src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Λύσεις, έσιει κανένας;



Τες τελευταίες μέρες, ο κόσμος στην Κύπρο εξεκίνησε να ξυπνά τζαι να σηκώνεται που τον καναπέ του για να διαμαρτυρηθεί. Εν μιλώ για κομματικά υποκινούμενες προσπάθειες. Μιλώ για την απαίτηση του κόσμου προς τους αρμόδιους να κάμνουν τη δουλειά τους σωστά τζαι δίκαια τζαι να μεν εκμεταλλεύκουνται τη θέση που τους επρόσφερε ο λαός τζαι το κράτος για να γύρουν πίσω τζαι να τρων. Για τούτην τη νέα κατάσταση για τα κυπριακά δεδομένα έπρεπε να χαρούν ούλλοι. Όι μόνο ο αχρωμάτιστος κόσμος, τα μητσιά κόμματα τζαι η αντιπολίτευση. Γιατί σήμερα εν κυβέρνηση ο ένας τζαι εκμεταλλεύκεται την αγανάκτηση ο άλλος, αλλά αύριο εννάν σε αντίστροφες θέσεις χάρη στην εναλλασσόμενη δικομματική δημοκρατία που έχουμεν (με ρυθμιστή πάντα ένα μικρότερο τρίτο κόμμα).
Εμίλησα τες τελευταίες μέρες με πολλήν κόσμο τζαι άκουσα ακόμα πιο πολλές απόψεις. Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύκει ότι κάπου εσάπισε τούτον το αγγλικό «δώρο» που έχουμε για σύστημα. Άλλοι μιλούν για το πολίτευμα ως που την άποψη του συντάγματος. Άλλοι για τον κρατικό μηχανισμό. Άλλοι για το εκλογικό σύστημα. Ούλλοι πάντως βρίσκουν τζαι κάτι που πάει λάθος. Ο κόσμος που πάει τζαι διαδηλώνει προφανώς βρίσκει πολλά πράματα λάθος. Λάθη, προβλήματα, παραλείψεις, παραθυράκια… Ούλλα βρίσκουμεν τα. Λύσεις όμως; Θέλω πολλά να ακούσω τζαι τες δικές σας απόψεις. Τι κατά τη γνώμη σας πάει λάθος; Πως μπορεί να διορθωθεί; Ο καθένας μπορεί να σκέφτηκε κάτι που εν το σκέφτηκε άλλος. Όι πως έννα μας βάλει αυτί κανένας, αλλά οι ανοργάνωτοι μπορεί κάποτε να οργανωθούν. Απόψεις τζαι ιδέες μπορεί να μεταλλαχτούν σταδιακά τζαι με τα χρόνια τζαι να γίνουν αιτήματα. Ιδέες μπορεί να γίνουν νοοτροπία.
Ασπούμεν, κατά την άποψη μου (που ελάχιστοι συμμερίζουνται, αλλά εξακολουθεί να εν άποψη), το σύστημα ξεκινά να βρωμεί που το εκλογικό σύστημα. Εκατάντησε η δημοκρατία μας μια δικομματική εκλεγόμενη ολιγαρχία. Κάθε εκλογές έχουμεν υποσχέσεις τζαι όνειρα να πνιούνται στα ίδια αποτελέσματα. Τζαι κατά τη γνώμη μου το λάθος ξεκινά που τη συγκεντρωμένη δύναμη σε θκυο κόμματα. Ο δικομματισμός εν ο καρκίνος του συστήματος. Που εν η πολυφωνία απόψεων; Πώς να εμπιστευτώ την ίδια «μάρκα» πολιτικών σε διαφορετικές γεύσεις; Αφού ούλλοι υπακούν εντολές (που αποκαλούν «γραμμές») του κόμματος. Όποιο κόμμα μικρό θέλει να επιβιώσει, εν καταδικασμένο στην αφάνεια αν δεν ξεπουλήσει τα πιστεύω του. Το ίδιο τζαι με τους πολιτικούς αν θέλουν να έχουν μέλλον τζαι να μπουν σε ένα μεγάλο κόμμα. Το ίδιο τζαι με τον κάθε πρόεδρο που πρέπει να πιάσει έγκριση που τους μεγάλους. Το ίδιο τζαι με τους πολίτες που αν δεν θέλουν η ψήφος τους να «χαθεί» στους μιτσιούς. Η άλλη επιλογή εν η αποχή τζαι η απαξίωση, που ούλλον τζαι πολλυνίσκει.
Οι προτάσεις μου εμένα, που εμπνεύστηκα που τα αιτήματα των Αγανακτισμένων στην Ισπανία, μπορεί να εν λλίο αντιδημοκρατικές τζαι αμφιλεγόμενες, αλλά εν τροφή για σκέψη. Στόχος εν η πολυχρωμία τζαι η πολυφωνία κατ’ αρχήν στη Βουλή, που εν τζαμαί που περνούν, ξεκινούν τζαι τελειώνουν ούλλα. Έτσι έννα μπορούν να ακούουνται διαφορετικές φωνές τζαι να γίνουνται διαφορετικές συμμαχίες σε κάθε θέμα. Οριζόντια ψηφοφορία. Μέγιστον αριθμό υποψηφίων κάθε κόμματος. Μέγιστον αριθμό εδρών που μπορεί να έσιει το κάθε κόμμα. Επιστροφή του εξοστρακισμού που εφαρμόζαν στην αρχαία Ελλάδα. Ο κάθε πολίτης μπορεί να ψηφίσει μια φορά μόνο έναν πολιτικό που θεωρεί ανίκανο για το αξίωμα του. Μόλις ο αριθμός των ψήφων φτάσει στο 50% των ψηφοφόρων, ο πολιτικός αποχωρεί που την πολιτική ζωή. Ο κάθε βουλευτής τζαι ανώτατος κρατικός αξιωματούχος να έσιει μισθό ίσον με τον μέσο μισθό των πολιτών (συν επιδόματα τζαι διευκολύνσεις). Αν κρίνεις κύριε ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να ζει άνετα με έτσι λεφτά, τότε πέρνα τζαι εσύ. Αν όι, τότε δούλεψε να ψηλώσεις το βιοτικό επίπεδο της χώρας.
Τακτική αξιολόγηση των υψηλόβαθμων κρατικών υπαλλήλων τζαι δυνατότητα υποβάθμισης τους. Κανεί πιον να εν ανέγγιχτοι όσοι επιάσαν κάποτε μια θέση τζαι εκάτσαν τον μύλον. Για την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων εν έχω εμπιστοσύνη σε καμιάν κυβέρνηση ότι εν θα προωθήσει τους δικούς της. Ένα λογισμικό πλέον μπορεί να πιάσει πιο ψυχρές τζαι σωστές αποφάσεις. Τα δεδομένα της βαθμολόγησης μπορούν να συμφωνηθούν τζαι να εν ποσοστιαία ως προς τα πτυχία πρώτα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων μετά τζαι την οικονομική κατάσταση τελευταία. Ο κάθε κυβερνητικός υπάλληλος να μπορεί να απολυθεί σε περίπτωση αμέλειας καθηκόντων τζαι έλλειψης αποδοτικότητας (τρεις προειδοποιήσεις εν αρκετές).
Μεγαλλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα του κράτους. Οι κάλπες εν γίνεται να εν μόνο για να ψηφίσει ο κόσμος ποιον κόμμα θα εν στη μόδα την επόμενη πενταετία τζαι ποιο θα ξητιμάζουμεν αν πάει κάτι λάθος. Μπορεί να στήνουνται κάλπες ανά τριμηνία με σειρά θεμάτων που ο πολίτης θα μπορεί να εκφέρει άποψη. Κατά το παράδειγμα του Λούλα της Βραζιλίας όταν ήταν ακόμα δήμαρχος, οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν τη διάθεση του προϋπολογισμού σε έργα με σειρά προτεραιότητας. Πρώτα ψηφίζω ασπούμε να σαστεί το χάιγουεϊ, μετά να κτιστεί σχολείο, να ετοιμαστεί ένα πάρκο, ένα δημοτικό μέγαρο τζαι μετά αν τα κανονίσεις τζαι μείνουν σου τζαι λεφτά να πιάσεις τζαι το τζετ σου.
Που την άλλη, κάποιοι είπαν μου ότι μπορείς να νικήσεις το σύστημα μόνο μέσω του ίδιου του συστήματος. Κλασσικές εκλογές με τη δημιουργία νέου κόμματος που να καταφέρει να ανεβεί σιγά σιγά τζαι να κάμει τη διαφορά. Άλλοι είπαν μου με την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών σε 50 χρόνια μέσω της παιδείας που τα σήμερα. Εσείς τι πιστεύκετε; Κατ’ αρχήν βλέπετε τζαι εσείς προβλήματα στο σύστημα ή είμαι απλά μέρος μιας πενιχρής μειοψηφίας; Μπορεί να αλλάξει τίποτε ή το μόνο που μπορούμε να κάμουμε εν να κλαίουμεν τη μοίρα μας. Όπως μου είπεν ένας φίλος, το σύστημα εν όπως έναν ζωντανόν οργανισμό που έσιει τη δυνατότητα να φκάλλει αντισώματα τζαι να καταστρέφει κάθε «ιό» που κολλά τζαι θέλει να τον αλοιώσει. Εγώ διαφωνώ. Ή τουλάχιστον θέλω να πιστεύκω ότι έννεν έτσι τα πράματα.

37 σχόλια:

  1. Το εκλογικόν σύστημαν εν έσςει πρόβλημαν όπως έσςει. Έν οι εκλογικές συνήθειες των ψηφοφόρων που προκαλούν το πρόβλημαν καθώς τζαι τα κριτήρια τους για το ψηφίζειν. Τούτον για να σαστεί, πρέπει να σαστεί η νοοτροπία.

    Αν ήτουν να αλλάξω το πολιτικόν σύστημαν της Κύπρου εννά ήθελα κάτι παρόμοιον με την Ελβετίαν όπου ο κόσμος μπορεί να ψηφίσει για μιαν ευρύαν γκάμαν θεμάτων σε δημοψηφίσματα.

    Το θέμαν του εξωστρακισμού έν άκρως ενδιαφέρον αλλά φοούμαι ότι εννά σημαίνει τον εξωστρακισμόν καλών πολιτικών που εν λαϊκίζουσιν (όι πως υπάρχει κανένας εις την βουλήν τωρά). Εννά βασίζεται εις την συσπείρωσην ενός κόμματος ή ενός συνασμισμού κομμάτων που εννά κουρτίζει τους οπαδούς του για να φκάλουν έναν πολιτικόν της αντιπολίτευσης.

    Τα κόμματα πρέπει να καταργηθούν τζαι να δημιουργηθούν ιδεολογικές ομάδες. Έθθα δικαιούνται γραφεία, νεολαίες κτλ. Εννά δικαιούνται μιαν αίθουσαν εις την βουλήν για να συνεδριάζουν τζαι να συνεργάζουνται για τα νομοσχέδια τζαι τίποτε άλλον. Να καταργηθούν οι κρατικές χορηγίες για τα κόμματα. Στα σχολεία εννά μπει μια περίοδος το πρώτον εξάμηνον της τρίτης λυκείου κατά την οποίαν θα συζητείται η κάθε πολιτική ιδεολογία χωρίς αποχρώσεις τζαι με αντικειμενικότηταν.

    Όποιος εν ψηφίζει σε δύο εκλογές να χάννει το δικαίωμαν ψήφου του. Αν θέλει να το ανακτήσει εννά πρέπει να παρακολουθήσει δωρεάν σεμινάρια για την σημμασίαν της δημοκρατίας τζαι του ψήφου τουλάχιστον 1 χρόνον πριν τες εκλογές που θέλει να ψηφίσει. Εξαιρούνται οι φοιτητές του εξωτερικού, άτομα με προβλήματα υγείας, υπερήλικες, όσοι έν στα νοσοκομεία, ξενιτεμμένοι Κυπραίοι κτλ.

    Έχω πολλές εισηγήσεις. Μάλλον να γράψω καμιάν ανάρτησην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ου εν παίζω. έγραψα ένα κατεβατό τζιαι εσβήστηκε....

    το ζουμίν ήταν:

    Αλλαγή νοοτροπίας! Παιδεία! Τζιαι μετά εννα έβρουμεν τις λύσεις. Όσο έχουμεν τα μυαλά τα τωρασινά, τζιαι στον παράδεισο να μας βάλουν εννα τα κάμουμε σκατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Κυπριακόφωνος
    Ενδιαφέρον. Όι πως έχω πρόβλημα με την κατάργηση των κομμάτων. Ίσια ίσια. Βλέπω τους πολιτικούς αρκετά επικίνδυνους που μόνους τους, πόσον παραπάνω αν μπουν τζαι σε μεγάλη κλίκκα. Αλλά πιστεύκεις όμως ότι χωρίς περιορισμούς οι ιδεολογικές ομάδες εν θα εξελιχτούν τζαι να πιάσουν τη θέση των κομμάτων τζαι να έχουμε πάλε διπολισμό; «Άλλαξε ο Μανωλιός τζαι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» φάση.
    Για το θέμα του εξωστρακισμού, ακόμα τζαι αν ένας πολιτικός που αξίζει βρεθεί εκτός πολιτικής γιατί το επιλέξαν οι μισοί ψηφοφόροι που τους επεριπαίξαν, τότε καλά να πάθουν. Καλά να πάθουν που εχάσαν έναν άξιο πολιτικό για να μάθουν άλλη φορά να εν αρνιά. Τζαι οι πολίτες πρέπει να έχουν επιπτώσεις για τες πράξεις τους, όι μόνο οι πολιτικοί.

    @Αππωμένη
    Συμφωνώ με την αλλαγή νοοτροπίας τζαι της Παιδείας. Αλλά εγώ προσωπικά βλέπω το σύστημα ως εμπόδιο σε μια πραγματική αλλαγή. Όσο συμφέρει σε μια μερίδα που γυρίζει η εξουσία γυρόν της να επικρατεί μια συγκεκριμένη νοοτροπία στον κόσμο, τότε γιατί να την αλλάξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα το θέμα εν ότι ό,τι τζιαι να προτείνουμε δαμέ, πάει ενάντια ακριβώς στο υπάρχον σύστημα. Αλλά, ποττέ μεν υποτιμάς τη δύναμη του κόσμου.
    ένα παράδειγμα που μου αρέσκει να χρησιμοποιώ εν το αντι-πυρηνικό κίνημα στην κρυοχώρα. έσιει πολλάααα χρόνια που μάχουνται. Εδέραν τους, εγράφαν τους τζιαμέ που εν πιάνει ήλιος, είπαν τους γραφικούς. Αλλά, άμαν οι συγκυρίες ήταν κατάλληλες οι..γραφικοί εκαταφέραν κάτι σπουδαίο. Επιέσαν την κυβέρνηση να πάει ενάντια στο πυρηνικό λόμπι, να ακούσει την φωνή των πολιτών της τζιαι να δεσμευτεί να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια της κρυοχώρας.
    Ήταν μια πολλά σημαντική ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων που λαλεί ότι όντως, μπορείς να αλλάξεις τα πράματα.

    Το σύστημα στην Κύπρο αποτελείται που πόσους; 10; 100; 1000; Σίουρα όι που τες χιλιάδες ανθρώπων που θέλουν αλλαγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν γνωρίζω που πολιτικά για να εκφέρω άποψη. Το μόνο που μπορώ να πώ είναι αλλαγή νοοτροπίας μέσω της παιδείας όπως είπε η Αππωμένη. Η ιδιοτέλεια και το συμφέρον πάντα θα υπάρχει στην πολιτική, τούτο μας έχει αποδείξει η ιστορία χιλιάδων ετών διαφόρων χωρών, αλλά τουλάχιστον να είναι περιορισμένα.

    Οι εισηγήσεις σου έχουν εφαρμοστεί σε κάποια χώρα? Έχουν λειτουργήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστή. Το αντι-πυρηνικό κίνημα στην Κρυόχωρα έπιασεν απότομα προσοχή τζαι δύναμη μετά τη Φουκουσίμα. Πάντα εν μια καταστροφή που ξυπνά τον κόσμο.
    Εν πολλής ο κόσμος που θέλει αλλαγή. Οι διαδηλωτές δαμέσα εξεκινήσαν να μαζεύκουν υπογραφές δαμέσα για παραίτηση του προέδρου. Εν έσιει καμιά νομικήν υπόσταση το έγγραφο. Ήδη επιάσαν καμπόσες χιλιάδες (σιιλιάες, σιηλιάες;) υπογραφές σε έναν αίτημα που πολλής κόσμος αντιδρά. Σκέφτου πόσες υπογραφές έννα πιάσουν τυχών αιτήματα που αφορούν μιαν ουσιαστικήν αλλαγή, κάτι που θέλει πολλής κόσμος.
    Τζαι να μεν ασχοληθούν οι πολιτικοί μας ιδιαίτερα, τουλάχιστον έννα ταρακουνηθούν τζαι κάποιοι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να λαϊκίσουν (ας εν). Ειδικά πριν που εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χμ,πολύ ενδιαφέρον κείμενο και οι προτάσεις δεν πάνε πίσω.
    Θα διαφωνήσω με τον εξοστρακισμό διότι είναι ύπουλη κίνηση που μπορεί με την οχλαγωγία να αφαιρέσει καλούς πολιτικούς αντί για επικίνδυνους.

    Θα ήθελα κατάργηση κομμάτων μα κάτι τέτοιο δεν επιβάλλει και την εξόντωση των άκρων,ίσα ίσα που τα δυναμώνει.
    Οι βάσεις πρέπει να μπουν από τα σχολεία,με αλλαγή του όλου συστήματος, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στα μαθησιακά αδύνατα παιδάκια να βρουν τον τομέα που αγαπάνε. Να μπουν κανονισμοί όπως στα μαθητικά συμβουλία να υπάρχει υποχρεωτικά ίσος αριθμός μαθητριών και μαθητών.
    Να εφαρμοστεί η Οριζόντια Ψηφοφορία με κανονισμό που να υποχρεώνει να ψηφίσουμε έστω δύο άτομα από το κάθε κόμμα,έναν άνδρα και μία γυναίκα. Έτσι θα δίνεται η ψήφος σε περισσότερα ικανα άτομα ανεξαρτήτως μπαγιάτικου ιδεολογικού χώρου ενώ θα πρέπει να μπουν δυναμικά και οι γυναίκες στην Βουλή διότι μέχρι τώρα έχουμε δείγματα του ωραίου φύλου και όχι το πραγματικά αντιπροσωπευτικό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού της Νήσου. Αν τελικά υπάρξει λύση στο Κυπριακό,τότε θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαμορφώσεις τόσο στη ψηφοφορία όσο και στη βουλή.
    Η Βουλή δεν θα αποφασίζει για τον μισθό των βουλευτών. Αυτοί θα πρέπει να πληρώνονται απευθείας από τον κόσμο, με το μισθό να αποφασίζεται σε σχετικό δημοψήφισμα-νόμο, και σίγουρα δεν θα είναι πολλαπλάσιος ενός πτυχιούχου δημοσίου υπαλλήλου. Τόσο στους Υπουργούς όσο και στους Βουλευτές ν΄απαγορεύεται η κατοχή αυτοκινήτου πολυτελείας,χρηματοδοτούμενα από τους φορολογούμενους. Να υπάρχει υπηρεσιακό αυτοκίνητο φιλικό προς το περιβάλλον, κι αν οι κύριοι χρειάζονται κάποιο άλλο ας το αγοράσουν με τα δικά τους χρήματα όπως κάνει ο κάθε θνητός πολίτης. Θα κρατούσα τους Οδηγούς για τους Υπουργούς ως μέτρο ενάντια στην Ανεργία.
    Ο Πρόεδρος θα πρέπει να δίνει στο Εθνικό Συμβούλιο τη λίστα με τους Προτεινόμενους Υπουργούς (κοκ)του και αυτοί να περνούν από κάστιγκ,λέγε το και συνέντευξη.
    Ο Πρόεδρος θα πρέπει να ομιλεί απταίστως την ελληνική, την αγγλική και στο μέλλον και την τουρκική γλώσσα-αν θα έχουμε ολοκληρωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλιώς να μην δικαιούται την υποψηφιότητα. Μπουμ! :)
    Κι αφού είμαστε στην Κύπρο, να παραγραφούν οι προδοτικές κινήσεις και εγκλήματα τόσο των αριστερών/Μακαριακών/πραξικοπηματιών/Γριβικών και να τιμωρείται με τσουχτερό πρόστιμο η οποιαδήποτε αναφορά των γεγονότων σε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση/διαφήμιση/απόφαση/διάγγελμα/κλπ κλπ κλπ του μέλλοντος. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ.
    .......................................
    έδωσες μεγάλο σπόρο και οι ιδέες εν πολλές!Δεν χωρούν σε σχόλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως ειπε τζαι η Ίνα, ουτε εγώ κατεχω για να εκφέρω άποψη για εκλογικά συστήματα κτλ, αλλά πιστεύκω η αλλαγή της νοοτροπίας εν το κλειδί τζαι νομίζω εν θα έρτει μόνο με την παιδεια. Εν η νοοτροπία που έχουμε σαν λαός να θέλουμε τις ευκολίες μας. Απλον παραδειγμα, παρκάρουμεν παντου αμπα τζαι περπατήσουμε 10 μέτρα.

    Εν το ότι κομματικοποιούνται πολλοι που μωρα τζαι ακουλουθουν την οικογένεια τζαι όι την ανεξάρτητη γνωμη τους γιατί ποτε εν την αφήσαν να καλλιεργηθεί. Εν η νοοτροπια του να καμω μια δουλεια γιατι εν καλο το ωράριο τζαι ο μισθος τζαι γιατι ο παπάς μου/θειος μου/κόμμα θα με βάλει κάπου, τζαι όι γιατί εν τζείνο που πραγματικά θελω να κάμω. Εν η νοοτροπια του "αναβάλλω για αύριο ότι μπορω να κάμω σήμερα" ή "ετω κάμε το ετσι προχειρα ως πάρατζει". Ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα μωρά. Που αντι να ζουν την ηλικία τους, βιάζουνται να μεγαλώσουν.

    Μια λύση ίσως είναι να φέρουμε Κυπραίους που το εξωτερικό, τζαι εννοείται δεν το λαλώ για μένα γιατί είμαι τελειως άλλου κλάδου. Εν γίνετε να φκάλουμε νομπελίστες, άτομα άξια τζαι να θυμούμαστε μονο γιατι μας "εκαμαν περηφανους" αλλα ξιάνουμε οτι εν λογω του οτι εν στο εξωτερικό. Εχουμε τόσους αξιους, που εζησαν αλλου, εφτάσαν κάπου που το τίποτε, εζήσαν αλλου σε πιο αξιοκρατικές κοινωνίες τζαι μπορουν να φέρουν νέο αέρα.

    Τουτα απλά εν μερικές που τες σκέψεις μου, σαν μια άσχετη με τα πολιτικα θέματα, χωρις κομματικές προτιμήσεις τζαι που τα ζω που μακρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ina
    Ο εξοστρακισμός εφαρμόζετουν στην αρχαία Ελλάδα, ενώ το σύστημα με τες επιλογές προτεραιότητας των έργων που τους πολίτες εφάρμοσεν το ο πρόεδρος της Βραζιλίας τον τζαιρό που ήταν δήμαρχος (έκαμεν τον πολλά δημοφιλή) τζαι εφαρμόζουν το για τα σοβαρά ζητήματα στην Ελβετία. Τούτο με το μισθό των βουλευτών τζαι η αξιολόγηση των αξιωματούχων εν αίτημα των Αγανακτισμένων στην Ισπανία, μαζί με πολλά άλλα σχετικά με όσα έγραψα για το εκλογικό σύστημα. Τα υπόλοιπα εν σκέψεις δικές μου, φιλτραρισμένες (για να εν πιο «ανώδυνες») που απόψεις ατόμων που εσυνομίλησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολλά καλό πόστ τζαι πολλά σωστά τα όσα λαλείς. Εγώ στες διαδηλώσεις εν πάω τζαι ένας που τους λόγους εν ότι εν οργανωθήκαν (ακόμα ελπίζω) γύρω που κάποια συγκεκριμένα αιτήματα ακόμα.
    Πιστεύκω ότι στο σύστημαν κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν είμαι σίουρη τι. Αρέσκει μου η ιδέα της οριζόντιας ψηφοφορίας τζαι της δυνατότητας να αξιολογεί τζαι να επιβραβεύει/τιμωρεί ο πολίτης με τη ψήφο του τη δουλειά (ή μη δουλειά) ατόμων τζι όι απλά κόμματος. ίσως εν ένας τρόπος να κάμουν κάποια πλάσματα δουλειάν (αφού πιερώννουνται).

    άκρως σημαντικόν για μέναν εν επίσης το πολιτικό άσυλο (αν υπάρχει γιατί εν είμαι σίουρη). δηλαδή υπάρχει νόμος που επιτρέπει στους πολιτικούς μας να τη γλυτώννουν (που το λαπόρτον στο δρόμο ως φονικήν έκρηξην)? αν υπάρχει να απαιτήσουμεν να αλλάξει. επίσης, η δυνατότητα δημοψηφίσματος για τεθκοια θέματα που αφορούν τους βουλευτές (δηλαδή ποττέ ενας βουλευτής εν θα ψηφίσει νομοσχέδιο για κατάργηση των διπλών συντάξεων, αλλά ο λαός θα το έθελεν).

    Συμφωνώ επίσης με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

    (αν εσείς παέννετε στες διαδηλώσεις, θα ήταν καλό να προωθήσετε την ιδέα παραπάνω οργάνωσεις στα πλάσματα που το οργανώνουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι βουλευτές των διαφόρων ιδεολογικών ομάδων έθθα δικαιούνται οποιανδήποτε συνεργασίαν μεταξύ τους παρά τζείνην που χρειάζεται για την διαμόρφωσην των νομοσχεδίων. Ούτε καν συνεταίροι ή καν κοινοί μέτοχοι σε ιδιωτικές εταιρίες. Επίσης έθθα δικαιούνται κοινά έξοδα για τες εκλογές, κοινούς πόρους ή κοινόν ψηφοδέλτιον. Οι βουλευτές εις το ψηφοδέλτιον εννά μπαίννουν αλφαβητικά τζαι παίζεται να έσιει δίπλα τους την ιδεολογικήν τους ομάδαν.

    Διαλύοντας την κομματικήν ταυτότηταν τζαι δύναμην τους (1) τα κοπελλούθκια έθθα καταλήγουν στα σχολεία πλύσης εγκεφάλους υπό το ψευδόνυμον "νεολαία του Χ κόμματος" τζαι (2) ο ψηφοφόρος εννά αναγκάζεται να ελέγχει τες θέσεις του κάθε βουλευτή για τα διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνίαν.

    Επίσης εις την βουλήν, για κάθε νομοσχέδιον που ψηφίζεται πρέπει να παρουσιάζεται λίστα με το τι εψήφισεν ο κάθε βουλευτής για να ξέρει ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Thalassamov
    Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό για τον εξοστρακισμό, αλλά εγώ πραγματικά πιστεύκω εν ένας τρόπος να σκέφτουνται διπλά οι πολιτικοί τι κάμνουν τζαι οι πολίτες να νοιώθουν ασφάλεια ότι μπορούν έναν μαλάκα να τον πετάξουν έξω πριν κάμει παραπάνω κακό.
    Τζαι εσύ προτιμάς αλλαγή που την Παιδεία. Εν πιο ανώδυνη, πιο ομαλή τζαι πιο σωστή, αν τζαι χρονοβόρα.
    Το θέμα με την ισότητα στην αντιπροσώπιση γυναικών – αντρών εν λλίο δίκοπο μασιαίρι. Εν κάτι που εδοκιμάσαν στες σχολές τζαι στες ΗΠΑ με τες μειονότητες (αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση ανάλογα με το ποσοστό πληθυσμού της μειονότητας), αλλά τελικά εμετατράπηκε σε πρόβλημα. Ασπούμε ένας λευκός με 85% στες εξετάσεις εν έμπαινε στη σχολή γιατί εν είσιε άλλη θέση για λευκούς, ενώ ένας λατίνος εμπορούσε να μπει με 70% γιατί είσιεν θέση. Πιστεύκω τούτο το πράμα ως μέτρο ισότητας παραβιάζει τον ίδιον το σκοπό του: προκαλεί διαχωρισμό ανάλογα με φύλο/φυλή τζαι όι με ικανότητες.
    Άρεσεν μου η ιδέα σου για βουλευτές / υπουργούς. Τζαι για τους μισθούς τζαι για τα αυτοκίνητα.
    Η παραγραφή προδοτικών κινήσεων μόνο τζαι μόνο ως ιδέα σκέφτου διχασμό που έννα προκαλέσει. Αν τζαι έσιεις δίκιο. Εκατάντησε αηδία η χρήση του για πολιτικούς σκοπούς τζαι διαφημίσεις.

    @Πρασινάδα
    Έννεν ζήτημα να κατέχεις που πολιτική. Αν βλέπεις τι πάει λάθος, βλέπεις τζαι τι θέλει διόρθωση.
    Η παιδεία κερδίζει πολλούς ψήφους σήμερα :) Τζαι εν απόλυτα κατανοητό. Τζαι ναι, πάει μαζί με τη νοοτροπία. Τα μωρά πλέον εν έχουν ώρα να ζήσουν. Φκάλλουν την με το άγχος τζαι στερήσεις που εξωτερικεύκουνται στην ενηλικίωση με ανωριμότητες τζαι κονσόλες παιχνιθκιών (δηλώνω ένοχος).
    Εν έσιει σοιρότερα πράμα που τον φανατισμό μωρών. Στεράς τους το δικαίωμα να αναπτύξουν τη δική τους άποψη τζαι να ψάξουν ένα θέμα γιατί θεωρούν το «δεδομένο». Θαυμάζω ανθρώπους δεξιούς ή αριστερούς με κοπελλούθκια που υποστηρίζουν άλλην παράταξη.
    Το πρόβλημα έννεν το ότι πρέπει να φέρουμεν τους ικανούς Κυπραίους που το εξωτερικό, εν τω γιατί αναγκάζουνται να φύουν. Υστερούμε τζαι σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (πάλε παιδεία) τζαι σε ευκαιρίες εργασίας τζαι ανέλιξης. Αν τούτοι ούλλοι εμεινίσκαν Κύπρο, εμπορούσαν να δουλεύκουν υπάλληλοι του κάθε μέσατζη αχαΐρευτου τζαι όι να χτυπούν νόμπελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ντεφ
    Συμφωνω μαζί σου τζαι ειδικά στο τελευταίο μέρος. Εν μπορώ να σου απαντήσω για ούλλους αλλά θα σου πω για μένα. Το γεγονος οτι είμαι ακόμα εξωτερικό εν γιατί δαμέ με σέβουνται τζαι προχωρω στην δουλειά μου ανάλογα με τες ικανότητες μου τζαι γιατί υπάρχει σύστημα που με επιβραβεύει αμα την κάμνω καλά τζαι μάλιστα έχω τζαι επιλόγη τζαι δεν εδυσκολεύτηκα ως τωρά να έχω την δουλειά που θέλω. Στην Κύπρο έκαμα για μια δουλειά αίτηση, που ειχα όλα τα απαιτούμενα προσόντα (μεν σου πω τζαι παραπάνω) τζαι εν επιασα ούτε καν ίντερβιου γιατί τελικα εκαλέσαν "a few from the first round of selection".

    Επόλλολόησα....

    Συμφωνω τζαι με την αξιολογηση των δημόσιων και υψηλόβαθμων υπαλλήλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ευρικίνη
    Να’σαι καλά τζαι καλωσόρισες. Το μοναδικό αίτημα που επροωθήθηκε εν η παραίτηση Χριστόφια τζαι σε κάποια φάση εβάλαν μέσα τζαι τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς, αλλά φαίνεται ότι στην πορεία αποσύρθηκε το τελευταίο.
    Εν ακριβώς για τους λόγους που λαλείς που εν επέρασεν τζαι που τη Βουλή η οριζόντια ψηφοφορία. Εν συμφέρει των μεγάλων κομμάτων που έχουν έλεγχο της Βουλής με τες ψήφους τους στες επιτροπές. Τούτον, εχτός την ενδυνάμωση των μικρών, θα είσιεν αποτέλεσμα να αναγκάζουνται να παράγουν τζαι έργο.
    Όσον αφορά το πολιτικό άσυλο, ο πρόεδρος τζαι οι βουλευτές έχουν ασυλία που ορισμένα αδικήματα (πλην προδοσίας τζαι φόνου). Υποτίθεται ότι μόλις ολοκληρώσουν τη θητεία τους μπορεί να ξεκινήσει καταδίκη, αλλά ως τότε φροντίζουν να τα κανονίσουν. Τωρά, ο γενικός εισαγγελέας έσιει δικαίωμα αν το θεωρεί αναγκαίο να κάμει άιτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας. Κάτι που εν έγινε ποττέ.
    Ανησυχιτικό εν τζαι το ότι εν μπορεί να ανατραπεί ένας πρόεδρος. Εν μιλώ κατ’ ανάγκην για τον Χριστόφια. Αν κάμουμεν το λάθος τζαι φκάλουμεν ένα γέριμο που καταστρέφει τη χώρα, η Βουλή εν μπορεί να κάμει τίποτε. Ο μόνος τρόπος με βάση το σύνταγμα μας να ππέσει εν να γίνει δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να διατάξει ο ίδιος. Που ήσουν, πούποτε.

    @Κυπριακόφωνος
    Εν διαφωνώ με ούτε μια λέξη που το δεύτερο σου σχόλιο. Αποτρέπεις τη διαπλοκή συμφερόντων τζαι κόφκεις τους τες προεκλογικές κρατικές χορηγίες. Ας μεν έσιει την ιδεολογική τους ομάδα στο ψηφοδέλτιο, αφού υποτίθεται εν πολιτικούς τζαι όι κόμματα που ψηφίζεις. Έννα αναγκάζουνται έτσι να εν πάντα κοντά στον κόσμο για να εν γνωστοί οι πολιτικοί τζαι αναγκαστικά θα έχουν τζαι επίγνωση του τι γίνεται στην κοινωνία. Τζαι για κερασάκι στην τούρτα ανοιχτή ψηφοφορία της Βουλής. Ωραίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κυριε, μπορώ να προσθέσω κάτι;

    κάπου άκουσα τον Καφετζόπουλο να προτείνει μια λύση για την Ελλάδα. Άνετα μπορεί να εφαρμοστεί τζιαι στην Κύπρο.
    Σε κάθε εκλογές, ένα ποσοστό των βουλευτών να φκαίνει τυχαία. Με κλήρωση. Όσοι εν πάνω των 18 δικαιούνται να μπουν στην κλήρωση. Έτσι εννα έσιει φωνή ο οποιοσδήποτε, όποια τζιαι αν εν η άποψη του. Εν θαν επαγγελματίες πολιτικοί, άρα εννα μιλούν πιο απλά, εν θα έχουν τις βλέψεις των πολιτικών.
    Άρεσε μου πολλά η ιδέα τζιαι εν θα με εχαλούσε καθολου να δω την Μαρικκού που τα Λεύκαρα βουλευτίνα.

    Γενικά συμφωνώ με τις αξιολογήσεις, βουλευτών και δημοσίων υπαλλήλων. Η βουλευτική ασυλία εν γελοιότητα. Σαν πολίτες ενός κράτους πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά τζιαι υποχρεώσεις με τον κάθε Γιαννή τζιαι την κάθε Μαριγούλα.

    επίσης προσυπογράφω το παραπάνω σχόλιο της Πρασινάδας. Τζιαι εγώ εν για αυτό που εν έρκουμαι Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Πρασινάδα
    Εν επολλολόησες. Το πρόβλημα εν ότι εν μιλούμε τζαι όι ότι μιλούμε. Την κατάσταση που έζησες φαντάζουμε εβιώσαν την πάρα πολλά άτομα. Τζαι εμείναν πίσω γιατί έπιασεν δουλειά κάποιος με μέσο. Το γέριμον το ρουσφέτι τζαι η ευνοιοκρατία κρατούν πίσω τούτον τον τόπο.

    @Αππωμένη
    Μπορείς παιδί μου… :P
    Χαχα, εν έσιει λάθος ο Καφετζόπουλος. Πολλά ωραία η ιδέα του. Πιο συμμετοχή των πολιτών εν γίνεται.
    Οι αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων τζαι αξιωματούχων πιστεύκω επιβάλλουνται αν δεν θέλουμε να ακολουθήσουμεν το παράδειγμα της Ελλάδας. Τζαι οι βουλευτές ίσια ίσια που έπρεπε να τιμωρούνται παραπάνω που τους απλούς πολίτες για παραβιάσεις νόμων, αφού εν τζείνοι που τους ψηφίζουν εξ αρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βασικά το σύστημα έχει καταδικάσει εκείνους που διαφωνούν, να μην έχουν φωνή. Γιατί αν επιλέξουν την αποχή, τότε δε θα αλλάξει κάτι, αφού και 10 άτομα να ψηφίσουν τα ποσοστά θα είναι τα ίδια.
    Δυστυχώς η διχόνοια και ο φανατισμός εν γερά ριζωμένα μέσα μας, γιατί εφυτέψαν μας τα που τον τζαιρόν που εβάλαμεν πιππίλα.
    Παραπάνω απ' όλα άρεσεν μου τούτο με τον μισθό των βουλευτών, αλλά έν πρόκειται να γελαστούν να κάμουν έτσι πράμαν.
    Η λύση για μένα είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα και ανοιχτόμυαλους και ικανούς, νέους ανθρώπους και ένα χαρισματικό ηγέτη, αλλά προπαντων ηθικά άτομα. Τούτον είναι δύσκολο να γίνει όμως γιατί πώς θα επιβιώσει ένα κόμμα αν δεν έχει δύναμη ώστε να σάζει κόσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Σκουλουκούιν
    Την ανάγκη για δημιουργία νέου κόμματος άκουσα πολλούς να την εκφράζουν. Ίσως αν εν κόμμα με ξεκάθαρες αρχές τζαι ανοιχτόμυαλους ανθρώπους να τα καταφέρει. Αν δεν φέρει μαζί του λάθος γνωστά πρόσωπα για να πιάσει κόσμο. Αν δεν αλλοιωθεί ώσπου να δυναμώσει. Αν δεν ξεπουλήσει τα πιστεύω του σε ανίερες συμμαχίες. Μακάρι.
    Σε καμμιάν όμως χώρα εν το είδα τούτο. Αν έσιει κανένα παράδειγμα διορθώστε με. Εν είδα ένα νέο κόμμα να δυναμώνει τζαι να φκαίνει κυβέρνηση (όι συγκυβέρνηση). Το τελικό στάδιο της μοντέρνας δυτικής δημοκρατίας που έχουμε, η αναπόφευκτη τελική της εξέλιξη, εν όπως τες ΗΠΑ. Απόλυτος δικομματισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΕΝ θα μακρυγορήσω. Τα κόμματα ότι και να κάμεις πάντα θα υπάρχουν είτε σαν σώμα είτε σαν πυρήνας. Δεν μπορείς διαφορετικά. Ετσι ένι. Μακάρι να εμπορούσαμεν να κάμουμεν μια συζήτηση χωρίς keyboard. Είσαστεν όυλλοι καλοί συνομιλητές. Γνώμη εν θα πω ρε Defiance. Eνδέχεται να την ξέρεις πιλέ. Tζίνο που μπορώ να πώ εν ότι η δύναμη ανήκει στην μάζα, σαν τζίνη τη μάζα που έσεις στην φωτό τούτου του ππόστ στην αρκή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η Αππώμενη έχει δίκαιο όταν μιλά για Παιδεία και αλλαγή νοοτροπίας. αν δεν αλλάξει ο νους μας, να αποκτήσουμε κριτική σκέψη, να μαθαίνουμε ιστορία και όχι μόνο τη δική μας, γεωγραφία να βλέπουμε πως είναι ο άλλος κόσμος, θα είμαστε μια ζωή εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμό μας.

    το σύστημα έχει αποκτήσει τρόπο να αυτοπροστατεύτεαι. για αυτό βλέπουμε και κάθε διαφωνία, κάθε διαφορετική φωνή ακόμη και αν είναι σωστή να εκμηδενίζεται.

    δεν ξέρω ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αλλά το μόνο που σώζει μια δημοκρατία είναι η πραγματική πολυφωνία και η συμμετοχή των πολιτών. πράγμα που μας οδηγεί και πάλι στην Παιδεία. είναι εύκολο να λέμε όλοι να λένε την άποψή τους, αλλά μήπως στο τέλος αυτή η πολυφωνία καταντήσει οχλαγωγία.

    ίσως η λύση να είναι ουτοπική. μικρότερες κοινότητες, όπου τα υποσύνολα παίζουν σημαντικό ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οι παραπάνω προτάσεις που γράφτηκαν ειναι ωραίες ως ιδεες, αλλά εχουν πολλές και περιπλοκες παραμετρους και, ακόμα και αν θελει καποιος να τις εφαρμόσει θα πρεπει να ακολουθηθει μια μακροχρόνια διαδικασία διαβουλευσης αναλύσεων κτλ. Δε θα διαφωνήσω ότι χρειάζεται και αυτό. Μαζί σας!

    Ομως υπάρχει ένα μομεντουν που δεν πρεπει να χαθει και αυτό ο κόσμος μπορει να το εκμεταλλευτει. Εγω θα προτεινω κατι αμεσα εφαρμόσιμο, που θα λυσει πολλά πρακτικα προβλήματα που ταλαιπωρουν τον πολίτη. Ειναι το κινημα "απάντα το τηλεφωνο σου ρα μαννοκικκιρα"
    ή αλλιως και "ξαπολα τον καφε και καμε τη δουλειά σου ρε αμπάλατε"

    Επεξηγώ:
    Ολοι μαζι να απαιτούμε εδώ και τώρα οι διμοσιοι λειτουργοι να μας εξηπηρετουν και να μας πληροφορουν με ευγενια και άμεσα.
    Γινεται να παιρνω τηλ στο υπουργειο υγείας και να μην το σηκώννουν?
    Γινεται λειτουργός στο υπουργειο υγείας να χαννει φακελο ασθενη που ειναι στη λιστα για μεταμόσχευση?
    Γινεται να πιάνω τηλ στο ιμικρεισιον για να ζητήσω μια απλη πρηροφορία και να μη μου τη δίνουν?
    Γινεται να ζητώ οδηγίες απο το Υπουργειο Οικονομικών τζαι να με στελλουν σε 25 διαφορετικους υπαλλήλους όσπου να καταλήξω στον πρώτο που τελικα ίσως καμει τη δουλεια με ξινισμενο υφος?

    Εγώ σε πληρώνω ρε! Εγω και όλοι οι υπόλοιποι! Εντζαι χαρη που μου κάμνεις!

    Μανι μανι, χωρις περιπλοκες διαβουλευσεις, θα λυθουν ενα σωρό προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους μας όταν θελουμε να κανουμε τη δουλειά μας και χρειαζόμαστε ενα κολωχάρτι απο την κρατική μηχανη.

    χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα...
    Defiance, προσωπικά, είμαι τόσο απογοητευμένη από την όλη κατάσταση στην Κύπρο κι από τους ανθρώπους/πολιτικούς, που δεν έχω τι να προτείνω που να έχει την ελάχιστη πιθανότητα εφαρμογής, εκτός από το εξής του Όσκαρ Ουάιλντ: "Καθάρισε την αυλή σου μπροστά από το δρόμο και σιγά σιγά θα καθαρίσει κι αυτός". Όλα τα υπόλοιπα μού μοιάζουν ουτοπικά... Πώς μπορώ να κάνω εισηγήσεις για τις "αυλές" των άλλων, εφόσον μου απαγορεύουν την πρόσβαση; Απολογούμαι... η κατάσταση με έχει διαλύσει κυριολεκτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Egw enna pw ena tsitaton pou akousa kapou tziai paei:

    The fundamental change that must proceed all others is not a change of regulations but a change in people's heads.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Εύρος
    Η δύναμη ανήκει στη μάζα. Εν τούτο που υποτίθεται ότι εν η Δημοκρατία. Να έσιει την εξουσία ο δήμος, ο λαός. Εν έτσι όμως; Δυστυχώς μερίδες της μάζας γίνουνται εύκολα υποχείρια τζαι η δημοκρατία μετατρέπεται σε ελιτοκρατία. Εγώ πιστεύκω η υποχρέωση των υπόλοιπων της μάζας εν να ξυπνούν τα υποχείρια τζαι να τους δείχνουν τι γίνεται. Έννεν ανάγκη να τους ξυπνήσεις έναν έναν. Αν ξυπνήσεις ένα τζαι τζείνος ξυπνήσεις αλλό ένα, σύντομα εν θα υπάρχει πρόβλημα.
    Για συζήτηση χωρίς keyboard ρε φίλε όποτε κόψεις Κύπρο στείλε ένα e-mail τζαι εν έσιει λάθος.

    @Μάνα
    Συμφωνώ για την Παιδεία, είπα το τζαι πιο πάνω. Το θέμα ιστορία εν τω πιο σημαντικό. Τζαι τζείνος που καταφέρνει να ελέγξει τι είδους ιστορία μαθαίνουν οι μιτσιοί, στην τελική ελέγχει τη συμπεριφορά, τη σκέψη τζαι τη νοοτροπία τους. Όπως λαλεί τζαι ο Όργουελ, «Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Και όποιος ελέγχει το παρών, ελέγχει το περελθόν».
    Κανένας εν ξέρει ποιος εν ο κατάλληλος τρόπος να διορθώσεις έναν πρόβλημα. Τζαι εν χρειάζεται να το διορθώσεις εσύ ή εγώ ή εμείς. Ορισμένες φορές το μόνο που χρειάζεται εν να δείξει κάποιος το πρόβλημα.
    Τούτο με τες μικρότερες κοινότητες πιστεύκω το τζαι εγώ. Έννεν τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες επιστεύκαν ότι η δημοκρατία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε κοινότητες με μέγιστο αριθμό μελών (νομίζω 5.000) τζαι η δημοκρατία στο σύνολο των κοινοτήτων έννα έρτει μόνη της.

    @Chris
    Όντως, για να εφαρμωστεί οποιαδήποτε που τες παραπάνω ιδέες θέλει μακρόχρονη διαδικασία τζαι να εξεταστούν πολλές παράμετροι. Εν πιστεύκω όμως ότι εν έσιει ούτε έναν πολιτικό τζαμαί έξω που να γερατίζει. Που να μεν θέλει να αλλάξει τα πράματα προς το καλλύτερο. Μια ιδέα μπορεί να περάσει, να τελειοποιηθεί τζαι να εξεταστεί που κάποιον που έσιει τη δύναμη να την προωθήσει. Τζαι τζαμαί η ιδέα έννα κάμει τον κύκλο της τζαι έννα έρτει πίσω σε εμάς για στήριξη. Αν ξεκινήσουμε να απαιτούμε πράματα σήμερα, θα τα έχουν τα παιθκιά μας. Όπως θα τα είχαμε εμείς αν τα απαιτούσαν οι γονιοί μας.
    Για το "απάντα το τηλέφωνο σου ρα μαννοκικκίρα" τζαι το "ξαπόλα τον καφέ τζαι κάμε τη δουλειά σου ρε αμπάλατε", συμφωνώ τζαι επαυξάνω. Εν στην κατηγορία που είπαμε πιο πάνω για αξιολόγηση τζαι δυνατότητα υποβάθμισης ή απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων. Τωρά πώς να τους κάμεις άμεσα να δουλέψουν; Ίσως αν τους κράζεις ονομαστικά κάθε φορά που τεμπελιάζουν να συγκινούνται.

    @Korinna
    Τζαι εγώ απογοητευμένος είμαι. Αλλά πιστεύκω ότι μια τραγωδία μπορεί να γίνει αιτία για αλλαγή τζαι όι απλά για να κλαίμεν τη μοίρα μας. Η μοιρολατρία εν εβοήθησεν ποττέ κανένα. Ας βάλουμεν λλίον την απογοήτευση στην πάντα. Συμφωνώ με το να καθαρίσεις πρώτα την «αυλή» σου. Ούλλοι μας οφείλουμε να την καθαρίζουμε. Αλλά ο δρόμος εν δημόσιος, δηλαδή ούλλων μας, τζαι όι ιδιωτικός για να μου απαγορεύσει κάποιος την πρόσβαση. Μπορεί να εν ουτοπικές οι προτάσεις, αλλά όπως λαλούν τζαι οι αρχές της χαολογίας (Έντουαρντ Λόρεντζ) «το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει τυφώνα σε άλλες ηπείρους». Το ντόμινο εξεκίνησε. Το πώς θα τελειώσει τζαι αν συνεχίσει μέχρι τέλους εξαρτάται που εμάς.

    @Post
    Άρα τζαι εσύ «ψηφίζεις» Παιδεία. Λογικότατο. Κάμνει μου εντύπωση που επικεντρωθήκαν σε τούτον κυρίως οι γεναίτζες. Ίσως έσιει δίκιο η Thalassamov για προώθηση των γυναικών (όι γλαστρών) σε θέσεις εξουσίας. Άλλος τρόπος σκέψεις, πιο προνοητικός, σε πιο μεγάλο βάθος χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η.Π.Α.
    Πληθυσμός: 309 εκατομμύρια
    Πολιτικά Κόμματα: 2

    Κύπρος
    Πληθυσμός: 700 χιλιάδες
    Πολιτικά Κόμματα: 9

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Invictus
    Στες ΗΠΑ έσιει πάνω που 30 πολιτικά κόμματα ούλλης της χώρας τζαι άλλα 20 επαρχιακά. Θέσεις εξουσίας πιάνουν πάντα τα θκυο μεγάλα κόμματα τζαι έσιει μια θέση στη γερουσία το κόμμα Connecticut for Lieberman τζαι μιαν ένας ανεξάρτητος. Πολυκομματισμός (στα χαρτιά) υπάρχει, αλλά όπως τζαι στες άλλες χώρες με δυτική δημοκρατία εκατάντησε δικομματισμός.
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_the_United_States

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συμφωνώ με την αξιολόγηση κτλ. Νε χίλια. Το Θεμα ειναι πως τους αναγκαζεις να τα εφαρμόσουν. Οι διαδικασιες υπάρχουν.

    Ο κόσμος εμαθε να μη διαμαρτυρετε για αυτα. Ολοι συμφωνουμε και δυσανασχετουμε αλλά κανενας δεν εφωναζε μεχρι τωρα. Αμα τους κανουμε όλοι απο ενα γερό χ#$^# θα ξυπνησουν καποιοι.

    Να μην ξαναανεχτουμε να μη μας απαντουν τα τηλεφωνα. Οταν παμε τελικα να παρουμε 5 πληροφοριες απο κοντα, κράξτε τους.

    Να μην ξαναανεχτουμε να μας στελνουν απο τον αννα στον καιαφα αδιαμαρτυρητα, κράξτε τους.

    Να μην ξαναανεχτουμε να λαδωσουμε για να γινει η δουλεια που ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους να κανουν σε ευλογο χρονικο διαστημα, κράξτε τους.

    Να μην ξαξαανεχτουμε να χανουν τους φακελλους, να θυμουνται καθε φορα και διαφορετικό εγγραφο γιατι δε μας εδοσαν όλες τις πληροφοριες απο την αρχη. Κραξτε τους

    Μπροστά τους. Μπροστα στον υπόλοιπο κοσμο που περιμενει. (Πολλοι θα σε υποστηρίξουν ειδικά τωρα που η αγανακτηση περισσευει)

    Συμφωνώ απόλυτα με το ονομαστικό κραξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τζαι λλίο πιο οργανωμένο κράξιμο που φτάνει σε πιο πολλά αυτιά εν βλάφτει. Υπάρχουν τα μπλογκ τζαι τα facebook, τζαι είμαι σίουρος ότι αν στείλει κάποιος μιαν επιστολή (που έννα γίνουν πολλές) στα ΜΜΕ έννα δημοσιεύσουν το θέμα. Ειδικά τωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παρέτα, ή έννα μας έβρουν ή έννα μας κάψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Απολογούμαι που εν εθκιάβασα τα σχόλια ούλλων των παιθκιών τζιαι αν επαναλάβω κάτι που ειπώθηκε, σόρι. Εν έχω κάτι θεαματικό να πω, μόνο το ότι αν όντως είσαι μέρος μιας μειοψηφίας, είμαστεν μαζί τουλάχιστον. Συμφωνώ με τες απόψεις σου, ρε φίλε.

    Εγώ σκέφτουμαι πιο απλοϊκά, αλλά στο τέλος, καταλήγουμε στο ίδιο αποτέλεσμα.

    Οι προσπάθειες για μακρόχρονα αποτελέσματα πρέπει να σταματήσουν, διότι εννα καταλήξουν όπως το κυπριακό: αδιέξοδον. Πρέπει να προσπαθήσουμεν τωρά. Τζιαι όι, εν επήα στες διαμαρτυρίες (ακόμα), επειδή εν εβόλεψεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τζείνο που μετρά εν να υπάρχει βούληση για αλλαγή πιστεύκω τζαι λύση έννα βρεθεί. Οι μακροχρόνιες προσπάθειες διούν χρόνο αντίδρασης όσων έχουν συμφέρων που την παρούσα κατάσταση για διπλωματία, συμβιβασμό τζαι αλλοίωση του στόχου.Τζαι εγώ πιστεύκω πως ότι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει τωρά. Η τραγωδία πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία πριν ξηφουσκώσει το θέμα. Τζαι όι ευκαιρία για μίσος τζαι συγκρούσεις. Ευκαιρία για αλλαγή. Έκαμα κάποιες προσπάθειες για να περάσει η ιδέα ότι χρειάζουνται καθορισμένα αιτήματα σε άτομα που έχουν κάποιαν δύναμη τζαι διασυνδέσεις (γιατί εγώ είμαι πολλά λλίος). Ελπίζω να μεν επήαν τα λόγια μου του αέρα. Αν είμαι ο μόνος που τους είπε φυσικά θα εν άδικος ο κόπος μου. Γιατί πολλές φορές το να θέλουμε τζαι το να ζητούμεν εν πολλά απόμακρα πράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σίγουρα υποστηρίζω οριζόντια ψηφορορία. Στις βουλευτικές ψήφισα έναν και μόνο άνθρωπο που ήξερα από πρώτο χέρι ότι άξιζε, αλλά ήθελα να ξεράσω που ψήφισα το κόμμα του. (το ίδιο θα ίσχυε σε όποιο από τα κόμματα και να ανήκε)
    Πιστεύω ότι αυτό που λέει ο Κρις με το κράξιμο έχει μεγάλη βάση. Αν ξεκινήσει ο καθένας να κράζει τις μαλακίες και να φωνάζει τα λάθη και τις αδικίες που γίνονται, ίσως αρχίσουν να σκέφτονται πριν πράξουν. Μέχρι τώρα όλοι στηρίζονταν στο ότι σιωπάμε, άλλως κρύφκουμεν.
    Επίσης, επειδή η Κύπρος είναι τόσο μικρή όλοι φοβούνται να μιλήσουν γιατί θα στιγματιστούν. Αν όμως μιλούν όλοι, τότε θα στιγματίζονται αυτοί που δεν μιλούν. Αυτή η ανοχή πρέπει να εξαφανιστεί!
    Κι συνεπώς συμφωνώ ότι η αλλαγή παιδείας και κατ'επέκταση νοοτροπίας θα φέρει και αλλαγή και θα συμβάλει και στο πιο πάνω. Θυμάσαι ένα βίντεο, νομίζω το είχε βάλει στο μπλογκ του ο Νυχτ. Ποδηλάτης, Changing Education Paradigms: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Pasxalina
    Καλώς την γνωστήν άγνωστην :)
    Κατ'αρχήν εν έσιει λάθος το βίντεο. Τζαι συμφωνώ μαζί με τον τύπο που το έκαμε. Η παιδεία με τον τρόπο που εφαρμόζετε στες πλείστες χώρες εν προβληματική. Προσπαθεί να καλύψει βιομηχανικές ανάγκες τζαι εξουδετερώνει ελεύθερη σκέψη τζαι δημιουργικότητα.
    Για το κράξιμο, όπως είπα τζαι του Κρις, συμφωνώ. Αφού το υπάρχων σύστημα εν μπορεί να εγγυηθεί την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ας στραφούμε σε πιο απαρχαιομένες τζαι οργανωμένες μεθόδους: δυσφήμιση - διαφήμιση. Φτάνει όμως να γίνεται τζαι η διαφήμιση, για να δουλεύκει σωστά το reward and punishment system.
    Για τες εκλογές, έννεν κρίμα να χρησιμοποιούντε που τα κόμματα οι σωστοί πολιτικοί ως δόλωμα. Αφού στην τελική, όσον καλός τζαι έξυπνος να εν ο βουλευτής, έννα ακολουθήσει τες οδηγίες του κόμματος στες σημαντικές αποφάσεις της Βουλής (αν δεν θέλει να ακολουθήσει το δρόμο του Κουλία). Για να μεν μιλήσω για τες ψήφους που έπιασε το ίδιο το κόμμα μέσω του υποψήφιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. o e3ostrakismos pola oreo! na fefkoun t miasmata ala etsi pu imaste 8a apomononounte oi kaloi je 8a kommatizoun pale oi aloi je etsi 8a exoume pale ts idious dinosaurous! ene tixeo pu ipe enas professor oti t sintagma ine paradeigma pros apofigein! Ala en t mono pu mporei na litourgisei vasi t dedomenwn tou (tourkokiprioi ellinokiprioi). Ego omos dn katalavo...afu leoun oti tourkokiprioi ellinokiprioi en t idio prama (itan dld) at the end of the day gt dn ixame ena kanoniko sintagma? To sintagma 8elei anadior8osi! 3ana pu t arxi alages...perisotero dinami sti vouli ligoteri sto proedro! gt meta dn milame g dimokratia ala opos ipes g dikomatiki oligarxia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το Σύνταγμα μας πράγματι εν παράδειγμα προς αποφυγήν. Εν ανησυχητικό που εν μπορεί ένας πρόεδρος να πέσει. Ξέχασε τον Χριστόφια. Σκέφτου σε 10-20 χρόνια να φκει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ένας αχαΐρευτος που καταστρέφει ή πουλά τον τόπο μπροστά που τα μάθκια μας. Εν γίνεται να μεν μπορεί να πέσει. Να μεν μπορεί ασπούμε η Βουλή να τον ρίψει με πλειοψηφία 2/3. Το Σύνταγμα μας έσιει θκυο τρόπους να αποχωρήσει πρόωρα ο πρόεδρος. Ο ένας εν να παραιτηθεί τζαι ο άλλος εν με δημοψήφισμα, το οποίο πριν γίνει πρέπει να εγκρίνει ο πρόεδρος. Δηλαδή, αν θέλει φεύκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή