Έσιει πολλές μέρες να κάτσω να γράψω. Κατ’ ακρίβεια έσιει πολλές μέρες να κάμω σχεδόν οτιδήποτε παραγωγικό. Έπιασα θκυο εφτομάδες άδεια που τη δουλειά και έκατσα και ελέσιαζα. Έμεινε μου ακόμα μια εφτομάδα ως το τέλος του χρόνου (πρώτη φορά εκατάφερα να φυλάξω άδεια ως τον Δεκέμβρη!), αλλά εν βλέπω να χτυπώ τα ρέστα μου. Ασχολήθηκα λλίο με τα ψαράκια μου, επεριποιήθηκα τες γυάλλες, εφύτεψα υδρόβια φυτά, έβαλα να ζευκαρώσουν τα ψάρκα και να ξεκινήσει «παραγωγή» (περιμένω «μωρά» σε συνδυασμούς πορτοκαλί με κίτρινο, πράσινο με κίτρινο και κόκκινο με μαύρο, cant wait!).
Αφιερώθηκα όμως πολλά στο ποδόσφαιρο και την κορυφαία ομάδα της εποχής μας. Είδα την Μπάρτσα να συντρίφκει την Αλμέρια 0-8, επήα Αθήνα και είδα την να νικά τον Παναθηναϊκό με 0-3, είδα τον εξευτελισμό της Ρεάλ του Μουρίνιο με 5-0, να περνά χαλαρά που την Παμπλόνα για να φιλοδωρήσει την Οσασούνα με ένα 0-3 και τα δεύτερα της ομάδας να δέρνει τη ρωσσική Ρουμπίν Καζάν 2-0. Ενδιάμεσα έπαιζα το λλίο Γκουαρντιόλα στο Playstation και έστησα την Μπαρτσελόνα όπως την έθελα να είναι με καμπόσες μεταγραφές…
Είχα και έναν φιλοξενούμενο την περασμένη εβδομάδα. Ένα φίλος που την Πολωνία που τον εγνωρίσαμε πριν 5 χρόνια μέσω ίντερνετ και μιλούμε καθημερινά (ας εν καλά το skype) αποφάσισε να επισκεφτεί το νησί. Πολλά δυνατή παρέα ο τύπος και υπέροχος άνθρωπος. Μιαν εφτομάδα έκαμνα του ξενάγηση στο νησί και ενθουσιάστηκε. Κατ’ αρχήν εν εκατάφερε να χωνέψει το γεγονός ότι αρκές του Δεκέμβρη εχτυπούσαμε 28 βαθμούς, την ώρα που στην πόλη του (την Πόζναν) είχαν 20-25 βαθμούς υπό το μηδέν. Τα μειονεκτήματα του κλίματος μας εκατάλαβεν τα όταν ερώτησε που εν τα δάση μας, και εκατάλαβε ότι χωρίς χειμώνα και βροχές η φύση πέφτει σε παρακμή. Παραπάνω αρέσαν του τα ορεινά χωρκά, που έχουν πλούσια φύση.
Την Κύπρο αποκαλούσεν την Σάιρ και τους Κυπραίους Χόμπιτ, χαϊδευτικά. Εκτός που τους προφανές λόγους (ο άνθρωπος έσιει ύψος 1.95 και στην χώρα του έννεν καν που τους ψηλούς), εκόλλησεν μας την ρετσινιά των Χόμπιτ που τον τρόπο ζωής μας. Χαλαροί ρυθμοί ζωής, κάπως αποκομμένοι που την υπόλοιπη Ευρώπη, με ευγένεια και φιλοξενία που δύσκολα συναντά κανένας στες περιοχές του. Μόλις εδοκίμασε και τον «καπνό των Χόμπιτ» εβεβαιώθηκε…
Επήραμεν τον στο χωρκό της γεναίκας μου (ορεινή Λευκωσία) και εκάτσαμεν στην αυλή με τον παππού, επίναμε ζιβανία και ετρώαμεν παστουρμά και τσαμαρέλα με θέα το βουνό και την άγρια κυπριακή βλάστηση. «Ξέρεις, στη χώρα μου οι ανθρώποι ονειρεύκουνται τούτο το πράμα. Να μπορούν να κάθουνται χαλαρά στην αυλή με έτσι θέα, αλκοόλ και μεζέ», είπε μου. Ως γνήσιος Πολωνός με αδυναμία στο αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά επέλλανε με τη ζιβανία και τον παστουρμά. Του παππού άρεσεν του που έπινε και έτρωε «σαν τους αδρώπους» και έδωκεν του έναν τάνγκιν σπιτίσια ζιβανία να πάρει μαζί του. Επέλλανεν που τη χαρά του.
Του παρέα αρέσκει του πολλά η ιστορία και ενθουσιάστηκε με τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Έκαμεν τη μελέτη του και έξερε που έθελε να πάει πριν έρτει: Χοιροκοιτία, Αμαθούντα, Κούριο, Σαλαμίνα, Άγιος Ιλαρίωνας. (Μόλις είδε τα σπιτούθκια στη Χοιροκοιτία και τες μικρές πόρτες, επανέφερε τη θεωρία των Χόμπιτ). Απορροφούσεν ότι του ελάλουν στην ξενάγηση όπως το σφουγγάρι και ελυπήθηκε με τη φτωχή συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων (πέραν του Κουρίου).
Που τον επήρα αεροδρόμιο εν έθελε να φύει. «I’ll be back», επέταξεν μου. Τωρά αποφάσησε να μάθει ελληνικά για να μπορεί να έρτει να μείνει μόνιμα στο Σάιρ. Πέντε χρόνια μαζί μας έμαθε λλία ελληνικά (πιάνει απίστευτα γλήορα τες γλώσσες), μπορεί να συνεννοηθεί με τη βοήθεια λλίων αγγλικών. Ειδικά αν τύχει να ξητιμαστεί με κάποιον ή να τον καλέσει να φκουν έξω να πιουν, θα τα καταφέρει μια χαρά :P. Έννα δυσκολευτεί να έβρει δουλειά σχετική με τες σπουδές του (πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία), αλλά αν το επήρεν απόφαση εν τον φοούμαι. «There’s no place like Cyprus», λαλεί και ξαναλαλεί. Ευτυχώς που εν τζαι οι ξένοι να μας θυμίζουν τα καλά του τόπου μας…
έπρεπε σιόρ να τον φέρεις να με γνωρίσει να αλλάξει γνώμη για τα χόμπιτ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σε εγνώριζε και έβλεπε σε έτσι ψηλή ήταν να του χαλάσω το μύθο. Ή μπορεί να ενόμιζε ότι ήσουν ξωτικό που το Ρίβεντεϊλ και ήρτες επίσκεψη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να μην νομίσει δηλαδή ότι είμαι η Τίνγκερμπελ από τη χώρα του Πότε πότε; τζαι τζείνει κοντή εν ένει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολιτικές επιστήμες α;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ φέρτον να τον βάλουμεν μες τη Βουλή σιόρ! Έτσι τζι αλλιώς τζι οι υπόλοιποι που εν τζιμέσα ούτε καλά ελληνικά μιλούν, τζαι η έννοια τους εν να τρώσιν τζαι να πίννουν. Μια χαρά εννα προσαρμοστεί. Εννα γνωρίσει τζαι 56 χόμπιτ τζιμέσα :)
Χαχα, τζειμέσα έννα χάσει πάσαν ιδέα για ευγένεια και φιλοξενία. 56 Ορκ που έννα γνωρίσει τζειμέσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία τα πέρασες. ένταλως έβαλες να ψάρια να ζευγαρώσουν δηλαδή;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλός ο πολωνός άρεσε μου
υποπτεύομαι πληρώνεσαι από το κρατικό μισθολόγιο Defiance
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ρίτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΈσιει κάτι πλαστικά "κλουβούθκια" που τα λαλούν γεννίστρες και εν για ψάρκα που γεννούν ψαρούθκια και όι αυκά (guppies, mollies, platies κ.λ.π). Βάλλεις το αρσενικό και το θηλυκό της αρεσκείας σου μέσα και αφήνεις τα 1-2 εβδομάδες. Μετά φκάλλεις το αρσενικό και αφήνεις το θηλυκό να γεννήσει. Μόλις γεννηθούν τα μωρά η μάνα ξεκινά να τα τρώει και όσα προλάβουν παιρνούν που χαραμάδες σε άλλο θάλαμο. Μετά φκάλλεις το θηλυκό και περιμένεις τα να μεγαλώσουν.
@SKonte
Όι ρε φίλε. Στο κράτος πάντα διώ, ποττέ εν πιάννω. Εν είμαι κομματόσκυλλο για να έχω ελπίδες διορισμού στην κυβέρνηση και ούτε με ενδιαφέρει να προσπαθήσω καν.
ωωωωωωωωωωωωω...μάνα μου ρεεεεεεεεεε...και εγώ εκτιμώ την κύπρο μόνο άμα έχω φιλοξενούμενους που το εξωτερικό εν αλήθκια. ποτέ εν εκτιμάς τζήνο που έσιης τζαι θέλεις τζήνο που έχουν οι άλλοι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκαμεν με ο ξένος άνθρωπος και εκτίμησα τη χώρα μου. Αν και εν θα με εχαλούσαν παραπάνω δάση και νερά...
ΑπάντησηΔιαγραφήέσιεις απουσίες αδικαιολόγητες
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ότι γεννούν τα ψάρκα σου εν μετρά εκτός αν μας δώκεις τζι εμάς
επί της ουσίας του ποστ τωρά, έτσι μας πρέπει, να μας καππελιάζουν οι ξένοι επειδή εμείς εν εκτιμούμεν ότι έχουμεν
πλάκα πλάκα, εγώ δεν ξέρω την Κύπρον, χρειάζουμαι τζι εγώ ξενάγηση
Ναι, καταλαβαίνω. Σε μιαν που τες ξεναγήσεις ήρτε μαζί μας και μια φίλη μου που την Κύπρο, η οποία εκπλάγηκε πιο πολλά που όσα άκουε απ'ότι ο ξένος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑψιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπλες γιου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζαι αναρωθκιούμουν που ήσουν! Σςαίρουμαι που περνάς καλά. Η Κύπρος έν καλή για τουρισμόν, ως τζαμαί. Ήτουν έναν τζαιρόν καλή για οικογένειαν, δουλειάν τζαι ζωήν. Τωρά πιστεύκω πως όι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε που το κακό στο σιειρότερο, εν γεγονός. Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε σε καλλύτερην κατάσταση που άλλες χώρες, που επιάσαν την κατρακύλα πολλά πριν που εμάς. Κάποτε όμως θα τους φτάσουμε και εμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία να κάμνεις διακοπές έτσι παράτζαιρα... Έπρεπε να το πάρεις και για κανένα μπανάκι στη θάλασσα το παιδί, σηκώνει το ο καιρός μας..., ήταν να μείνει δαμέσα που τα τωρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι άμα έρχεσαι για διακοπές εν πόμπα η Κύπρος, εκτός και αν μεινίσκεις στα όρη και στα παραρά ή σε κοντά σε παραλία...αν έρθει ο καημένος να ζήσει λίγο Λευκωσία, να πήξει στην κίνηση, να τον βρίζουν μες το δρόμο, να τον αντιμετωπίζουν καχύποπτα (άμα δεν συνοδεύεται που Κυπραίους) θα το ξανασκεφτεί νομίζω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν πάση περιπτώσει γουέλκαμ μπακ και χαίρομαι που περάσατε καλά. Απλά δεν χάνω ευκαιρία να γκρινιάζω
@Σκουλουκούιν
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτιμώ τες παράτζαιρες διακοπές. Εν πιο ησυχία. Και προτιμώ και να δουλεύκω που κάμνουν διακοπές οι παραπάνω για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Έπρεπε να τον πάρω θάλασσα όμως, έσιεις δίκιο.
@Pasxalina
Επροσπάθησα να του το εξηγήσω και εγώ τούτον το πράμα. Τζείνος είπεν μου ότι στην πόλη του έσιει τόσον κόσμο όσο και σε ούλλην την Κύπρο και οδικό δίκτυο που επιδιορθώνεται τα τελευταία 20 χρόνια (!) για να εν σήμερα σε πολλά πιο άθλια κατάσταση που δαμέσα. Και μετά έκαμεν μου ερωτήσεις. Ερώτησεν με αν με εξαναδέραν εμένα στο δρόμο για να με κλέψουν. Αν εσπούδασα και εγώ 6 χρόνια για να πιάσω δουλειά με 350 ευρώ το μήνα.
Πέρσι ΄πήγα στη Βαρσοβία για τρεις μέρες σε ένα φίλο που είχα γνωρίσει σε ένα ταξίδι. Ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ζωής μου! Γαμάτη πόλη, απίστευτη. Βέβαια ο δικός σου είναι από αλλού, αλλά αν δεν έτυχε να πας κι έχεις την ευκαιρία, εκμεταλλεύσου το. Πολύ όμορφη, περήφανη χώρα, με ωραίους ανθρώπους. Ε, τζι αν το τσούζουν λλίο, τι πειράζει;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ένει να περνάς έτσι ωραία, πιάσε άδεια πάλε τζιαι πιάσ'τους δρόμους!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Aurora
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαρσοβία επήα και εγώ πιο παλιά, αλλά απ'ότι μου είπε διαφέρει πολλά που οποιαδήποτε άλλη πόλη στη χώρα. Ισοπεδώσαν την πόλη οι Ναζί και εξαναχτίσαν την σχεδόν εξ'ολοκλήρου, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις κρατούν το κλασσικό στυλ. Έννα πάμε και εμείς σύντομα.
@Αππωμένη
Άρεσε μου η φάση πολλά :P. Πρέπει να περνούν πολλά ωραία στη δουλειά τους πάντως οι ξεναγοί.
kalws ton re!
ΑπάντησηΔιαγραφήpou ekataxwniastikes? wraios o polonos tziai h paromoiwsh.
Distixws oi pio polloi ksenoi pou ertkountai gia allo skopo (oi gia tourismon) en thoroun tziai pollin filoksenia)
Δυστυχώς έτσι εν τα πράματα. Στο θέμα του ρατσισμού επροσαρμοστήκαμεν και ακολουθούμεν την Ευρώπη.
ΑπάντησηΔιαγραφή