src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Το παράδειγμα της Ισλανδίας


Η λεγόμενη οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια γονατά τη μια χώρα μετά την άλλη. Το παράδοξο της υπόθεσης εν ότι ο αποτυχημένος χειρισμός της κρίσης που τη μια χώρα, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση (αντί προς αποφυγή) που την άλλην. Το μοντέλο που ακολουθούν εν μείωση των δημόσιων δαπανών, αύξηση φορολογίας, ιδιωτικές τζαι δημόσιες απολύσεις, αποκοπές μισθών τζαι οικονομική ενίσχυση των τραπεζών (που επροκαλέσαν την κρίση). Την ίδιαν ώρα, το προβληματικό πολιτικό σύστημα που απέτυχε να αποτρέψει την κρίση στην αρκή, τζαι στη συνέχεια να την αντιμετωπίσει λειτουργικά, μεινίσκει αναλοίωτο. Το αποτέλεσμα των μέτρων εν να χώνουν τη χώρα σε ακόμα πιο βαθκιά κρίση, να παγώνουν την αγορά τζαι να δυσκολεύκεται η χώρα να ξεπεράσει την κατάσταση. Σε ούλλες τες περιπτώσεις στην Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) ο κόσμος αντιδρά με κάθε τρόπο, αλλά τα πράματα εν αλλάσσουν, ούτε το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης.
Την ίδιαν ώρα, μια χώρα επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση πολλά διαφορετικά τζαι εν πολλά ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίον το έκαμε. Στην Ισλανδία, αποφάσισαν ότι την κύρια ευθύνη έσιει την το πολιτικό σύστημα τζαι ότι ο λόγος που ήρτεν η οικονομική κρίση εν η εκμετάλλευση της χώρας που την πολιτικήν ηγεσία τζαι τες τράπεζες. Έτσι, οι 320.000 Ισλανδοί αρνήθηκαν να χρεωθούν την επενδυτική φούσκα τζαι να αποζημιώσουν τες (ξένες) τράπεζες για τη ζημιά που έπαθαν όσον ερουφούσαν το αίμα του κόσμου. Παράλληλα, αφού αποκαλύφτηκεν ότι ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε εχρηματοδοτούσεν το κόμμα του με κυβερνητικά κονδύλια τζαι ανάθετεν στους χορηγούς του κρατικά έργα (τίποτε διαφορετικό δηλαδή απ’ ότι γίνεται σε ούλλες τες χώρες), αναγκάσαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί τζαι σύρνουν τον στα δικαστήρια με την κατηγορία της βαριάς αμέλειας στην τραπεζική κρίση.


Που τζαμαί τζαι τζει, αφού εφκήκαν στο συμπέρασμα ότι φταίει πρώτα το πολιτικό σύστημα, εψηφίσαν μιαν επιτροπή 25 πολιτών (όι πολιτικών) που 522 υποψήφιους, για να ετοιμάσει νέο Σύνταγμα. Οι Ισλανδοί, ξέρετε, εν έχουν κόλλημα με το Σύνταγμα τους τζαι εν το θεωρούν «ιερό» τζαι ανέγγιχτο. Όπως εν εκολώσαν να αλλάξουν το Σύνταγμα που εκληρονομήσαν που τους δικούς τους πρώην αποικιοκράτες (Δανία) την πρώτη φορά, εν εκολώσαν να το αλλάξουν τζαι τες επόμενες έξι φορές. Τούτην τη φορά, οι 25 πολίτες (αποκαλούν τους Συνταγματικό Συμβούλιο) στες 6 του Απρίλη επιάσαν δουλειά. Ως τες 29 του Ιούλη η δουλειά τους ήταν να συγκεντρώνουν τες απόψεις του κόσμου μέσω του ίντερνετ. Εκάμαν μιαν ειδική ιστοσελίδα τζαι ανοίξαν λοαρκασμό σε Facebook, Twitter τζαι Youtube τζαι εξεκινήσαν να μαζεύκουν προτάσεις. Αφού εμαζέψαν τα στοιχεία τους, εκάτσαν τζαι εγράψαν έναν νέο Σύνταγμα σε εννιά κεφάλαια τζαι 114 άρθρα, τζαι στη συνέχειαν εκαταθέσαν το στο αρχαιότερο εν ενεργεία Κοινοβούλιο στον κόσμο (ιδρύθηκε το 930 μ.Χ.). Η Βουλή έννα αναλάβει να το σουλουπώσει τζαι θα το φκάλει σε δημοψήφισμα την 1η του Οκτώβρη.
Τούτον το Σύνταγμα θεωρείται το πιο πρωτοποριακό που έσιει ευρωπαϊκή χώρα τζαι βάλλει σε εφαρμογή (ακόμα τζαι που τη διαδικασία δημιουργίας του) την πρακτική δημοκρατία τζαι την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Χαρακτηριστική εν η εισαγωγή του κείμενου: «Εμείς, που κατοικούμε στην Ισλανδία, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια δίκαιη κοινωνία, όπου όλοι είναι ίσοι. Η διαφορετική καταγωγή μας, μας κάνει πιο πλούσιους ως σύνολο και μαζί έχουμε την ευθύνη για την κληρονομιά στις επόμενες γενιές, τη γη και την ιστορία, τη φύση, τη γλώσσα και τον πολιτισμό».
Ορισμένα που τα βασικά στοιχεία του Συντάγματος εν:
• Κανένας υπουργός εν μπορεί να παραμένει στο ίδιο αξίωμα για πάνω που οκτώ χρόνια.
• Όποιος γίνεται μέλος της κυβέρνησης πρέπει αυτόματα να εγκαταλείπει τη βουλευτική του ιδιότητα.
• Μέσω υπογραφών, το 2% των εκλογέων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.
• Θα τίθεται προς δημοψήφισμα ένα νομοσχέδιο αν το επιθυμεί το 10% του εκλογικού σώματος.
• Οποιαδήποτε συνθήκη προνοεί μεταβίβαση κυριαρχίας σε κάποιον Οργανισμό (π.χ. ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ) μπορεί να υπογραφεί μόνο μετά που έγκριση του λαού σε δημοψήφισμα.
Πολλά καλή αρκή. Εύχουμαι στους Ισλανδούς τα καλλύτερα τζαι στον υπόλοιπο κόσμο να παραδειγματιστεί. Παραπάνω πληροφορίες για το νέο Σύνταγμα της Ισλανδίας δαμαί.

28 σχόλια:

  1. Θέλω να γίνω Ισλανδή. πως να πετύχουμε κάτι τέτοιο στην Κύπρο και να πετάξουμε το σύνταγμα που κληρονομήσουμε που τους Εγγλέζους, το βαρυφορτωμένο με νόμους που ωφελούν τους δεινόσαυρους πολιτικούς τζαι όϊ το λαό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Μάνα
    Κατ' αρχήν πρέπει να καταλάβουμεν που μας τρώει, τζαι για μια φορά να κνιστούμε τζιαμαί. Μετά πρέπει να σταματήσουμε να παραπονιούμαστε για τους δεινόσαυρους πολιτικούς τζαι με την πρώτη ευκαιρία να τους ψηφίζουμε. Αν γίνουν τούτα τζαι κρατήσουμε τη νοοτροπία του να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, τα άλλα έννα έρτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πόσο δύσκολα μπόρεις να κάμεις νεο κόμμα τζιε να καταφέρεις να το βάλεις στην βουλή??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι πολλά γουαο οι Ισλανδοί, απ'οτι μου έλεε η φιλενάδα μου η Ισλανδή είχαν πάρα πολλά προβλήματα και φουλ ανεργία κλπ αλλά απ'ότι φαίνεται επήραν την κατάσταση στα χέρια τους.
    Και εν πολλά ωραίο το πως εκάμαν εμπρέις τη νέα εποχή (ιντερνετ κλπ) για να προχωρήσουν μπροστά. Εν και λίο θέμα κουλτούρας όμως, τούτοι οι Σκανδιναβοί εντζε κάθουνται να περιμένουν να σάσουν τα πράματα που μονα τους, όπως πιστεύκω κάμνουμε εμείς οι Μεσογιακοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δρ
    Κατ’ αρχήν πρέπει να έσιεις αρκετά λεφτά για να μπορείς να κόψεις χρόνο εργασίας τζαι να τον αφιερώσεις στο κόμμα. Μετά το κόμμα πρέπει να έσιει ιδεολογία τζαι να έβρει πολιτικές γραμμές για μια φάουσα ζητήματα τζαι αναλόγως έννα κάμει εχθρούς τζαι συμμάχους που άλλα κόμματα (τζαι θα χρωματιστεί ανάλογα). Μετά πρέπει να έβρεις χορηγούς για τες προεκλογικές εκστρατείες (χοντρά λεφτά), οι οποίοι χορηγοί ανά πάσα στιγμή έννα θέλουν να εξαργυρώσουν την υποστήριξη σου σε χάρες. Που τζαμαί τζαι τζει πρέπει να πείσεις τον κόσμο να φύει που τα κομματικά καλούπια που εμεγάλωσε για να σε στηρίξει. Ακόμα τζαι να αντέξεις τον πόλεμο τζαι να φκάλεις ένα βουλευτή στη Βουλή, έννα έσιεις (δυστυχώς) την ίδιαν αντιμετώπιση που έσιει σήμερα (πάλε δυστυχώς) ο Περδίκης.

    @Marilou
    Συμφωνώ. Αλλά η κουλτούρα έννεν κάτι που απλά υπάρχει αναλλοίωτο. Για την κουλτούρα που έχουμε εμείς σήμερα ευθύνουνται οι γονιοί μας τζαι η προηγούμενη γενιά, τόσον όσον τζαι η Παιδεία. Τζαι για την κουλτούρα που θα έσιει η αυριανή γενιά θα ευθυνούμαστεν τζαι εμείς. Εν τόσο προοδευτική η Ισλανδία όσον τζαι οι πολίτες της. Εμείς πόσο προοδευτικοί είμαστεν τζαι πόσο προοδευτικοί μπορούμε να γίνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βάση μιας έρευνας που έγινεν πριν κανένα χρόνο (Μανα δε με τζαι θαυμασε που θκιεβαζω έρευνες) οι Ισλανδοί άντρες τζαι οι Κυπραίες γυναίκες εχουν τις λιγότερες πιθανότητες ανα το παγκόσμιο να αποδημήσουν εις Κύριον πριν τα 60. Αρα θα έβρω Ισλανδό τζαι έφυα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πάρεις τζαι το τρικό σου το μάλλενο να μεν μειώσεις τες πιθανότητες μακροζωΐας, γιατί τζειπάνω εν ψώφος :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γουόρι νοτ, ειμαι σκληραγωγημένη που το ψοφοκρυο του Σικάγου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολλά 'επαναστατικό' τούτο που εκάμαν..στην ιδέα εν ούλλα πολλά ωραία..let's see how it's gonna work out in reality.

    Και there's no way να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην Κύπρο ever..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ράνια
    Όντως, πολλά επαναστατικό. Εν γι' αυτό που με ενθουσίασεν. Τωρά, όπως λαλείς τζαι εσύ, έννα δείξει αν λειτουργήσει σωστά στην πρακτική εφαρμογή.
    Αλλά μεν ξεχνάς ότι πριν λλίους μήνες θα ελαλούσαμεν ότι there's no way να φκουν τζαι οι Κυπραίοι σε πολυήμερες διαδηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν δεν δουλέψει, εν στον χαρακτήρα τους να το διαμορφώσουν.Τζιε μονο τζιε μόνο που εκάμαν κατι τόσο επαναστατικό εν τεράστιο βήμα για τες κοινωνίες του 2011...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρέσκουν μου πολλά τα ππόστ σου! Ειπατο και το ξαναλέω.

    Συμφωνώ σε όλα. Φυσικά ο λόγος που στην Κυπρο είμαστε φειδωλοι στις τροποποιήσεις του Συντάγματος είναι το κυπριακό..

    Παρόλα αυτά συμφωνώ ότι ο τρόπος "αντιμετώπισης" της κρίσης ειναι εντελως λάθος και θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τις Σκανδιναβικές χώρες πχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έτσι ένει. Ακόμα τζαι αν δεν δουλεύκει, όπως ούλλα τα πράματα, έννα θέλει δουλειά. Σιειρότερο που πολλά Συντάγματα στην Ευρώπη, πάντως, εν νομίζω να ένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Kaisi
    Να 'σαι καλά.
    Ναι, περιμένουμε λύση πριν το τροποποιήσουμε, λαμπρό να μας κάψει. Κρατούμεν τη χώρα πίσω γιατί πιστεύκουμε σε παραμύθκια τζαι ουτοπίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλα..τι σχεση εσιει το ένα με το άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θέλουν να διατηρήσουν το Σύνταγμα όπως ήταν πριν την εισβολή (έγινε μέσω της συμφωνάις Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959) για να εν πιο εύκολη η λύση πάνω στη βάση της προϋπάρχουσας κατάστασης τζαι πιο ομαλή η επανένταξη των Τουρκοκυπρίων στο ενιαίο κράτος. Όποιεσδήποτε συνταγματικές αλλαγές υποτίθεται έννα γίνουν κατά τη λύση ή που την πρώτη μικτή κυβέρνηση μετά.
    Έτσι τζι αλλιώς, οι "φασαρίες" του 63-64 μεταξύ Ε/κ τζαι Τ/κ έγιναν για το Σύνταγμα. Για κάποιες πρόνοιες του. Τζαι η αλλαγή του θα εθεωρήτουν πρόκληση είτε προς τους Τ/κ είτε πρός τους Ε/κ που επολεμούσαν για το Σϋνταγμα.
    Πρωτόγονες τζαι καθυστερημένες καταστάσεις που μας κρατούν πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. interesting shit dude...και μου άρεσε αυτό που είπες στο σχόλιο ότι πριν δυο μήνες δεν θα πιστεύαμε ότι θα κινητοποιείτο ο κόσμος.. πε μου είδες το zeitgeist moving forward;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όι ρε. Είδα το πρώτο τζαι εδοκίμασα να δω το δεύτερο, αλλά εσπάστηκα. Το τρίτο εν το είδα. Τι λαλεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο τρόπος που ξεκίνησες το ποστ νόμισα ότι το είδες. Πολύ καλύτερο από τα δύο πρώτα γιατί είναι σαν μικρή σύνοψη των δύο πρώτων με μία κορύφωση/λύση στο τέλος. Μιλά για την επανάσταση βασικά στον τρόπο ζωής και πολιτικής/διακυβέρνησης και κυρίως για την κατάργηση του χρήματος. Επίσης έγραψες σχόλιο στη μάνα ότι το dna και η κληρονομικότητα είναι ασήμαντα μπροστά στην επίδραση των εμπειριών: δε το :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Cool. I will. Ευχαριστώ.
    Φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης τζαι εγώ είχαμε παρόμοιες "εμπειρίες" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στην Κύπρο για να "πειραχτεί" το Σύνταγμα πρέπει να ευθυγραμμιστούν όλοι οι πλανήτες, να στοιχηθούν τα άστρα, να έshει ταυτόχρονα Πανσέληνο τζαι ολική έκλειψη Σελήνης τζαι να περάσει το καλοτζαίρι χωρίς το "Είσαι το ταίρι μου" σε επανάληψη. Γίνεται δηλαδή...

    Εξαναθκιέβασα για τούτη την πρωτοβουλία των Ισλανδών τζαι μάσσιαλλα τους! Εύχομαι να πετύχουν γιατί εν κάτι νέο, επαναστατικό τζαι προπαντώς βασισμένο στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ που ζούμε τζαι όι 100 χρόνια πριν σαν κάτι άλλες χώρες (όνομα και μη χωρίο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να "πειραχτεί" το Σύνταγμα μπορεί. Ειδικά αν έχουν κέρδος τα κόμματα. Π.χ. η αύξηση των βουλευτών που προνοούσε επέρασε μια χαρά. Τωρά η αλλαγή του μπορεί να μεν γινεί ακόμα τζαι αν γινούν ούλλα τα πράματα που είπες (lol για το "Είσαι το ταίρι μου").
    Μακάρι να πετύχουν οι Ισλανδοί την επανάσταση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για τις αλλαγες που εγιναν επικαλέστηκαν το Δικαιο Της Ανάγκης. Το ότι δηλαδή χωρίς αυτές δε θα λειτουργουσε ομαλά το κράτος ή για εκσυχρονισμό της πολιτειας όπως πχ στην αναγνώριση του πολιτικου γάμου και την επέκταση της ψηφου.

    Γενικά όμως "ανώδυνες" αλλαγές.

    Και φυσικά τα θεμελιώδη αρθρα δεν μπορουν να τροποποιηθουν.

    Παντως το παραδειγμα της Ισλανδιας ειναι καλό και δε βλέπω το γιατι να μην πάρουμε θετικα στοιχεια απο αυτό ακόμα και χωρίς τροποποιηση του Συντάγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. :) Ενημερωμένη βλέπω.
    Θετικά στοιχεία μπορεί να πιάσει κάποιος, αλλά τα βασικά προβλήματα τζαμαί έννα ένει. Όσο το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει την εκμετάλλεση των πολιτών που τους πολιτικούς τζαι εν διά τη δυνατότητα αντίδρασης στους πολίτες, τα προβλήματα έννα διαιωνίζουνται. Όπως εν τα πράματα τωρά, οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν τούτην την εκμετάλλευση εν οι ίδιοι οι πολιτικοί. Δηλαδή βάλλεις τους θύτες να το παίζουν δικαστές.
    Ασπούμε, οι μισθοί βουτλευτών, τα επιδόματα τζαι τα "έξοδα παραστάσεως", όσο υπέρογκα τζαι αν ένει, μπορούν να μειωθούν μόνο που τους ίδιους τους βουλευτές. Εν τζαι επελλάναν. Όσο το Σύνταγμα εν προνοεί ασπούμε να τίθεται προς δημοψήφισμα ένα νομοσχέδιο αν το επιθυμεί το 10% του εκλογικού σώματος, εν πρόκειται να περάσει έτσι πράμα. Το μόνο που έννα γίνει, εν μια μείωση στους μισθούς π.χ. οι €6.500 το μήνα έννα γίνουν €5.500 (όπως εγίναν τωρά) τζαι τα χαμένα έννα φκουν πάνω με επιπρόσθετα έξοδα τζαι επιδόματα τους επόμενους μήνες. Όπως εξανάγινε πέρσι με τα €250 που εχάσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. :-) Ε! Οσο πατάει η γάτα!

    Έτσι ένι! Τζείνοι παπάεις, τζείνοι τατάες στα παραπάνω τέτοια θέματα.
    Εξαναείπα τα για τα επιδόματα των απαράδεκτων! Τζαι εκκεντρίζομαι αμαν τους θωρώ άλλα να λαλουν και άλλα να ψηφίζουν!
    Να περνουν προτάσεις νόμου που προστατευουν τα συμφέροντα των και των κουμπάρων ξέρουν, να περάσουν νομοσχέδια προς όφελος του κόσμου ενι ξέρουν..

    Αλλά φταίμε τζαι 'μεις που τους ψηφίζουμε. Τζαι γενικά ο κόσμος δεν παρακολουθεί τα κοινοβουλευτικά ενώ η πλειονότητα των θεμάτων που μας αποσχολουν περνούν από εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Είμαι περίεργη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πάντως! Για να δούμε αν και τί θα δουλέψει.
    Αν ο Ελληνοκύπριος βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει (αλλά και για να χορέψει) τότε έχουμε μπει σε ένα καλό δρόμο.
    Και στη Λουκανικούπολη έχουμε πλέον πειρατένιους βουλευτές.
    Όλα είναι δυνατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λογικά έννα το δεχτούν, αφού στο κάτω-κάτω εν οι ίδιοι που το εδημιουργήσαν.
    Άκουσα το για τους πειρατές στη Γερμανία :) Εσκέφτουμουν να κάμω τζαι ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή