src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Dog shit...

Εχάθηκα που την μπλογκόσφαιρα (πάλε) τον τελευταόν τζαιρό τζαι είπα να κάμω ένα update. Ούτε τίποτε σοβαρό έτυχε, ούτε διακοπές κάμνω. Ο λόγος που εχάθηκα εν τούτη η μιτσιά…
…Πουρέκκα, έννεν; Το όνομα της εν Maya τζαι καταναλώνει μου πλέον το 100% του ελεύθερου χρόνου μου, προσωρινά τουλάχιστον. Εν 10 εβδομάδων, κρίσιμη ηλικία για την εκπαίδευση ενός σιύλλου. Η περίοδος μεταξύ 8-12 εβδομάδων εν η πιο σημαντική στην εκπαίδευση. Ναι μεν μπορείς να εκπαιδεύσεις ένα σιύλλο τζαι σε πιο μεγάλες ηλικίες, αλλά πιο δύσκολα. Σε τούτην την ηλικία ο νους τους εν όπως το σφουγγάρι τζαι επιδιώκουν τζαι οι ίδιοι να μάθουν. Εν καλά μέσα σε τούτην την περίοδο να μάθει τα τυπικά τουλάχιστον. Τα τυπικά (πισιά-κακά situation) εμάθαμεν τα. Τωρά επικεντρωνούμαστε στο να της μάθουμε λέξεις. Ο κάθε σιύλλος του σπιθκιού πρέπει να ξέρει ορισμένες λέξεις, για να γίνει πιο εύκολη τζαι η δική του ζωή τζαι η δική σας.
Ο σιύλλος ακούει πολλά διαφορετικά τους ήχους που έναν άνθρωπο. Ασπούμε, ακούει πιο έντονα τα γράμματα «κ», «τ», «ρ», «σ» (ειδικά το «σς» το κυπριακό το βαρύ τζαι ασήκωτο) τζαι κατά συνέπεια τα «τζ», «ψ» τζαι «ξ». Εν καλά οι κωδικές λέξεις που έννα μάθουν να έχουν μέσα τούτα τα γράμματα. Ασπούμεν, εμείς εμάθαμεν της «κακκά», «πισσιά», «αταξία» (με 2-3 ξ να βρέθουνται), τζαι τωρά εξεκινήσαμεν «κάτσε», «φρόνιμα» (με 2-3 «ρ», εν το «ξάπλωσε» τούτο), τζαι για το «έλα» (που εν έσιει μέσα έντονες για τον σιύλλο λέξεις) μάχουμαι να της μάθω το «κόρη» (πέρκει εν το μάθει η γεναίκα μου ώσπου να εν αργά για να αντιδράσει).
Τζείνο που εν σημαντικό για έναν σιύλλο τζαι παραβλέπει το εύκολα ο συνήθως ο κόσμος, εν η θέση του στην ιεραρχία της «αγέλης». Συνέχεια θα δοκιμάζει να ανεβεί κλίμακα με διάφορους τρόπους, συνήθως παραβιάζοντας κανονισμούς. Αν δεν πιάσει η προσπάθεια, προσπαθούν να το γυρίσουν στο παιχνίδι ή στη χαριτωμενιά. Αν κάμεις το λάθος να υποκύψεις χωρίς να του δείξεις ότι έσιει συνέπειες (μια φωνή η ένα δυνατόν πισκάλισμαν των σιερκών εν αρκετόν) έκατσες πάνω, χωρίς υπερβολές. Αν νομίσει ο σιύλλος ότι εν ο «άλφα» στην «αγέλη», θα κάμνει ότι θέλει τζαι θα κάμει τη ζωή σας κόλαση.
Ο σιύλλος προέρχετε που τον λύκο τζαι παρά τες μεταλλάξεις που του εκάμαμεν, κρατεί ορισμένα ένστικτα τζαι τρόπους επικοινωνίας. Π.χ. η ανασηκωμένη ουρά τζαι αυτιά τζαι η στάση με την τζεφαλή μπροστά, εν σημάδιν ότι προσπαθεί να επιβληθεί (ακόμα τζαι στο παιχνίδι). Που την άλλην, οι λεγόμενες «ασκήσεις υποταγής» γίνουνται με την ουρά κάτω που τα σιέλια, τα αυτιά χαμηλωμένα. Ένδειξη υποταγής στον «άλφα» τζαι εμπιστοσύνης στον άλλον εν το ξάπλωμα ανάσιελα. Στα κυνοειδή, το τελειωτικό σημάδι υπεροχής έσιει το σε μια «σύγκρουση» τζείνος που ακουμπά με την πατούσα του στην πλάτη του άλλου (use it wisely). Σε περίπτωση που του θυμώσετε τζαι κατουρήσει λλίο χαμαί, εν πρέπει με τίποτε να του θυμώσετε. Τούτο κάμνει το ως αναγνώριση τζείνου που τον φροντίζει ως ανώτερου στην ιεραρχία τζαι αναμένει να τα καθαρίσεις για να αναπτύξει δεσμό τζαι εμπιστοσύνη (primitive shit).
Το πρόβλημα μας εμάς εν ότι έχουμεν τζαι κάττους. Εν λλίο παράξενη φάση, αλλά όι δύσκολο να την χειριστεί κάποιος. Κυνοειδή τζαι αιλουροειδή έχουν διαφορετικές περιβαλλοντικές/κοινωνικές ανάγκες. Οι σιύλλοι θέλουν να ξέρουν τη θέση τους στην αγέλη τζαι εν τους χαλά είτε εν «άλφα» είτε «ωμέγα», αν τζαι κατά καιρούς δοκιμάζουν να ανεβούν κλίμακα. Που την άλλην, οι κάττοι θέλουν εδαφική κυριαρχία για να εν άνετοι. Ο μόνος τρόπος να τα βολέψεις, εν να δεχτεί ο σιύλλος ότι εν ανώτερος του ο κάττος. Έτσι εν τζαι οι θκυο μια χαρά, ο ένας έσιει εδαφική κυριαρχία τζαι ο άλλος αρκείτε στη θέση του «ωμέγα».
Προς το παρών είμαστε μια χαρά. Ο σιύλλος έννα δοκιμάσει την υπομονή του κάττου τζαι ο κάττος έννα τον βάλει στη θέση του χωρίς να του κάμει ζημιά, αν νοιώθει ότι έννεν απειλή ο σιύλλος για τη ζωή του, ότι εν του σιερκού του. Κάτι αρκετά εύκολο στη περίπτωση μας, αφού η Maya εν ίσια με το πισινό το πόδι του ενός μας κάττου. Οι κάττοι βλέπουν την ως μωρό, μέλος της οικογένειας, τζαι διούν της κανένα πατσούι (χωρίς να φκάλουν νύσια) άμμα αταχτέψει. Αν θέλει παιχνίδι (επειδή εν μεγάλοι πλέον τζαι εν έχουν την όρεξη της) απλά δείχνουν της ότι εν έσιει ούτε την ταχύτητα τους, ούτε το άλμα τους.
Οκ, έπρησα σας τα. Αφήνω σας. Αν θέλει κάποιος συμβουλές για εκπαίδευση τζαι συμπεριφορά πέτε τζαι έννα χαρώ να βοηθήσω. Εθκιάβασα μια φάουσα πράματα, να μεν παν χαμένα :P

53 σχόλια:

  1. βοήθεια στην εκπαίδευση δεν θέλουμε ξέρουμε τα ούλλα. εν θηλυκό να γαμήσει ο λεβέντης που χρειαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μααανεσhτου το πουρεεεεκι!

    Να σας ζήσει!

    Φυσικά και οι κάττοι εν ανώτεροι όλων. Αυτό ως τζαι ο κάττος μου το ξέρει :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπιασες τελικά, σκυλάκι! :)))))))))))))))))))))
    Εν τέλεια τέλεια τέλεια! Πανέμορφη!

    Με τις λέξεις που θα επιλέξεις,μην ανησυχείς. Μαθαίνουν εύκολα,φτάνει να έχεις τον σωστό τόνο και ηχόχρωμα.Έχω το ελεγμένο με σκύλους παγοχωρίτες,που ακούουν πχ το "Κάτσε" άμαν το πω σε τόνο όπως το "Σζιτζ".
    Στο σπίτι μας λέω συχνά πως εν μια κάττα που λείπει για να βάλει τον Μάρσαλ στη θέση του άμαν εμείς είμαστε νοκ άουτ.Δυστυχώς ο Λάβης κακομαθαίνει τον.

    Αν δεν θέλεις να παίξεις ή αν η συμπεριφορά της σε κουράζει,μπορείς απλά να της γυρίσεις την πλάτη,όπως κάνουν και οι σκύλοι ή να εγακταλείψεις το δωμάτιο για 1-2 λεπτά.

    Εχάρηκα πολλά που μεγαλώνει η ...αγέλη!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Mana
    Να ψάξουμε να έβρουμε κανένα σπιτούι σιύλλου με κότσιηνη λαμπούα...

    @Kaisi
    Οι κάττοι ξέρουν το. Εν οι υπόλοιποι που εν θέλουν να το καταλάβουν :)

    @Ingenue
    Τζαι εγώ έτσι λαλώ. Τζαι μετά ξυπνά...

    @Μωβ
    Είμαι αμετανόητο cat person, αλλά ερωτεύτηκα την που την πρώτη φορά που την έπιασα στα σιέρκα μου.
    Αμάνα μου έντα λέξη,"Σζιτζ". Ε, αν θέλει ας μεν κάτσει!
    Εν θα εν άσιημο να πιάσετε τζαι ένα καττούι. Έννα καταλάβει ο Μάρσαλ ότι έννεν "άλφα" τζαι ότι agility>strength.
    Τωρά είμαστε σε μια φάση που παίζει μισή ώρα τζαι κουράζεται τζαι τζοιμάται για μιαν ώρα. Όπως το μωρό.
    Αυξάνεται και πληθύνεται η αγέλη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν τέλεια!!! Μανα μου την!

    Τζαι η αρφή μου η μιτσιά εθκιέβασεν πολλά τζαι εκπαιδευσεν μόνη της τον δικό μας τζαι πολλά που γράφεις ξέρω τα που τζείνην. Εγω όμως είμαι πολλά "φτανοκαρτη" τζαι εν μπορω να είμαι σκληρή/αυστηρη μαζι του ειδικά αμαν με θωρει με τζείνα τα εκφραστικά του μάθκια, με αποτέλεσμα αμαν εν μαζί μου να εν τζείνος το άλφα τζαι εγώ το τελευταίο και καταΐδρωμένο ωμέγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Πρας
    Χεχε, τζαι η γεναίκα μου παθαίνει το ίδιο πράμα. "Μα πως μπορείς να θυμώνεις τούτου του μωρού;", συνοδευόμενη η πρόταση που μια φάουσα "ούτσου-γούτσου". Έννεν έτσι. Τζαι έννα απογοητευτεί που έννα συνδεθεί παραπάνω μαζί μου. Οι σιύλοι έχουν λλίον σαδισμό. Αρέσκει τους η πειθαρχία τζαι συνδέουνται παραπάνω με όποιον τους την επιβάλλει. Ο dog whisperer (Cesar Millan) λαλεί ότι οι σιύλλοι θέλουν τρία πράματα: πειθαρχία, άσκηση, αγάπη. Τζαι απαραίτητα με τούτην τη σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σοβαρά, εδυσκολεύτηκα να ξεχωρίσω ποιο εν ψεύτικο τζιαι ποιο το αληθινό σκυλάκι!
    να πω κάτι πολλά γυναικείο;
    "μάνα μου την ρεεεεεε"
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αααα,εν πολλά ωραία τούτη η φάση! Ακόμη και στους 5πλας μήνες έχουμεν την,ευτυχώς.
    Κατ πέρσον,θυμούμαι! :)))))))) Αν και μάλλον πρέπει να είσαι απλώς καλός άνθρωπος.Πώς να αρνηθείς αυτή την γλύκα;
    Αρέσκουν μου πολλά οι γάτες αλλά ο Λάβης λέει πως η γάτα κοστίζει όσα ο νυν και μελλοντικός καναπές σου.Δεν τις θέλει σε διαμέρισμα.

    Το σκυλάκι θα είναι πάντα όπως το μωρό.Πάντα όμως. Ακόμη κι όταν θα ψάχνετε ταίρι,που λέει και η Μάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μα τι όμορφη που είναι!!

    εκπαίδευση my ass (sorry for the language) εγώ με τον δικό μου..εδιάβασα μια φάουσα πράματα, είχαμε πάντα σκύλους σπίτι μας αλλά εν εκατάφερα να τον εκπαιδεύσω!!

    εν αλήθκεια όμως τούτο που λέεις οτι δένουνται πιο πολλά με τζείνον που τους φροντίζει/προσέχει/θυμώνει τους..

    Βασικά εμένα το πρόβλημα μου εν οτι εν μεγάλος και εν τον κουμαντάρω physically! με τον αγαπημένο μου Chester που ήταν Mini Pinscher κάτι εκατάφερα με την εκπαίδευση..με τον Marley (που είναι lamprador με husky δεν είχα καμμία επιτυχία!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Αππωμένη
    Χαχαχα, idd πολλά γυναικείο. Το σιυλλούι-πουλουκκούι εκάμαν της το δώρο τα μωρά ενός φίλου μου (που τα βλέπει συχνά τζαι λατρεύει τα) τζαι επειδή τα μυρίζεται στο πουλουκούι τζαι θυμάται τα, εν το αποχωρίζεται. Σοβαρά, έσιει κόλλημα μαζί του.
    Εχάθηκες τζαι εσύ. Πολλά πριν χαθώ εγώ...

    @Μωβ
    Για τον καναπέ εν έσιεις άδικο, αν τζαι αποφεύγεται. Εμείς επιάσαμεν τους ένα παιχνίδι-έπιπλο, που έσιει τόπο να τζοιμούντε, να παίζουν τζαι να κάμνουν κούνια, τζαι αφήκαν τα υπόλοιπα έπιπλα ήσυχα. Εν να ακονίσουν τα νύσια τους που θέλουν, εν ένστικτο. Αν δουν ότι τζαμαί μπορούν, αλλά στον καναπέ όι, εν θα το κάμουν. Φυσικά αν δουν ότι ακονίζουν τα νύσια τους στον καναπέ χωρίς συνέπειες, εν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν. Εν πολλά πιο πολύπλοκη τζαι πιο "ύπουλη" η εκπαίδευση των κάττων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ράνια
    Οι λαμπρατόρ συνήθως εν πολλά υπάκουοι τζαι εύκολοι στην εκπαίδευση, αν τζαι το χάσκι χαλά τα. Μπορεί να άρκισες να αρκέψεις εκπαίδευση ή να χαλούν άλλοι ότι χτίζεις. Εν όπως τα μωρά, η διαπεδαγώγηση μπορεί να χαλαστεί που έναν παππού π.χ. που το καλομαθαίνει. Εγώ νομίζω πάω τα καλά, αν τζαι εν αρκές ακόμα. Ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εμείς σκεφτούμαστε να τον πάρουμε σε trainer..ακριβώς επειδή εν μεγάλος σε μέγεθος πρέπει να μάθει τουλάχιστον τα βασικά για να τα πάμε καλά..
    ο κτηνίατρος είπε μας μόλις γίνει 12 μηνών να τον πάρουμε. επίσης μας είπε οτι το personality των labrador εν έτσι άταχτα που την φύση τους και παιχνιδιάρικα και πως ακόμα και οι εκπαιδευμένοι πάλε κάμνουν τα δικά τους.

    Νομίζω οτι τωρά εν εγώ που του χαλώ την διαπεδαγώγηση..όχι πως δεν είμαι αυστηρή όταν χρειάζεται απλά επειδή έχω πάντα at the back of my mind οτι εν πιο δυνατός που μένα physically (τωρά που εμεγάλωσε) νομίζω καταλάβει το so he assumed the alpha male role και άτε να το αλλάξω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eton re to filo mou! Exathikes tziai agxwses mas pale!
    Ma en polla pourekkouin! Thelw na to piasw aggalia ala ermira (tiny tunes)!inta ratsa enei eipamen?
    Postbabylon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ράνια
    Έπιασε σου τον αέρα τέλεια. Εν άλφα τζαι ξέρει το. Αλλά έννεν με τη δύναμη. Μεν ξεχνάς ότι εσύ μπορείς να ανοίξεις τες κονσέρβες τζαι εσύ μπορείς να ξεδίσεις το λουρί. Αλλά, ναι, ο τρέινερ εν καλή ιδέα.

    @Ποστ
    Που είσαι ρε Ποστ μου! Τζαι εσύ εχάθηκες για τζαιρό. Μεν αγχώνεστε, κακό σκυλί ψώφο δεν έχει :)
    Εν τέλεια πουρέκα η γέριμη! Εν πομεράνιαν. Γίνεται πιο μιτσιά που τους κάττους, άρα έννεν απειλή τζαι η αντίδραση τους εν ήπια, εν θέλει περίπατο τζαι πάει τα καλλύτερα με κάττους παρά με άλλες ράτσες σιύλλους. Εν πιο κοντά το body language τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ρανια
    Εμας εν κίτρινο λαμπρατορ...3 χρονων τωρα. Εν τεραστιος, δυνατος αλλα παιχνιδιαρης τζαι αγαπα τα μωρα πααααρα πολλα. Προχτες εμιλουν με την αρφή μου Σκάιπ τζαι επειδή ήθελεν προσοχή, απλά επίεν τζαι έκατσεν πάνω της! Η μπέιμπι σις ομως έμαθεν του καμποσα...τζαι τζείνης ακουει της το ιδιο τζαι της Πρασινομήτωρ. Εγω είμαι η θεία που τον κακομαθαίνει γιαυτο δεν με ακουει, ο θεος να κατεβεί! Πρέπει να μιλήσεις της μπέιμπι σις να σου πει...Εμελέτησεν οπως ο Ντιφάιανς τζαι εμαθεν του πολλα πράματα...βαλλει του φαί πάνω στο σhέρι τζαι δεν το πιάνει αν δεν του πει να το πιάσει...ενω εγω μουρμουρώ οτι εν κρίμα το μωρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμπάσχω με αππωμένη! Με την πρώτη μμαθκιάν εδυσκολεύτηκα να αναγνωρίσω το αληθινό shυλλούι!

    Εν πολλά γλυτζιά ρε φίλε! Να την shιαίρεστε :)

    Όπως είπεν τζιαι το καϊσούιν, οι κάττοι εν οι υπέρτατοι άρχοντες του σπιθκιού τζιαι της καρκιάς μας. Απλά εν φακκούν πενιάν, εν νώθουν, εν έχουν λάθος :)

    Ο Πάρης της πρασινοοικογένειας εν ένας γλύκας! Επελλάναν λλίον τον τόσες γεναίτζιες τζειμέσα τζιαι μόλις με είδεν είπεν μου να τον φύω που τζιαμαί, να τον σώσω. Όμως, εξήγησα του ότι εν καλά πλάσματα τζιαι να τους έshει εμπιστοσύνην, χεχε :) Εν παίζεται ούτε τζείνος πάντως, εν φοβερός. Μα να του βάλλει το φαούιν δίπλα που το στόμαν του η xip, να του λαλεί 'όχι' τζιαι να μεν το τρώει; Εγώ ήταν να δώκω πάνω της να την κάμω πατσιαούρκα :D

    Sorry για τα offtopic :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχαχαχα. Λαλείς να τον επελλάναν οι γεναίτζες; Εν νομίζω πάντως να έκαμνεν δίχα τους.
    Εν έχουν λάθος οι κάττοι όντως. Αλλά τζαι οι σιύλλοι εν δυνατοί. Ούλλα τα ζώα πάω τα. Σχεδόν ούλλα βασικά, φοούμαι τες κουφάες μόνο. Εν πιο ύπουλες ακόμα τζαι που τον άνθρωπο.
    Όποτε θέλεις φκαίνε off topic, εν έσιει λάθος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Πρασινάδα..εμένα όποτε θέλει με ακούει..εν με τες φάσεις του! Πρέπει να κάμουμε ενα meeting να το συζητήσουμε με τις Πρασινο-γυναίκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εμείς παλιά που είχαμε ένα σκύλο, σπρίγκερ σπάνιελ, είχε τον εκπαιδεύσει ο παπάς μου. αμφιβάλλω αν επέρασε τόσες ώρες μαζί του, αλλά ήταν πολλά φρόνιμος σκύλλος.
    Εν εχρειάζετουν να ξέρει να χαιρετα με το πόδι του, αλλά τζίνα που εχρειάζουνταν ήταν φωθκιά. Να μπει στο αυτοκίνητο τζαι να κάτσει στον τόπο του τζαι να μεν σηκωθεί παρά 3-4 ώρες μετά που εφτάνναμε στο χωρκό του θείου μου στην πάφο. έπεφτε ανάσκελα τζαι άφηνε μας να τον χαιδέψουμε, μες στα σπίθκια έμπαινε ΜΟΝΟ αν τον ετραβούσαμε, περίπατο επέρναμεν τον μερικές φορές χωρίς ΚΑΝ λουρί...

    Θεός μακαρίσει τον. Τζαι μεν μου πείτε εν ύβρις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μάνα μου τηηηηηην!!! :D
    Πολλά καλή ράτσα και με την εκπαίδευση που της κάμνεις θα γίνει σούπερ. Ο Πασχάλης μετά που 6 χρόνια έμαθε το "όχι" (για να μεν τρώει σύρματα και φυτά) και το "μέσα" (για να μπαίνει στο κλουβί του). Μακάρι να σχόλανα νωρίς να έπιανα και σκύλο :(
    Θέλω σκυλάκιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Moonlight
    Ακριβώς εν τούτο. Εν χρειάζεται ούτε να κάμνει ττόκκα ούτε κωλότουμπες ανά διαταγή. Φτάνει να ξέρει να συμπεριφέρεται καλά τζαι να κάμνει τζείνο που πρέπει ανά περίσταση για να έισαστε τζαι οι θκυο ήρεμοι.

    @Πασχαλίνα
    Εν είχα ποτέ μου κουνέλι. Εν εύκολα ζώα; Αν εν μιτσή σε μέγεθος εν θέλει τόσην ώρα να το βουράς όσην φαντάζεσαι. Απλά θυσίασε μια φάση την άδεια σου για να περάσεις χρόνο μαζί του μόλις το πιάσεις ώσπου να συνηθίσει. Btw, να σας ζήσει!

    @Κυπριακόφωνος, Αμαζόνα
    Ευχαριστούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έναν πράμαν έχω να πώ..ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολλά γλυκό σκυλάκι, όντως! Και μπράβο σου που διάβασες για να την εκπαιδεύσεις! Εγώ όταν ελάλουν ότι ο σκύλος πρέπει να είναι πειθαρχημένος άκουα διάφορα του τύπου "ε τζιαι μετά; ΕΝ θα είναι πλέον χαριτωμένος, εννά είναι απλώς πειθήνιος, τι εννά καταλάβεις που εννά τον έσιεις έτσι" κλπ. Γκρρρρρρρρρρρρ. Γιατί ας πούμε πρέπει να νιώθω υπέροχα άμαν τον θωρώ να τρώει τις παντόφλες μου. Ή να λάσσει ακατάπαυστα!
    ΕΠιάσετε την που καταφύγιο ή που petshop? Επίσης άλλο καλό να της μάθεις είναι να τρώει μόνο όταν της δώσεις εντολή, έτσι εννά αποφύγει τζιαι τις φόλες. Εγώ έμαθα την δική μου πρώτα να κάθεται πάντα πριν της δώσω φαΐ τζιαι τωρά να περιμένει ("μείνε") τζιαι μόλις χτυπήσω τα δάχτυλα μου μπορεί να φάει. Καλό;
    ΕΠίσης, ο cesar αν δεν κάνω λάθος επιμένει περισσότερο στην άσκηση τζιαι μετά στην πειθαρχία, εντάξει όμως μικρή η διαφορά. Εξαρτάται τζιαι που τον σκύλο υποθέτω! Πώς γίνεται όμως η δική σου να μην θέλει βόλτα; Εν έσιει ενέργεια να φκάλει;
    Επίσης, άλλη ερώτηση, για μελλοντικά σχέδια: πώς τους μαθαίνεις να κάμνουν κακά τζιαι πισιά έξω; Η δική μου ήρτε ουσιαστική εκπαιδευμένη πάνω σε τούτο το θέμα γιατί εμεγάλωσε έξω στα χωράφκια κυρίως παρά σε σπίτι. ΑΛλά νομίζω ότι θα εδυσκολεύκουμουν πολλά αν δεν ήταν εκπαιδευμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολλά ωραία.
    Αγάπω τα σκυλάκια, αγαπώ τα!
    Λοιπόν, για το συνδυασμό της Ράνιας... τι να πω, καλή επιτυχία girl!
    Με την πληροφορία για την πατούσα στην πλάτη μου έδωσες και την απάντηση για το ποιος είναι ο Α από τότε που ήρθε η φάουσα η μικρή στο σπίτι και άφησε τον πρίγκιπα στη δεύτερη θέση. Μεν τζίσεις άλλου εκτός από εκείνης! Αλλά αυτό μου το είχε πει και ο εκπαιδευτής: "μάνα μου, εκείνος δεν ενοχλείται αν χάσει την πρώτη θέση, εσύ γιατί κόπτεσαι;;"
    Πάντως, εγώ εν τα πολλοκατάφερα, αν και είχα πολλούς σκύλους. Με το beagle άμα σκεφτείς τι ράτσα είναι καλά τα πήγα, αλλά πρόσεξε, μπορεί να του φωνάζω και να μεν έρκεται. Να με θωρεί και να μεν έρκεται! Επειδή έτσι γουστάρει! Εγώ πάντως αντί "ξάπλωσε" λαλώ του "ππέσε!" και είναι πολύ αστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. έμαθε να λαλεί κακκά πισσιά τζαι αταξία α?
    είσαστεν πολλά καλοί εσείς!

    τζι εν παράδοξο που για να καταλάβει ότι είσαι ο μάστρος του πρέπει να καθαρίσεις τα πισσιά του...

    ένιγουέι να σας ζήσει (αν και προσωπικά προτιμώ τα πουλουκκούθκια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εν έshει λάθος ρε! Πολλά cute! Ήντα ράτσα είναι είπαμεν; Οξά εν είπαμεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Patatoullis
    :)

    @Eolica
    Που πέτσιοπ την έπιασα. Έψαξα σε διάφορα καταφύγια για τζαιρόν, αλλά οι σιύλλοι ήταν είτε μεγάλης ηλικίας (άρα πολλά δύσκολο να τους εκπαιδεύσεις) είτε ήταν σιύλλοι που θα εμεγαλώναν πολλά σε μέγεθος (άρα εν θα εμπορούσαμε να καλύψουμε τες ανάγκες τους σε άσκηση). Τζαι στες θκυο περιπτώσεις ήταν να είχα σοβαρό πρόβλημα με τους κάττους.
    Τούτη εν μιτσιά τζαι έννα γίνει σε μήκος 28 εκατοστά τζαι γύρω στα θκυο κιλά. Κανονικά εν μόνο για το σπίτι, το σαλόνι ασπούμε εν υπέραρκετο για την άσκηση της, αλλά τζαι στην αυλή να την φκάλω μπορεί στο δεύτερον γυρόν να φυρτεί. Άσε που εν τζαι νεκατσιάριες, με τη λάσπη τζαι τα χώματα ασπούμε. Με το φαΐ έσιεις δίκιο. Ως τωρά έμαθα της να μεν κοντεύκει καν στο φαΐ των κάττων για να μεν έχουμε παρατράγουδα. Εν το επόμενο βήμα το να τρώει μόνο όποτε της λαλώ, αλλά βλέπω το ως το πιο δύσκολο στην εκπαίδευση.
    Προς το παρών τες ανάγκες της κάμνει τες σε ένα πράμα όπως το πανί των μωρών που το βάλλεις χαμαί σε συγκεκριμένο χώρο. Πιο μετά, που έννα μπορεί να πεταχτεί 15 εκατοστά ύψος, έννα της βάλω litter box με άμμο όπως των κάττων. Εξεκίνησε ήδη να μπαίνει στο κουτί με την άμμο των κάττων τζαι φαίνεται ότι το προτιμά (αν τζαι οι κάττοι διαφωνούν).
    Τζαι να θέλεις, εν μπορείς να την φκάλλεις έξω για έτσι πράμα. Η κύστη τους εν πολλά μιτσιά τζαι εν μπορεί να τα κρατήσει πάνω που θκυο ώρες. Αν πιει νερό, σε 15 λεπτά (μάξιμουμ) πρέπει να κατουρήσει.

    @Aurora
    Εν καλά που σου λαλεί, μεν χαλιέσαι. Τα κυνοειδή εν έχουν σεξιστικές προκαταλήψεις, ούτε κόλλημα με την ηλικία. Το να εν άλφα μια λύκαινα εν πολλά συνηθισμένο τζαι το να εν γηραιότερο ένα ζώο εν του διά κατ’ ανάγκη προτεραιότητα στην ιεραρχία.
    Τζαι την ώρα που τους θυμώνεις τζαι κάθουνται ήσυχοι, το να βάλεις το σιέρι σου στην πλάτη τους διά τους να καταλάβουν καλλύτερα ποιος εν ο αρχηγός.
    Για να είμαι ειλικρινής εν beagle που έθελα στην αρκή, αλλά άκουσα τη συμβουλή σου σε ένα πιο παλιό ποστ. Ήταν να είχα σίουρα πρόβλημα με τους κάττους. Άσε που θέλει τζαι πολλά παραπάνω άσκηση.

    @Neerie
    Ναι, τωρά έννα μάθει να γράφει…
    Εν όπως τη μάνα του ρε, που το καθαρίζει τζαι φροντίζει το. Έτσι δείχνει σου εμπιστοσύνη τζαι περιμένει να το αναλάβεις. Αν του δείξεις ότι εν μπορείς να το φροντίσεις, τότε έννα δει μόνο του τί να κάμει – τζαι τούτον ποτέ έννεν καλό.

    @Invictus
    Να ‘σαι καλά. Εν πομεράνιαν ρε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλά έκαμες, αν και τα μπιγκολάκια έχουν άλλη χάρη... Βέβαια, σε τέτοια περίπτωση μπορεί να έκαμνες και ένα χρόνο να γράψεις ποστ, χαχα!!
    Ναι, είναι έμφυτο στη ράτσα τους, του είχαμε φέρει γατάκι όταν ήταν ακόμα κουτάβι και ούτε μια ώρα δεν το κρατήσαμε, μόνο που δεν το έφαγε. Επίσης, όλη η γειτονιά ξέρει πότε περνά γάτος σε ακτίνα Χ χιλιομέτρων από το σπίτι μου. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, είναι και θέμα χαρακτήρα. Beagle ήρεμα γνώρισα πολλά, αλλά να συνυπάρχουν με γάτους κανένα!

    Για επόμενες φορές ή για γνωστούς, έχε υπόψη σου ότι από τη σελίδα του Pets2Adopt στο facebook μπορείς να βρεις πολλά κουτάβια.

    Να σου ζήσει λοιπόν και καλά να περνάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εδοκίμασα σε πολλές ιστοσελίδες που μου είπες πιο παλιά τζαι εσύ τζαι η Ρίτσα, αλλά τίποτε. Μπορεί να έχουν φωτογραφία ενός σιύλλου που εν 6 μηνών (η φωτογραφία) ή να αφήνουν μέσα σιυλλούθκια που ήδη υιοθετηθήκαν για να πάεις που κοντά τζαι να πιάσεις κάτι. Επιχειρηματικά εν σωστή κίνηση, αλλά εν απογοητευτικό. Επήα τζαι σε διάφορα σιέλτερ προσωπικά τζαι το μόνο που ήβρα που μου έκαμνεν ήταν ένα που εφαίνετουν ότι ίσιεν beagle μέσα του, αλλά τελικά έπιασεν το η διαχειρίστρια του σιέλτερ. Τα beagle πάντως έχουν μέσα τους το ένστικτο του κυνηγόσκυλλου πολλά έντονα τζαι εν γι' αυτό που πρέπει να μεν τα παν καλά με κάττους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ναι, ναι, αφού στη βόλτα οι γείτονες με βλέπουν και με λυπούνται. τράβα ποτζεί, τράβα ποδά!! άσε! μυρίζονται στα 11 χλμ, αυτό τα λέει όλα!!

    δυστυχώς το θέμα των ιστοσελίδων είναι... ένα θέμα!... στο facebook είναι πάντα updated. όμως τα κουτάβια φεύγουν πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. να σας ζήσει! εγώ γενικά εν είμαι πολλά των σκληρών εκπαιδεύσεων να μάθει ο σκύλλος ποιόν να υπακούει και ποιόν όι. ο δικός μου μεγαλώνει κανονικά όπως το μωρό ζει στο σπίτι καθεται στους καναπέδες γενικά εν ένα μωρό εν νιώθει καμμια διαφορά που μας. επήραμε τον που ήταν 6 περίπου μηνών για εκπαίδευση δεν έμαθε τίποτε απολύτως. πρέπει να έφαε πολλύ ξύλο +ήρτε πίσω με ψυχολογικά. επομένως άδικος κόπος. σίουρα εν μπορούμε εύκολα να τον κουμαντάρουμε στη βόλτα αλλά σε καμμιά περίπτωση εν συμπεριφέρεται με κακία ή να επιβάλλεται άκομψα. plus με τη γάτα μας πάει τα πολλά καλά. προστατεύει την +που τους υπόλοιπους γάτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εν διαφωνώ, αλλά η εκπαίδευση έννεν μόνο θέμα υπακοής, αλλά τζαι ασφάλειας (π.χ. κάτσε τζαμαί να μεν σου χτυπήσει το αυτοκίνητο που θα βάλει πισινή) τζαι υγιηνής (μεν σιέζεις όπου να 'ναι). Ξύλο συνήθως εν διούν στην εκπαίδευση, γιατί ο σιύλλος μουλαρώνει τζαι εν ανταποκρίνεται μετά. Αλλά η μετάβαση που τον ένα μάστρο στον άλλον διά τους την άσιημα. Εν γι' αυτό που πρέπει να είσαι τζιαμαί τζαι εσύ στην εκπαίδευση που ειδικόν. Τι σιύλλον έσιετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. το θέμα υγιηνής εν πολλά εύκολο νομίζω. η ασφάλειά του εν η δύσκολη εμείς εν γι αυτό τον λόγο που τον επήραμε (να μεν τρώει ο,τι έβρει)και για να μάθει να υπακούει στη βόλτα που πάει όπως τον πελλο. έχεις δίκαιο πρέπει να ένιωσε οτι τον εγκαταλείψαμε. αλλά ειλικρινά είμαι σίουρη οτι τον έδερνε ο εκπαιδευτής οποτε επερνούσαμε που πίσω του εχαμήλωνε αμυντικά την ουρά του. είναι dalmatian εν ράτσα που την παρατούν συχνά επειδή εν δύσκολοι σκύλλοι υποτίθεται. συμφωνώ με την εκπαίδευση εν μέρει για να μεν παρεξηγηθώ απλώς εγώ προσωπικά εν θα εμπορούσα να είμαι σκληρή μαζί του ίσως γι αυτό και επειδή με την αγάπη που του δίνουμε μια χαρά χαρακτήρα εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το χαμήλωμα της ουράς μπορεί να μεν ήταν αμυντικό, αλλά σημάδι σύγχησης για τη θέση του στην ιεραρχία. Τζαμαί που έμαθε τη θέση του, έρκεται ένας άγνωστος τύπος (εκπαιδευτής) που επιβάλλεται ως ανώτερος του τζαι πλέον χάνει τα. Εν ξέρει πως να συμπεριφερτεί. Τωρά μπορεί να τον έδερνε τζιόλας, εν λαλώ. Το ότι εν σας είπε ότι πρέπει να είσαστεν τζαμαί στην εκπαίδευση (που εν βασικό) εν σημάδι ερασιτεχνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ρε φίλε, πότε βρίσκεις χρόνο να απαντάς τόσα σχόλια? Χαράς την όρεξή σου. Πάντως, εν όντως κούκλα η Μάγια. Μεν μου απαντήσεις. Φύλαξε την όρεξή σου για το ξισκάτισμα της μιτσιάς!!! (Ο Αθόρυβος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Αθόρυβος
    Χαχαχα. Αν ο άλλος μπαίνει στον κόπο να θκιαβάσει τζείνα που γράφω τζαι να αφήκει τζαι σχόλιο, έννα μεν του απαντήσω; Εν το ελάχιστο που μπορώ να κάμω. Απλά η σελίδα εν σε ένα tab τζαι κάμνω refresh με την πρώτη ευκαιρία. Τες ευτζιές μου :P
    P.S. Έμαθες Pro; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Όποτε είσαι έτοιμος για να σου μάθω κανένα δκυο κολπούθκια στο Pro ειδοποία με. Αλλά έν πρέπει να ένει η Μάγια μπροστά, γιατί το έργο εν αν ακατάλληλο για ανηλίκους. Τα καττούθκια εν οκ, ήταν τζιαμαί τζιαι την άλλη φορά που το τρίμηνο αήττητο έσπασε… * )) (Αθόρυβος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. LOL. Εντάξει ρε φίλε. Αλλά εν καλά να θυμάσαι ότι μπορεί κάποιος να κερδίσει μια μάχη, αλλά όι κατ' ανάγκην τζαι τον πόλεμο. :P
    Ανυπομονώ για την επόμενη σύγκρουση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ο μόνος «πόλεμος» που με εκφράζει ένι η αμφισβήτηση στο κατεστημένο κάθε μορφής τζιαι η ανάγκη για αντίσταση στην εκμετάλλευση ανθρώπου που άνθρωπο. Α! Τζιαι η ελπίδα ότι ο κόσμος που ζούμε εν να ένι καλλύττερος για τα παιδκιά μας (ή τα παιδκιά των άλλων αφού εν έχω). Όσο για τες «μάχες» μας εν έναν ευχάριστον διάλειμμα τζιαι έναν κίνητρο να γίνουμαι πιο καλός, έστω τζιαι στο Pro.
    *))
    (Aθόρυβος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Mana mou tin kori mouuu tin poureka mou :)) Opos katalavate ego eimai i mama tis Mayas :) Sas efxaristo olous gia ta comments einai ontos mia glyka to mono pragma pou thelo einai na sxolano kai na erxome spiti na tin vlepo :)

    @ Defiance
    1. To moro legete Maya kai oxi kori kai stamata na to xrisimopiois se parakalo alios tha fas esi tin timoria kai oxi i Maya :)
    2. Oso oti tha sou exei esena parapano adynamia oute syzitisi :)
    3. Se periptosi diazygiou pou den yparxi piano Maya kai Frodo kai esi ton Stich mouahahahhaha :)))))
    Love u angel :) Thanks gia to pio teleio doro :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Defiance απ'ότι φένεται είσαι ο ντόγκ γουίσπερερ της νήσου μας...Αναφέρουμαι λοιπόν σε τούτην την ιδιότητα σου για να σου πώ τον πόνο μου...Έχουμε έναν παίχτη (σκύλλο)που εν μίξ τέρριερ με τζάκ ράσσελ...το λοιποόν...θέλω τίπς στην εκπαίδευση..εν υπερενεργητικός τζαι ετάραξεν μας...αν έχεις κανένα τρόπο που μπορεί να κάμει την διαφορά πλίζ λετ μι νόου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το λοιπόν, έσιεις να κάμεις με χαρακτηριστικά θκυο ράτσων, τα οποία εν διαφορετικά. Τα τερριέρ εν έξυπνα τζαι πιστά, αλλά έχουν πρόβλημα με υπερβολική αυτοπεποίθηση τζαι γι’ αυτό προσπαθούν να γίνουν άλφα τζαι να περάσουν τα «όρια» πολλά πιο συχνά που άλλους σιύλλους. Αν προσπαθήσεις να επιβληθείς με φυσική δύναμη στα τερριέρ, έχασες το παιχνίδι. Πλέον θεωρούν σε αντίζηλο (τζαι όι φίλο ή «μάστρο») τζαι γίνουνται ακόμα πιο προκλητικά. Ένα reward system εν πολλά πιο λειτουργικό. Τα τζακ ράσσελ, που την άλλην, εν πιο συγκαταβατικά τζαι δέχουνται εύκολα τον άλλον ως άλφα (φτάνει να μεν έσιε άλλο τζακ ράσσελ στην υπόθεση). Αλλά εν υπερενεργητικά τζαι θέλουν πολλήν άσκηση τζαι παιχνίδι. Αν δεν τους προσφέρεις ικανοποιητικήν άσκηση, επαναστατούν.
    Κατ’ αρχήν παίζε πολλήν ώρα με το σιυλλούι, ώσπου να κουραστεί. Το παιχνίδι εν πολλά βασικό, ειδικά πάνω στην επιβολή. Στο παιχνίδι, πάντα πρέπει να έσιεις το πάνω σιέρι, γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να επιβληθεί χωρίς να το καταλάβεις καν. Αν παρεκτραπεί, μπήξε μια φωνή. Αν εν «βουρητό» το παιχνίδι που εθκιάλεξε, άφηκε τον πρώτα να σε βουρήσει τζείνος, αλλά το παιχνίδι πάντα να τελειώνει με έσενα να τον βουράς τζαι μόλις σταματήσεις χαΐδεψε τον μεταξύ των ωμοπλατών. Εν ένα «τυφλό» σημείο που εν φτάνουν να προστατέψουν τζαι με τον να βάλεις το σιέρι σου τζαμαί δείχνεις του πως έτσι έσιεις το πάνω σιέρι.
    Συχνά, έννα δοκιμάσει να κάμει πράματα που εν του περνούν (η υπερβολική αυτοπεποίθηση που λαλούσαμεν). Ασπούμε, έννα προσπαθήσει να πεταχτεί σε ένα τραπέζι. Θύμωστου μια φορά, αλλά αν επιμένει άφηστον να δοκιμάσει. Αφού φάει τα μούτρα του, δε τον απαξιωτικά τζαι μεν του διάς σημμασία για κανένα μισάωρο, ως τιμωρία. Που την άλλην, πρέπει να έσιεις treats που να εν ειδικά για επιβράβευση. Για κανέναν άλλον σκοπό. Αν του πεις κάτι τζαι ακούσει σε, δώστου ένα (μόνο ένα). Επίσης, όποτε εγκρίνεις τη συμπεριφορά του (εν λάσσει σε ξένους, κάθετε φρόνιμος, εν προσπαθεί να πιάσει το φαΐ που το τραπέζι) λάλε του την κωδική-λέξη (μπράβο, ασπούμε) με ενθουσιασμό τζαι δία του ένα.
    Σε καμιάν περίπτωση μεν γυρίσεις το σιέρι σου. Πιάσε μιαν παλιοεφημερίδα τζαι τύλιξε την, τζαι απείλα τον με τζείνην (συνοδευόμενη πάντα που κωδική-λέξη, π.χ. αταξία). Η απειλή που μόνη της εν αρκετή. Σε κάποια φάση, με το που φωνάξεις «αταξία» τζαι κάμεις πως ψάχνεις την εφημερίδα, θα ψαρώνει. Εν βασικό επίσης ότι οι σιύλλοι χάνουν εύκολα focus (μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τζαι αποπροσανατολισμό, π.χ. με ένα παιχνίδι, αν φάει κόλλημα με κάτι που εν πρέπει). Αν κάμει πελλάρα τωρά τζαι θυμώσεις του σε μια ώρα, εν θα καταλάβει καν γιατί του εφώναξες. Επίσης, που θα του θυμώνεις, εν γίνεται να τους φωνάζεις, να έρκετε τζαι να του θυμώνεις. Εν θα καταλάβει γιατί τζαι σε μια φάση εν θα έρκεται που θα του φωνάζεις, γιατί θα φοάται. Άφηνε τον τζαμαί, φώναξε του να μείνει, τζαι πήαινε εσύ να του θυμώσεις.
    Σημάδι επιβολής εν τζαι το επίμονο λάξιμο αν έσιει κάτι/κάποιον έξω που το σπίτι. Στες αγέλες, ο φύλακας προειδοποιά, αλλά αν κοντέψει ο άλφα να κάμει έλεγχο, ο φύλακας πρέπει να σωπήσει. Δείξε του ότι ενδιαφέρεσαι για το ποιος περνά που έξω, πε του μπράβο τζαι να σωπήσει, έλεγξε λλίο τζαι χάσε το ενδιαφέρον σου. Αν δεν σταματήσει, προσπάθα να τον αποπροσανατολήσεις με παιχνίδι πριν του θυμώσεις. Αν σταματήσει με το που κοντέψεις, δώστου ένα treat.
    Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σας διαβάζω από καιρό (& σας συστήνω από το δικό μου). Σας γράφω σήμερα για να σας πω πως έχω μιά Σελίδα με το Νόμο για τα Ζώα Συντροφιάς στην Ελλάδα + ό,τι άλλο χρήσιμο, κι εκεί πρόσθεσα σύνδεσμο προς αυτό το θαυμάσιο post σας. http://daphnechronopoulou.blogspot.com/p/blog-page_3719.html
    Αν όμως έχετε αντίρρηση παρακαλώ ειδοποιήστε με να το κατεβάσω.
    Φιλικά & συμμπλογκικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @Δάφνη
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καμιά αντίρρηση. Αντιθέτως, τιμή μου. Να 'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Def τα σχόλια νομίζω εν πολλά επικοδομητικά. Νομίζω ότι τζιαμέ που υστερούμεν εν η άσκηση...εν τζαιρός να την κάμουμεν έντονη για να μάθει λλία πράματα...Ξανά ευχαριστώ, τζαι που εν να έχω εξελίξεις στην εκπαίδευση θα σε ενημερώσω... Ότι καλύτερο με την Maya τζαι την δική της ένταξη στην κοινωνία του σπιτιού σας :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Να'σαι καλά. Καλή τύχη τζαι περιμένω νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή