src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ενεργειακή κρίση

Μετά που την καταστροφή που μας ήβρεν, αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε σε πολλά δύσκολη θέση, ενεργειακά τουλάχιστον. Οι λύσεις που έχουμε μέχρι στιγμής έρκουνται που τρεις πηγές: Ισραήλ, κατεχόμενα, Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Κύπρος ήταν κοντά τζαι στους τρεις όταν εχρειαστήκαν βοήθεια, κυρίως που πυρκαγιές (τζαι σε αγορά κρατικών ομολόγων στην περίπτωση της Ελλάδας ως στήριξη).
Η χώρα που εμάθαμε να μισούμε, το Ισραήλ, (για πολιτικούς κυρίως λόγους) ήταν το πρώτο που έστειλε βοήθεια. Θκυο μέρες μετά την τραγωδία έστειλε ως βοήθεια (δωρεάν) δέκα γεννήτριες (δέκα μεγαβάτ) για όσον τζαιρό χρειαστούμε. Μετά οι «αδελφοί» μας Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι που το ’74 κλέφκουν συστηματικά ρεύμα που την ΑΗΚ τζαι που έχουν ολόφωτη τη σημαία τους στον Πενταδάκτυλο ως πρόκληση μεσ’τες διακοπές ρεύματος μας, έννα μας πουλούν 30 μέγαβατ. Που την άλλην, η «μητέρα πατρίδα» ανακοίνωσεν ότι έννα στείλει θκυο γεννήτριες 80 μεγαβάτ που ήταν να έρτουν εχτές, Κυριακή. Έστείλαν πρώτα τους ειδικούς τους, εκανονίσαν πως θα έρτουν, που θα στηθούν τζαι πως θα λειτουργήσουν, τζαι μετά εκαθηστερήσαν για να κανονίσουν την πιερωμή. Τες γεννήτριες η Ελλάδα ενοικίαζεν τες που ελληνική εταιρεία ως τον Αύγουστο για περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Ήταν να μας χαρίσουν τον ένα μήνα (ώσπου να τες φέρουν έννα τον καταλύσουν), τα μεταφορικά θα τα πιερώσει η Κύπρος τζαι μετά θα τες νοικιάζουμε εμείς που την ελληνική εταιρεία. Αν τα έβρουν στο οικονομικό, οι γεννήτριες έννα έρτουν την Πέμπτη. Ευχαριστούμε για τη βοήθεια αδέλφια που κυβερνάτε την Ελλάδα τζαι εμετατρέψετε την «μητέρα πατρίδα» σε Μήδεια.
Ακόμα τζαι μετά τη βοήθεια που το εξωτερικό, τα πράματα ενεργειακά για την Κύπρο εν σκούρα. Μέσα σε τούτον ούλλον το κακό, τζείνο που παρακαλώ έννα αλλάξει λλίον η νοοτροπία μας που άποψη οικονομίας τζαι σπατάλης ενέργειας. Σε τούτες τες δύσκολες ώρες, ο καθένας μας οφείλει να προσέχει λλίο τζαι να κάμει οικονομία. Πρώτα που ούλλα, το αυτονόητο: φώτα μόνο στο χώρο που είσαστεν. Έννεν ανάγκη να εν φωτισμένο ούλλον το σπίτι. Κλείνετε τηλεοράσεις, air condition τζαι συσκευές γεννικά που τες πρίζες που φεύκετε που το σπίτι τζαι όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Τα air condition να ανάφκουν με μέτρο τζαι όταν εν απαραίτητα. Όσοι έχουν βεράντες τζαι κήπους έχουν καλλύτερες λύσεις για δροσιά. Πλυντήρια πιάτων τζαι στεγνωτήρια ρούχων εν καλά να τα αποφεύγουμε τέλεια γιατί εν ενεργοβόρα. Εν καλός ο τζαιρός, απλώνεται τα ρούχα έξω.
Αλλά οικονομία πρέπει να κάμνουμεν ούλλοι. Γυρίζει μου που βλέπω ταμπέλες, μαγαζιά, show-room τζαι βιτρίνες ολόφωτες τη νύχτα. Ρε ήλίθιοι καταστηματάρχες, εν νώθετε; Κλείστε τα τα μαυρογέρημα. Έννεν τζαιρός για διαφημίσεις με ηλίθιους τρόπους. Τούτον που κάμνετε σε έτσι περίοδο εν δυσφήμιση, όι διαφήμιση. Αν σας κάμουν λύμπα τες βιτρίνες σας έννα φταίει ο κόσμος; Αν μαζευτούν οι μιτσιοί που ξημαρίζουν με σπρέι τους τοίχους με συνθήματα ομάδων τζαι κάμουν σας το μαγαζί πολύχρωμο, έννα φταιν; Που την άλλην, τα ξενοδοχεία εν θα επηρεαστούν που τες διακοπές τζαι τες οικονομίες στο ρεύμα. Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων είπεν ότι οι τουρίστες έρκουντε για να ξεκουραστούν τζαι να κάμουν διακοπές, τζαι όι για να μοιραστούν τα προβλήματα τζαι τα βάσανα μας. Συμφωνώ, οι τουρίστες εν πρέπει να επωμιστούν το βάρος. Οι ξενοδόχοι όμως; Αγοράστε ή νοικιάστε γεννήτριες κύριοι. Που κλείνεται τα ξενοδοχεία σας σε μη τουριστικές περιόδους τζαι οι υπάλληλοι σας πιάνουν επιδόματα που το κράτος εν καλά. Τωρά που ήρτεν η ώρα σας να δώκεται κάτι πίσω σε τούτον τον τόπο σφίγγεται το πουντζί σας;
Τωρά που εδιαλύθηκαν οι ενεργειακές δομές του κράτους τζαι πρέπει να ξαναχτιστούν, ελπίζω να ανοίξουν λλίον τα μάθκια τους οι αρμόδιοι. Εν γίνεται να μεν εκμεταλλευκούμαστεν την ηλιακή ενέργεια σε έναν τόπο που έχουμε ήλιο ολόχρονα. Έννεν μόνο «πράσινη» λύση η ηλιακή ενέργεια. Εν τζαι οικονομική λύση μακροπρόθεσμα. Δαμαί άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία) παν Σαχάρα για να στήσουν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών τζαι να παράγουν ενέργεια, τζαι εμείς που έχουμεν τον ήλιο «γιόρκι» εν τον εκμεταλλευκούμαστε. Έχουμε σε αφθονία τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας του ηλιακού μας συστήματος τζαι αφήνουμεν την να μετατραπεί σε πρόβλημα αντί για λύση. Ψηνούμαστεν που τον ήλιο τζαι έχουμε πρόβλημα ενέργειας;

25 σχόλια:

  1. Ψάξε το, να ανοίξουμε εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταικών, σοβαρομιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σας δω συναίτερους τζαι τι στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα τουβλάκια του ντόμινο αρχίσαν να πέφτουν ένα ένα.. και ακόμα τπτ εν είδαμε. το ενεργειακό πρόβλημα εννά έχει πολλές προεκτάσεις. Και όσο για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, πότε ήταν ο κυπρέος προοδευτικός και εννα γίνει τωρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ktino
    Πέραν του οικονομικού (κρίμα που εν τα σιέζουμε ρε γμτ), έννα συναντήσουμε 1002 εμπόδια.
    Πέρσι, επήα στο χωρκό μου τζαι εμιλούσα με τον μουχτάρη (εν μουχτάρης που τον τζαιρό που ήμουν μωρό, έκαμε πολλά έργα τζαι ενδιαφέρεται ο άνθρωπος πραγματικά). Ο άνθρωπος επλήρωσε που την τσέπη του για να κάμει μελέτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δημόσιων χώρων τζαι κτηρίων του χωρκού με φωτοβολταϊκά. Τα συστήματα ήταν να αγοραστούν που την ΑΗΚ με βάση τες τιμές που παρέχει, ήταν να τοποθετηθούν σε χωράφι δικό του που θα εδώριζε στο χωρκό τζαι εμάζεψε τα λεφτά που τον προϋπολογισμό του χωρκού, εκδηλώσεις που διοργάνωσε τζαι εσυμπλήρωσεν το ποσό που χορηγό (την δικήν του εταιρεία, πάλε που την τσέπη του). Η ΑΗΚ απάντησε του πως εν μπορεί να του πουλήσει την τεχνογνωσία, για λόγους που εν του εξήγησε.

    @Mana
    Εννάν καλή φάση :)

    @AEnima
    Δυστυχώς έσιεις δίκαιο. Τζαι για τες επιπτώσεις τζαι για την έλλειψη προοδευτικότητας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι καταστηματάρχες (όσοι δεν είναι ανεύθυνοι πραγματικά) έχουν θέμα με τις ασφάλειες τους νομίζω. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν κλοπές ή ζημιές σε περιουσία αν τα φώτα δεν είναι αναμμένα!

    Να κλείνουμε τα κλιματιστικά...αλλά μια κουβέντα είναι μες τους 42-43 βαθμούς!

    Θα έχουμε και παράπλευρες ζημιές στην οικονομία...π.χ. την μείωση της παραγωγικότητας κτλ....τα βάσανα μας είναι πίσω ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος
    Εν εξανάκουσα τούτο με τες ασφάλειες. Ακόμα τζαι έτσι, ο κάθε κανονισμός μπορεί να παρακαμφτεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ας αναλάβει το υπουργείο Εργασίας να τα έβρει με τες ασφαλιστικές.
    Εν λαλώ να μεν ανάφκουμεν καθόλου τα κλιματιστικά. Αν μπορούμε να τα αποφύγουμε, τότε ναι. Αλλά εν καλά να βάλουμε ένα μέτρο. Λλίη ώρα εν αρκετή για να παγώσει ο χώρος. Τζαι οι κλασσικοί ανεμιστήρες μπορούν να αναλάβουν τα υπόλοιπα.
    Πράγματι, τα βάσανα μας εν πίσω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι η ασφαλιστικές έχουν διάφορα τέτοια...όπως στην Αγγλία που αν κλέψουν το σπίτι σου και ανακαλύψει η ασφαλιστική εταιρεία ότι είχες το κλειδί πάνω στην πόρτα δεν σε πληρώνει...κάτι τέτοια! Συμφωνώ ότι το υπουργείο έπρεπε να αναλάβει να το διευθετήσει...αλλά μόλις εσυμφώνησα μαζί σου εγέλασα γιατί ακούγεται αστείο...το υπουργείο να διευθετήσει ΑΥΤΟ. Αν ο καθένας εδιευθετούσε αυτά που έπρεπε δεν θα συζητούσαμε αυτό τώρα.

    Και επειδή έχω επαφή με άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη τον ηλεκτρισμό (βλέπε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άτομα σε τροχοκάθισμα κτλ) όντως ας χρησιμοποιούμε την ενέργεια εκεί που είναι πραγματικά ανάγκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εν κριμα που οι παραπάνω λαλούν το μακρύν τους τζιαι το κοντό τους αλλά εννεν πρόθυμοι να φκουν που τη βολή τους για να εξοικονομήσουν ρεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμος
    Πράγματι, εν ειρωνικό τζαι ίσως ζητά πολλά ο κόσμος που περιμένει που τους καρεκλοκένταυρους να κάμουν τη δουλειά τους σωστά. Η ανευθυνότητα τζαι η ανικανότητα εν καλά ριζωμένη στους κρατικούς μηχανισμούς. Σε κάποια φάση κάποιος πρέπει να κάμει ένα ξιχόρτισμα.
    Τζαι η διαχείρηση του ρεύματος πιστεύκω εν λανθασμένη που την ΑΗΚ. Κλινικές, ιατρεία τζαι γηροκομεία πρέπει να έχουν συνεχές ρεύμα. Εν πιο σημαντικά που οποιοδήποτε ξενοδοχείο.

    @Ρίτσα
    Τραγικό. Τωρά που εκαλοτζαίρκασε, καθούμαστε στην αυλή, με τζαιρκά τες τελευταίες μέρες τζαι κάτι λαμπούες κήπου που τραβούν ηλιακό φως τη μέρα τζαι φωτίζουν τη νύχτα. Καταλάβουμε πότε έρκεται τζαι πότε φεύκει το ρεύμα που το βουητό των air condition της γειτονιάς. Είμαι σίουρος ότι αν ρωτήσεις τους γείτονες, έννα έχουν ούλλοι κάτι να πουν για την κατάσταση, αλλά έννεν πρόθυμοι να στερηθούν τίποτε. Ο κόσμος μας εν μια μικρογραφία των πολιτικών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εν αρκήσαμεν απλά, ακόμα καν να το εξετάσουμε ως επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έπρεπε από την πρώτη μέρα το Υπουργείο Εμπορίου να προωθήσει το θέμα των φωτοβολταϊκών. Οι σημερινές διαδικασίες που απαιτούνται για τις χορηγίες είναι πολύπολοκες (γι αυτό και υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον από τον κόσμο) και δίνονται μόνο στην περίπτωση ένωσης με το δίκτυο της ΑΗΚ και όχι με το σύστημα του σπιτιού σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να και κάποιος που με καταλάβει, τόσο καιρό που επιμένω να απλώνω τις κλάτσες τζαι τα βρακούδκια ένα ένα αντί να αγοράσω στεγνωτήριο... Από προνοητικότητα και προγραμματισμό μηδέν τζαι μετά βουρούμε να συνάξουμε τα σπασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τα φωτοβολταικά είναι long term investment και εν γνωστό οτι στην Κύπρο βλέπουμε μόνο το short term..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Amazona
    Έπρεπε, ειδικά τωρά επιβάλλετουν. Αλλά τωρά πρέπει να εν χάος στην ΑΗΚ. Εν τους βλέπω να κάμνουν έτσι πράμα τζαι εν ξέρω κατά πόσο έννα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε έτσι ζήτηση.

    @Σκουλουκούιν
    Πράγματι, προνοητικότητα τζαι προγραμματισμός μηδέν. Τα σπασμένα έννα φάμε χρόνια να τα συνάξουμεν.

    @Rania
    Κοντόφθαλμοι εντελώς. Το όραμαν τους περιορίζεται στην προεδρική θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η επιχορήγηση για τα φωτοβολταϊκά κοπέλλια εσταμάτησε. η κυβέρνηση κτίζει αίθουσα δεξιώσεων και νοικιάζει τζετ, δεν κρατά να επιχορηγεί πράσινη ενέργεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Που την ΕΕ εν παίζει τίποτε; Τώρα να ρωτήσω κανένα πλάσμα που ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η επιχορήγηση φωτοβολταϊκών ξεκινά πάλε εντός λλίων ημερών. Αυξήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου τζαι τωρά η ΑΗΚ βλέπει το σαν λύση για αποσυμφόρηση του δικτύου.
    Όσον αφορά «πράσινη ενέργεια» σε μεγάλη κλίμακα, εγίναν επενδύσεις €350 εκατ. που την ΑΗΚ. Αλλά όι σε ηλιακή ενέργεια. Σε αιολική. Έχουμε πρόβλημα με ρεύμα το καλοτζαίρι τζαι κάποιοι εθεωρήσαν πιο λογικό να πιάνουμε κατακαλότζαιρα στην Κύπρο ενέργεια που τον αέρα, παρά που τον ήλιο. Ποιος στον θκιάολο πιάνει τούτες τες αποφάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμίλησεν μας τωρά που ήμουν ελλάδα ένας τύπος της τράπεζας πειραιώς όσον αφορά το "green". Mεν δεις πράματα που ακούσα. ΟΚ. Το ότι στην Κύπρο εκόψαν την επιχορήγηση για τα ηλιακά κύτταρα τζαι εστραφήκαν στην αιολική εν ήταν καθόλου τυχαίο. Παραπάνω εν λαλώ διότι εννα θυμηθώ τι μαλακέιες μας είπεν τζαι εν έχω το ψυχικό σθένος να νευριάσω. Προτιμώ να κλαίω την μοίρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρε φίλε εν εκατάλαβα τι θέλεις να πεις. Εν μου έδωκες αρκετό "υλικό" για να καταλάβω. Πάντως όι, εν ήταν καθόλου τυχαίο που εστραφήκαν στην αιολική ενέργεια. Ειδικά αν δεις ποιος είσιεν την τεχνογνωσία τζαι ανέλαβε να χτίσει τα αιολικά πάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με τον όρο green εννοώ κυρίως επενδύσεις που αφορούν πράσινη ανάπτυξη και τα τοιάυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Defiance

    Εστραφήκαν στην αιολική ενεργεια διότι οι "αιολικοί" εκάμαν καλλυτερον lobbing που τους "φωτοβολταϊκούς. Επίσης εν θέμα πολιτικής απόφασης σε σχέση με τα συμφέροντα της ΑΗΚ. Η κυβέρνηση έχει στόχους που πρέπει να καλύψει μέχρι το 2020 απο τις ανανεώσημες (ΑΠΕ). Ηταν πιο "εύκολο" για την ίδια να επιτρέψει την δημιουργεία 7-8 αιολικών πάρκων που σε ονομαστική αξία παραγωγής έχουν μεγαλύτερο capacity απο τα φ/β. Έτσι η κυβέρνηση εκπλήρωσε άμεσα τους στόχους της στα χαρτια και για τα φ/β αφηνεν τα σε βάθος χρόνου όταν θα είχαν άλλα οικονομικα δεδομένα στα χέρια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κykko, καταλάβω το. Για το lobbing που γίνεται εν θέλω να το σχολιάσω καν. Εν η πολιτική τζαι τα συμφέροντα μερικών εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Τωρά μπορεί θεωρητικά τα αιολικά πάρκα να εκαλύπταν την παραγωγή που εθέλαν, αλλά πρακτικά εν εντελώς άχρηστο για την Κύπρο. Έχουμε πρόβλημα παραγωγής ηλεκτρισμού (ή καλλύτερα κατανάλωσης) το καλοτζαίρι, όι τον σιειμώνα. Τζαι το καλοτζαίρι δαμέσα εν φυσά τα μαυρογέριμα. Εν είμαστε ούτε Ολλανδία, ούτε Δανία, ούτε Αγγλία. Μπορεί να εθέλαν να καλυφτούν απλά στα χαρτιά, αλλά έτο που ήρτε μια έκτακτη ανάγκη τζαι εν έχουμε την παραγωγή που χρειαζούμαστεν τζαι τα αιολικά πάρκα εν άχρηστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έν ξέρω αν τελικά ο μουχτάρης του χωρκού σου έκαμε τίποτε με την πράσινη ενέργεια...όπως τζαι να έχει τζαι αν το έκαμε τζαι αν όι αξίζει να δείς πως εδουλέψαν σε μια μιτσιά πόλη στην Αμερική...
    http://solar.ypsi.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Άψογοι τζαι πολλά προχωρημένοι. Thx for the info.

    ΑπάντησηΔιαγραφή