχεδίαζεν στον τοίχο του σπιθκιού του, όσον ωραίο σχέδιο τζιαι αν έκαμνε.
    Τέσπα, έσιει πολλά καλούς καλλιτέχνες στην Κύπρο. παράδειγμα απέναντι που το cactus κάτω λευκωσία κάτι ωραία σχέδια, ή το "το πουλλίν επέτασεν".
    Defiance, ο αστ εν νομιζω να εννοει τα "γαμω την Χ ομάδα" αλλά πχ Βία στη βία της εξουσίας, Κάτω τα κράτη και οι στρατοι. :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην περίπτωση τούτην που ήταν το σπίτι του ανθρώπου, έπρεπε να ρωτήσει ή να πάει σε ένα δημόσιο χώρο να κάμει το γκράφιτι. Ας έρτει σπίτι μου στο κάτω-κάτω ο γέριμος. Έψαχνα έναν πλάσμαν να μου κάμει γκράφιτι στην αυλή για μήνες. Ήταν ούλλοι πανάκριβοι εν τω μεταξύν. Τζείνο έξω που το cactus εν πληρωμένο γκράφιτι. Ο τύπος που το έκαμε εν πασίγνωστος στην Κύπρο και κάμνει σε πολλά μαγαζιά.
    Καταλαβαίνω το πρόβλημα του AST και εν λογικό αν κάποιος προσβάλει και απειλεί εσένα και τους συναδέλφους σου να έσιεις πρόβλημα. Αλλά που την άλλη, γιατί; Έτσι χωρίς λόγο; Το πρόβλημα της αστυνομίας εν στην ίδιαν την αστυνομία και σε άτομα που κρατούν στους κόλπους τους που έπρεπε να βρίσκουνται τουλάχιστον σε ψυχιατρική κλινική. Πρέπει να καθαρίσουν πρώτα την αστυνομία που τούτους τους ανθρώπους και μετά να ανεβεί η εκτίμηση του κόσμου για τους αστυνομικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ένα είναι το σύνθημα (παλιά λευκωσία):
    Η βία δεν είναι λύση, η Λία όμως είναι Βίσση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eχω και γω αποψη...
    Πρεπει να ξεχωρισει η ζωγραφικη τοιχου....
    Που ειναι απλη ζωγραφικη...
    Απο τη ζωγραφικη με μηνυμα [Σαν αυτο που δημοσιευεις, με την υπηρετρια που σκουπιζει]
    Και απο το σνθημα...
    Τα δυο πρωτα τα δεχομαι..Ειναι εκφραση καλλιτεχνικη...Τα συνθηματα μπορουν να λειψουν ανετα...Ας χαθουν και μερικα εξυπνα...
    Αλλα δεν γινεται, γιατι ειναι πολιτικη αποφαση του συστηματος...[Αφες αυτοις ου γαρ οιδασι τι ποιουσι] Για να ποινικοποιηθουν και να περιθωριοποιηθουν και τα αγωνιστικα συνθηματα...
    Αλλοιως, υπαρχουν τροποι να προστατευθουν τα κτηρια...[επικαλυψη με ειδικο χημικο]
    Παντως, εδω στην Αθηνα ειναι ΠΟΛΥ χειροτερα τα πραγματα...[σπραιη σε αυτοκινητα και αγαλματα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. φίλε μου, ρίξε και μια ματιά εδώ. συνέχισε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ Μαχαίρη, αν και μου αρέσουν τα έξυπνα συνθήματα, δέχομαι και επικροτώ την άποψη σου.
    Άψογες φώτο Ποδηλάτη. Ευτυχώς που σε επίεζε η κόρη να βγάλεις τες φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα όμορφα πολύχρωμα και τα εύστοχα έξυπνα γκράφιτι καλοδεχούμενα.. Τα άσχετα τζαι τα προκατειλημμένα που γαμούν ομάδες,κόμματα, τζαι εθνικότητες που τα γράφει ο κάθε ρόκολος μεταξύ (7-16) που ακόμα εν ξέρει τη διαφορά της βούρτσας που την πούτσα χαλούν το φενγκ-σουί μου. Οξά είσαστεν με την ιδέα ότι αν τους ρωτήσετε τι εν επανάσταση τζαι αντιεξουσία εννά ξέρουν να σας πουν οι παραπάνω;

    Τζαι προσωπικά αν δώ κανένα που τούτους να γράφει πάνω στον τοίχο του σπιθκιού μου εννα τον σπάσω.. Ήμουν τζαι εγώ επανάστρια, τζαι αντιδραστική σαν ροκόλα (τζαι είμαι ακόμα). Άλλα κανενός το σπίτι ή την οπτική αισθητική δεν ρήμαξα..

    Shit.. I sound like my father....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. rofl virtual. "ο κάθε ρόκολος μεταξύ (7-16) που ακόμα εν ξέρει τη διαφορά της βούρτσας που την πούτσα χαλούν το φενγκ-σουί μου". comment win.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αμάν ρε κουμπάρε ηνταλως κάμνεις έτσι? Άστα μωρά να μάθουν την ωρθωγραφύα τους :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μακάρι να μπορούσα να κάμνω graffiti
    νομίζω εν πολλά μεγάλον ταλέντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 1. Αυτό με το δέντρο είναι πολύ καλό.
    2. Έχουμε καμιά φωτό από το πουλί που πέτασε; Όποιος το εσκέφτηκε μπράβο του.
    3. Πριν από μερικά χρόνια, σχεδόν δεκαετία τώρα που το σκέφτομαι, σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Λευκωσίας ένας καθηγητής είδε κι απόειδε και τελικά έπεισε τη διεύθυνση του σχολείου να κάνουν ένα γκράφιτι όσοι μαθητές ενδιαφέρονταν στον εξωτερικό τοίχο του γυμναστηρίου. Αυτό έγινε μετα την εξεταστική αν θυμάμαι καλά ή λίγο πριν τις γιορτές του Πάσχα ή κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και οι μαθητές το χάρηκαν δεόντως. Μια Δευτέρα -τώρα που το σκέφτομαι θα ήταν μετά την εξεταστική- οι καθηγητές πήγαν δουλειά και ο τοίχος ήταν ασπρισμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Ktino
    Yeap. Φοβερός ο τύπος.

    @Αχάπαρη
    Να κάμουν practise στο τετράδιο τους, όι στους τοίχους.

    @Neerie
    Και εγώ ζηλεύκω τους :/

    @Aurora
    Άψογη ιδέα. Ελεγχόμενα γκράφιτι σε σχολείο (που έτσι και αλλιώς θα εγέμωνε γκράφιτι). Και οι μαθητές θα το σκεφτούν καλλύτερα πριν γράψουν μλκιες και χαλάσουν το έργο του συμμαθητή τους. Ο βάνδαλος σε τούντην περίπτωση εν τζείνος που άσπρισεν τον τοίχο.
    Τη φωτογραφία με το πουλλίν που επέτασεν βάλλω την τελευταίαν στο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συμφωνώ. Το γκράφιτι μπορεί να είνια τέχνη, αλλά έννεν ούλλα τα γκράφιτι τέχνη. Τούτοι ούλλοι οι μιτσοί με κάμνουν να σκέφτομαι πως εμείς σε έτσι ηλικία είχαμε παραπάνω σεβασμό για την περιουσία του κόσμου... επίσης ξέραμε παραπάνω ορθογραφία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Ωραία Ελένη
    Θέλω να πιστεύκω πάντως ότι εν η μειοψηφεία των μητσιών.

    @Ανώνυμος πιο πάνω
    Τωρά το είδα. Έσιεις απόλυτο δίκαιο. Εφύρτηκα πρώτη φορά που το είδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. I can cosider myself as a street artists -let's say- and I totally agree with you. Respect!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Βασικά ακόμα τζαι στα γκράφιτι πρέπει να σέβεσαι τζαι την περιουσία του άλλου.
    Μερικ΄απου τα αγαπημένα μου

    'Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;'

    'Η ζωή είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα'

    Νομίζω τζαι το 'Σταματήστε τον κόσμο να κατέβω' εν που γκράφιτι που εξεκίνησε. Δυστυχώς εν που βιβλίο τζαι όι που δικές μου φωτό. Στην Βαρκελώνη πάντως έκαμε μου απίστευτη εντύπωση το τι ωραία γκράφιτι είχε! Μάλιστα εφωτογράφισα μερικά, το ένα ήταν πρόσωπο. Ήταν σάννα τζαι έβλεπες την εικόνα μπροστά σου, τόσο ζωντανό ήταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. είδα ένα στον τοίχο της Aυλαίας... έχω απορία αν εν με spray ή αν εν στάμπα-some sort
    αν είχα τρόπο θα σου το έστελλα να το δεις

    αν περάσεις δε το, εν πράσινες φατσούες, γράφει που κάτω κάτι με Legends

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κάποιος που δαμέ ανέφερε την πρόταση "να σέβεσαι την περιουσία του άλλου¨...

    Εν εσκέφτηκεν, ούτε τζείνος ούτε (σχεδόν) κανένας άλλος, πως, τζαι τζείνος που "ασεβεί" πας την "περιουσία του άλλου" εν βέβαιο παρότι όι προφανές προφανώς, πως έσιει δεχτεί κατά συρροή τζαι κατ επανάληψη ασέβειες πας τη δική του περιουσία... διότι "περιουσία" έννεν μόνο τα σπίθκια τζαι τα αυτοκίνητα...

    μπάι δε γουέι, εν τζαι περιμένω να καταλάβουν πολλοί νάμπου λαλώ.

    καληνύχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή