src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η πρωτόγονη φυλή Toulambis

Η φυλή Toulambis εν μια που τες πιο πρωτόγονες τεχνολογικά φυλές που εντοπίστηκαν τζαι είχαν πολλά μιτσή πληθυσμό. Ελειτουργούσαν με μεθόδους της παλαιολιθικής εποχής τζαι ήρταν στην πρώτην επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο το 1998, μέσω ενός εξερευνητή. Του Jean-Pierre Dutilleaux. Ο τύπος έκαμνεν εθνογράφηση της περιοχής στη Νέα Γουινέα, που για γαιολογικούς λόγους πολλές φυλές απομονωθήκαν τζαι εξελιχτήκαν μόνες τους (ειδικά στην περιοχή Παπούα). Όπως εξερευνούσε με τον κάμερα-μαν του έδωκεν πάνω τους τζαι εκατάγραψε την πρώτην επαφή τους με λευκούς.
Μέχρι τότε, εν εγνωρίζαν ούτε τον τροχό, ούτε μέταλλο, ή οτιδήποτε εχτός που το περιβάλλον της ζούγκλας τους. Εκάμναν εργαλεία με πέτρες τζαι ξύλα τζαι ήταν κυνηγοί. Εξέραν τους μεταναστευτικούς δρόμους των ζώων τζαι αλλάσαν συνέχεια περιοχή, ανάλογα του αν ήταν εποχή πουλιών, θηλαστικών ή ψαρκών. Εμετακινούνταν όσο πιο αθόρυβα γίνεται για να μεν φοητσιάσουν τα θηράματα. Οι άντρες εφορούσαν κολιέ που όστρακα, έναν κόκκαλό του πουλιού Cassowary στη μούττη τους τζαι φτερά "πουλιών του παραδείσου" στα μαλιά τους. Εκαταναλώναν επίσης τεράστιες ποσότητες φύλλων ταμπάκο.
Στην πρώτη επαφή με τους λευκούς επαρανοήσαν.Ήταν φοητσιασμένοι τζαι επιφυλακτικοί, αλλά φιλικοί. Εταράξαν που την αρκή, μόνο τζαι μόνο με τη χειραψία. "Γιατί στο θκιάλο θέλει τούτος να πιάσει το σιέρι μου". Μόλις εμπιστευτήκαν τους θκυο εξερευνητές αρκέψαν να τους περιεργάζουνται. Εβλέπαν χρώμα δέρματος τζαι μαλιών τζαι επροσπαθούσαν να δουν αν εν πογιά. Σε μια φάση εδώκαν τους σπίρτα (άσιημη ιδέα μεσ' τη ζούγκλα), μασιαίρι τζαι καθρέφτη. Εβλέπαν το είδωλο τους τζαι εφοούνταν. Εδώκαν τους ρύζι με αλάτι τζαι οι ιθαγενείς ανταποδώσαν με μουσική τζαι χορό. Η φάση με το κασετοφωνάκι εν ούλλα τα λεφτά.
Λλία χρόνια μετά η φυλή σχεδόν αφανίστηκεν ολοκληρωτικά που μαλάρια. Εσωθήκαν μόνο μερικοί που κάποιους γιατρούς με εμβόλια τζαι μετά εσμιχτήκαν με τους υπόλοιπους πληθυσμούς. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα εν ήταν εξελιγμένος για ασθένειες που εν είχαν έβρει μπροστά τους, τζαι η επαφή με τον "πολιτισμό" ήταν θανάσιμη για τζείνους. Σήμερα έσιει μιαν επιστημονική ομάδα που αναλαμβάνει να τους προστατεύκει που έτσι μοίρα τζαι να ομαλοποιεί την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.
Το πιο κάτω βίντεο που εξεκίνησε το ποστ ήβρα το στο sapfiros-new.blogspot.com

12 σχόλια:

  1. Wow!! Εν απορίας άξιο πως τόσα χρόνια εν είδαν άλλον κόσμο; Αν τζαι λαλεί αλλάσαν τοποθεσία....Καταρχάς σε έτσι μικρους πλυθυσμούς, επειδή κάμνουν μωρά μεταξυ τους, συνήθως πάσχουν τζαι που περίεργες ασθένειες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εντυπωσιακό. τζιαι νομίζω έσιει τζιαι άλλες φυλές έτσι. Θυμούμαι πριν 2-3 χρόνια που εφωτογράφισεν κάποιους έναν ελικόπτερο, τζιαι τζίνοι εσύρναν του βέλη.
    Είχαν γλώσσα οι Toulambis;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τζιαι κάτι άλλο
    αν ένα μωρό που ήσιε γεννηθεί στον δυτικό κόσμο, που οικογένεια που εζούσε γενιές στην περιοχή, σε μιαν εξελιγμένη πόλη, αλλά εστέλλαν το στους Tulambis να το μεγαλώσουν, σε 20 χρόνια θα εν στην ίδια κατάσταση(νοητική κλπ) που ένα μωρό που εγεννήθηκε που γονείς Toulambi τζιαι εμεγάλωσε στη φυλή;
    Εννοώ κληρονομεί πολλά ένας άθρωπος που τους προγόνους του ή ούλλα εξαρτώνται στο πώς μεγαλώνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσυγκινήθηκα ρε πύραυλε. Γαμώ τα πλευρά μου ας πούμε. Έμεινα στη φάση με την χειραψία. 2 ομάδες ανθρώπων εσυναντηθήκαν κάπου στο χρόνο τζαι εφάαν μαζί τζαι "εμιλήσαν". Είπασιν τζίνα τα απλά τα πράματα που εν θέλουσιν λέξεις. Τα στόματα τους τζαι οι λέξεις ήταν αχρείαστες. Μόνο αθρώποι. Τίποτε άλλο. Τζίνην την ώρα. Εκατάλαβα πόσο μικρός είμαι. Γάμησε τα. Επρόσπάθησα να δω μέσα που τα μμάθκια των ανθρώπων της φυλής. Απίστευτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απίστευτο indeed..γιατί να προσπαθήσεις να τους 'δυτικοποιήσεις' όμως? καλύτερα να τους αφήνεις στο περιβάλλον τους να συνεχίζουν τον τρόπο ζωής του χωρίς ενοχλήσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Πρασινάδα
    Η περιοχή που εμεινίσκαν ήταν αποκλεισμένη που νερά τζαι βουνά (όπως πολλές άλλες περιοχές στη Νέα Γουινέα). Τζαι το ότι οι συγκρούσεις τζαι οι πολέμοι ήταν πολλά σπάνιοι γιατί εν εβρέθουνταν οι φυλές, εσυνέβαλε αρνητικά στην ανάπτυξη. Τωρά για την αιμομιξία εν έχω ιδέα τι γίνεται.

    @Misharos
    Yeah, έχουν γλώσσα δική τους. Το ερώτημα που θέτεις εν αφορμή για επιστημονική κόντρα δαμαί τζαι δεκαετίες: αν παίζει παραπάνω ρόλο στην ανάπτυξη το DNA ή περιβαλλοντικοί παράγοντες. Έσιει αποδείξεις που στηρίζουν τζαι τες θκυο θεωρίες. Όπως με τα πραπάνω πράματα, η αλήθκεια πρέπει να εν κάπου στη μέση. Έσιει ικανότητες που περνούν ως προδιάθεση που γενιά σε γενιά. Αλλά μπορεί να μείνουν χωσμένες αν δεν τες δουλέψει.
    Για παράδειγμα εκάμαν ένα πείραμα με ποντικούς τζαι ένα λαβύρινθο. Εβάλλαν κάτι ποντικούς να κάμνουν κάθε μέρα ένα λαβύρινθο για να φτάσει στην τροφή. Το ίδιο εκάμναν τζαι με τα μωρά τους. Την τρίτη γενιά αφήκαν την μακριά που τον λαβύρινθο ώσπου να ενηλικιωθεί τζαι μετά εσμίξαν τους με άσχετους ποντικούς τζαι εβάλαν τους να κάμουν τη διαδρομή. Η τρίτη γενιά είσιεν 100% επιτυχία σε αντίθεση με τους άσχετους (γύρω στο 60%) τζαι εκάμαν την κούρσα σε μισό σχεδόν χρόνο. Τωρά αν δεν εμπαίναν ποτέ στο λαβύρινθο, εν θα αξιοποιούσαν ποττέ την πληροφορία που ελάβαν που τους γονιούς τους ως ένστικτο.

    @Evros
    Πράγματι, εν όπως που να έγινε ταξίδι στο χρόνο. Αν δεν είχαν ξανά επαφή μάλιστα με άλλον κόσμο, πολλά πιθανόν να τους εθεοποιούσαν. Η φιλικότητα τζαι που τες θκυο τες πλευρές όμως ήταν κλειδί για την καλή σχέση που αναπτύχθηκε.

    @Rania
    Ακριβώς εν τούτο που κάμνουν πλέον για να εν πιο ασφαλείς οι φυλές. Που την άλλη όμως, εν λες τζαι κρατάς ψάρκα σε μια γυάλλα δίπλα που μια λίμνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. en kriman omos pou epethanan gia na thoro tora ego tin tainia tous me endiaferon...

    i proodos einai outopia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτικό video.Συνειρμικά έρκεται μου η σκέψη αν θα αντιδράσει έτσι ήρεμα και το ανθρώπινο "πολιτισμένο" είδος εάν κάποτε έχει "στενές επαφές τρίτου τύπου" με το υπερπέραν.Συγχώρα με αν είμαι εκτός θέματος εν που είδα το super 8 πρόσφατα.:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ρίτσα
    Εν που την άγνοια των επιστημόνων της εποχής που την εφάαν οι φτωσιοί. Η πρόοδος εν σχετική. Τόσους αιώνες εν εχρειαστήκαν τίποτε παραπάνω που τζείνο που είχαν τζαι εν υπήρξε η ανάγκη. Τζαι χωρρίς επικοινωνία με άλλους πολιτισμούς (ανταλλαγή ιδεών τζαι εφευρέσεων) εν δύσκολη η ανάπτυξη.

    @AEnima
    Εν νομίζω να φερτούμαι φιλικά. Ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός εβασίστηκε σε πολέμους, κατακτήσεις τζαι λεηλασίες. Η ανάπτυξη του "πολιτισμού" (όπως τον καταλαβαίνουμε) πάει μαζί με τους πολέμους, που δημιουργούν ανάγκες τζαι ωθήσεις. Ακόμα τζαι σε έτσι επαφή όμως, τζείνοι θα εν φιλικοί ή απλά ενάν ένα άλλο version του δικού μας πολιτισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο διαφορετικό να διαβάζεις την είδηση-πριν πόσα χρόνια άραγε; - κι άλλο να παρακολουθείς ζωντανά τη γνωριμία. Πολλά συναρπαστικό ν΄αγγίζεις την προϊστορία, πάρα πολλά συναρπαστικό!!!!!
    Συγκινούμαι με την ανθρωπιά του σμιξίματος, ανατριχιάζω όσο πετάσσει το υποσυνείδητο μου πως το βίντεο καταγράφει την αρχή της αφάνισής της φυλής.
    Ευχαριστώ για την ανάρτηση του βίντεο...
    :΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαντάζουμαι ότι τζαι τότε που εφημοσιεύτηκε ο κόσμος ελάλεν τα ίδια: "Μα έσιει άγνωστες φυλές ακόμα;". ΣΥναρπαστικό πράγματι, έκαμεν μου πολλήν εντύπωση. Τουλάχιστον τούτοι αφανιστήκαν που άγνοια τζαι όι που κακεντρέχεια, όπως συμβαίνει με άλλες φυλές ως σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή